Τι θα δούμε στη Jerez;

Με απλά λόγια τίποτα γιατί δεν θα υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη, αλλά τώρα που μάθαμε και το πρόγραμμα της Pirelli, μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για το πρόγραμμα των ομάδων. Όπως τελικά προέκυψε, στην Jerez είναι όλες οι ομάδες εκτός από την Lotus, ακόμα και η Marussia παρότι μπορεί να καθυστερήσει, θα προσπαθήσει να δώσει το παρόν. Η βρετανική ομάδα με τα οικονομικά προβλήματα, όσο και αν προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο, αντιμετωπίζει μια δύσκολη περίοδο.

Αν

ήταν οποιαδήποτε άλλη χρονιά, με μικρές αεροδυναμικές αλλαγές και ίσως την κατάργηση κάποιου βοηθήματος-εξαρτήματος που έκανε την διαφορά ανάμεσα στον πρώτο και όλους τους υπολοίπους, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Φέτος όμως, με αλλαγές στον κινητήρα, στο κιβώτιο, στην αεροδυναμική, στις μπαταρίες, στα φρένα, στα πάντα ουσιαστικά, το να λείπει κάποιος από την Jerez είναι σχεδόν εγκληματικό για την πορεία του στο πρωτάθλημα. Εντάξει μπορεί η Renault να βοηθήσει τη Lotus σε ότι αφορά το power unit της, αλλά κάθε μονοθέσιο είναι διαφορετικό.

Για να μην ασχοληθούμε όμως αποκλειστικά με την Lotus, καθώς σίγουρα η ομάδα δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, ας περάσουμε στο κυρίως πρόγραμμα των δοκιμών. Τα τεστ διαρκούνε 4 ημέρες, με την αυριανή να είναι η πιο ενδιαφέρουσα καθώς θα παρουσιαστούν τα υπόλοιπα μονοθέσια, ανάμεσά τους και το μονοθέσιο της ομάδας που μονοπωλεί το πρωτάθλημα τα τελευταία 4 χρόνια. Μέχρι στιγμής τα περισσότερα από τα αυτοκίνητα δεν έχουν πατήσει σε πίστα και όσα το έκαναν, αμφιβάλλω πολύ αν έφτασαν τον κινητήρα τους στο όριο των 15.000rpm.

Εκτός των προφανών ελέγχων όλων των συστημάτων των power unit και την καλύτερη δυνατή ρύθμιση των εξαρτημάτων από τα οποία αποτελείται (TC, MGU-K, MGU-H, ICE, ES,CE) οι οδηγοί θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν και όσα έμαθαν από τις δοκιμές που έκαναν στον εξομοιωτή. Αυτό φυσικά θα ισχύσει για τις μεγάλες ομάδες, γιατί οι περισσότεροι οδηγοί δεν έχουν καν δουλέψει σε εξομοιωτή, αφού οι ομάδες τους περιμένουν την συλλογή δεδομένων από την Jerez για να τους “στήσουν”. Οπότε έχουμε να προσθέσουμε στο πρόγραμμα και την συλλογή πληροφοριών για τον εξομοιωτή.

Μετά είναι οι δοκιμές του συστήματος φρεναρίσματος Brake-By-Wire. Ο προγραμματισμός του συστήματος που θα ελέγχει πως, πότε, που και για πόσο πατάει ο κάθε οδηγός το πεντάλ του φρένου, θα είναι πραγματικός πονοκέφαλος για τους μηχανικούς, αφού είναι και η πρώτη φορά που επιτρέπεται στην Formula 1. Το συγκεκριμένο σύστημα, υπενθυμίζω πως θα εφαρμόζεται μόνον στους πίσω τροχούς.

Προσθέτοντας στα παραπάνω και τον έλεγχο τροφοδοσίας καυσίμου, την σύγκριση των δεδομένων της αεροδυναμικής σήραγγας με τις αεροδυναμικές μετρήσεις στην πίστα, την οικειότητα που θα πρέπει να αποκτήσουν οι οδηγοί με το νέο τους μονοθέσιο, τον έλεγχο της απόδοσης των νέων ελαστικών της Pirelli και την αξιοπιστία του νέου κιβωτίου και των πρωτότυπων power unit και μπορούμε να δούμε πως 4 μέρες είναι πάρα πολύ λίγες.

Μην ξεχνάς πως σε περίπτωση που εγκαταλείψει ένα μονοθέσιο στην Jerez, σταματάνε οι δοκιμές, μέχρι να πάει η εκάστοτε ομάδα να μαζέψει το μονοθέσιό της. Ο καιρός επίσης μπορεί να παίξει τον ρόλο του, αφού υπάρχει η πιθανότητα βροχής τις 2 πρώτες μέρες, έτσι ο ουσιαστικός χρόνος που θα έχουν για όλο το πρόγραμμά τους οι ομάδες, μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Πώς μπορούμε όμως να βγάλουμε ένα πόρισμα, για το ποιος είναι ταχύτερος; Πολύ απλά, δεν μπορούμε. Οι χρόνοι είναι καθαρά πλασματικοί, ειδικά φέτος που οι ομάδες θα δοκιμάζουν τους νέους τους κινητήρες. Πέρσι είχε κάνει εντύπωση ο χρόνος του Jenson Button στις πρώτες δοκιμές, ο οποίος ήταν κατά ένα δευτερόλεπτο γρηγορότερος από αυτόν της Red Bull του Mark Webber, που ήταν ο δεύτερος ταχύτερος της πρώτης μέρας. Η McLaren όμως είδαμε ότι έκανε μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία της, το 2013. Καλύτερα είναι να προσέξουμε δηλώσεις οδηγών και πρωταγωνιστών των ομάδων, που παρότι μπορεί να κρύβουν τον ενθουσιασμό ή την απογοήτευσή τους, σίγουρα μπορούν να προδώσουν πολλά περισσότερα από ένα ξερό 1:21:000.

Keywords
Τυχαία Θέματα