Το Volvo XC40 στη παραγωγή το 2018 και αν…

00:01 5/7/2013 - Πηγή: AutoBlog

H Volvo μπορεί να θέλει να μπει δυναμικά στη μικρή premium κατηγορία με το V40, αλλά δεν γίνεται όταν θέλεις να συναγωνιστείς τα μεγαθήρια της κατηγορίας, βλέπε Audi, BMW και Mercedes-Benz να μην είσαι έτοιμος να προσφέρεις ότι προσφέρει ο ανταγωνισμός.

Σύμφωνα με τις τελευταίες φήμες, η crossover έκδοση του V40, το XC40 δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2018, αφού

η Volvo δεν διαθέτει μια πλατφόρμα που θα μπορούσε να φιλοξενήσει το μοντέλο.

Έτσι τα Audi Q3, BMW X1 και Mercedes GLA θα συναγωνίζονται μεταξύ τους, μέχρι οι Σουηδοί να κατασκευάσουν μια νέα πλατφόρμα. Η SPA (Scalable Platform Architecture) πλατφόρμα που ετοιμάζει η Volvo είναι μεν αρθρωτή αλλά δεν μπορεί να φιλοξενήσει τόσο μικρό μοντέλο. Το πρώτο μοντέλο που θα κατασκευαστεί πάνω της θα είναι το νέο XC90, ενώ το μικρότερο μοντέλο που θα μπορεί να κατασκευαστεί πάνω της θα είναι η επόμενη γενιά του S60.

Έτσι η Volvo εξετάζει σήμερα δύο σενάρια. Είτε να κατασκευάσει μόνη της μια πλατφόρμα, είτε να προσπαθήσει να βρει κάποια άλλη αυτοκινητοβιομηχανία ώστε είτε να κατασκευάσουν μια νέα πλατφόρμα από κοινού, είτε το να δανειστεί κάποια έτοιμη. Το πρώτο σενάριο είναι εξαιρετικά απίθανο, αφού η μητρική εταιρία της Volvo, η κινέζικη Geely δεν είναι διατεθειμένη να επενδύσει τόσα χρήματα σε μια νέα πλατφόρμα και έτσι η Volvo αναζητά διακαώς μια άλλη αυτοκινητοβιομηχανία ώστε να συνεργαστεί στη πλατφόρμα αυτή.

Η Volvo έχασε το στοίχημα των μικρών crossovers. Σήμερα τα αυτοκίνητα αυτά (μικρά premium crossovers) πουλάνε σαν ζεστό φρέσκο ψωμί όπως δείχνουν οι παγκόσμιες πωλήσεις, με τους Σουηδούς να πληρώνουν το λάθος τους, μη ανάπτυξής μιας πλατφόρμας ικανής ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τη παραγωγή του XC40. Αν ρωτάς γιατί δεν χρησιμοποιούν αυτή του V40, θα σου πω, πως αυτή δεν είναι της Volvo, αλλά προέρχεται από τη Ford και δεν είναι τόσο ευέλικτη ώστε να χρησιμοποιηθεί για τη κατασκευή του XC40.

Στις σχετικές ειδήσεις η Geely φαίνεται πως ετοιμάζει να βγάλει στην αγορά ένα νέο brand τα μοντέλα του οποίου θα τοποθετούνται ανάμεσα από αυτά της Geely και της Volvo. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό αν τα μοντέλα αυτά θα πωλούνται μόνο στη Κινεζική αγορά ή θα πωλούνται και στον υπόλοιπο κόσμο.

[Πηγή: Autocar | Photo: Volvo V40 Cross Country]

Keywords
Τυχαία Θέματα