Τα δέκα μεγαλύτερα τούνελ του κόσμου

Κάνοντας ένα ταξίδι μεσα στις γιορτές εντός του εθνικού μας οδικού δικτύου και διασχίζοντας κάποιες από τις πιο σύγχρονες σήραγγες, αναρωτήθηκα ποια ειναι τα μεγαλύτερα του κόσμου. Μετά από αρκετό ψάξιμο, οι μεγαλύτερες οδικής χρήσεως σήραγγες οι περισσότερες βρίσκονται στην Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί στη κυκλοφορία και αρκετές στην Κίνα και Ταιβάν. Ας αρχίσουμε λοιπόν να δούμε μία μια, αρχίζοντας από τη μικρότερη:

10. Baojiashan

Με μήκος 11.200 μέτρα, αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο τούνελ της Κίνας. Είναι μέρος του τεράστιου αυτοκινητόδρομου G30 με συνολικό μήκος τα

4.280 χλμ όταν ολοκληρωθεί, που ενώνει τις πόλεις Lianyungang στη βορειοανατολική Κίνα με τη Khorgas που βρίσκεται στα σύνορα με το Καζακστάν. Έχει μια σηραγγα ανά κατεύθυνση και παραδόθηκε στη κυκλοφορία στις 28 Μάιου του 2009.

9. Gudvanga

Tο συγκεκριμένο τούνελ βρίσκεται στη Νορβηγία και στο Sogn og Fjordane . Η σήραγγα συνδέει το χωριό Gudvangen με την κοιλάδα Undredalen και είναι μέρος της ευρωπαϊκού αυτοκινητοδρομου E16. Το μήκος του ειναι στα 11.428 μέτρα, καθιστώντας το δεύτερο μεγαλύτερο οδικό τούνελ της Νορβηγίας από την στιγμή που άνοιξε για το κοινό στις 17 Δεκεμβρίου 1991.

8. Mont Blanc Tunnel

Από τα πιο δημοφιλή τούνελ της Ευρώπης. Βρίσκεται στα σύνολα Γαλλίας και Ιταλίας κάτω από το όρος Mont Blanc (ή Monte Bianco στα Ιταλικά) της οροσειράς των Άλπεων. Ενώνει τη Γαλλική πόλη Chamonix με την αντίστοιχη Ιταλική Courmayeur. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1957 και ολοκληρώθηκαν το 1965, με ημέρα παράδοσης την 19 Ιουλίου. Το συνολικό του μήκος να ανέρχεται στα 11.611 μέτρα, 8,6 μέτρα πλάτος και 4,35 μέτρα ύψος. Η υψομετρική διαφορά κάθε άκρης της σήραγγα είναι 107 μέτρα, με το υψόμετρο στη γαλλική πλευρά να είναι 1.274 μέτρα και αντίστοιχα στην ιταλική 1.381 μέτρα. Μέχρι την μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 24 Μαρτίου του 1999 και έχασαν τη ζωή τους 39 άτομα, η διαχείρηση της σήραγγας αποτελούταν από δύο φορείς, έναν Γαλλικό, την ATMB και έναν Ιταλικό, την SITMB. Το θλιβερό αυτο γεγονός αποκάλυψε έλλειψη στοιχειωδών μετρων ασφαλείας και συνεργασίας μεταξύ των δυο μερών και έτσι συστήθηκε μια εταιρεία αποτελούμενη από τους δύο προηγούμενους φορείς.

7. Maijishan

To δεύτερο μεγαλύετρο τούνελ της Κίνας και ταυτότχρονα το τρίτο μαγαλύτερο στο κόσμο με διπλές σήραγγες, μια ανά κατεύθυνση. Βρίσκεται και αυτό πάνω στον οδικό άξονα G30 της Κίνας που ενώνει τις πόλεις Lianyungang με τη Khorgas και είναι δυτικά της Shanghai, στη περιοχή Baoji Maijishan Tianshui. Είναι ένα απο τα τέσσερα τούνελ του συγκεκρομένου δικτύου και το μήκος του είναι 12,290 μέτρα με χρονολογία παράδοσης και αυτό το 2009.

6. Frejus

Το δεύτερο τούνελ μεταξύ των Γαλλοιταλικών συνόρων βρίσκεται και αυτό στις Άλπεις Cottian. Μέρος του οδικού δικτύου Α43, στη Γαλλική άκρη βρίσκεται η πόλη Modane και στην Ιταλική η Bardonecchia. Αποτελεί την κύρια αρτηρία μετάβασης προς την κεντρική Ευρώπη, επιλέγοντας την το 80% των

Keywords
Τυχαία Θέματα