Στο σφυρί η θρυλική Jaguar D-Type, νικήτρια του Le Mans του 1956

Η εικονιζόμενη Jaguar D-Type με αριθμό σασί XKD 501, ήταν το πρώτο αμάξι παραγωγής του 1955. Φορούσε έναν 6-κύλινδρο σε σειρά, 3.441 κυβικών, απόδοσης 250 ίππων, που τροφοδοτούνταν από 3 Weber DCO καρμπυρατέρ και ο οποίος συνδυαζόταν με ένα 4-τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο.

Ήταν εκείνη που πήρε την καρώ σημαία στον αγώνα Le Mans του 1956. Στα χρώματα της Ecurie Ecosse, που στα γαλλικά σημαίνει «Σκοτσέζικη Ομάδα», και

στα χέρια των Ninian Sanderson και Ron Flockhart, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν ως «gentlemen οδηγοί», όντας και οι δύο πολύ ανήσυχες προσωπικότητες με πολλά επιτεύγματα γύρω από την μηχανοκίνηση.

Κέρδισαν εκείνο τον αγώνα, αφήνοντας πίσω τους σπουδαίους οδηγούς, όπως Juan Manuel Fangio, ο Wolfgang Von Trips, ο Peter Walker, Stirling Moss, Peter Collins και αρκετούς άλλους.

Εκείνος ο αγώνας ήταν ο πρώτος που συμμετείχε η Ecurie Ecosse, καθώς στον προηγούμενο του 1955, το αυτοκίνητο της είχε βγει εκτός πίστας και είχε υποστεί ζημιές δύο φορές κατά τις δοκιμαστικές από τον Jimmy Stewart, αδερφό του διάσημου Σκωτσέζου, Jackie Stewart. Μην ανησυχείς όμως, οι ζημιές επισκευάστηκαν στο εργοστάσιο, αλλά η Jaguar D-Type XKD 501, έχασε τον αγώνα του 1955. Εκείνο τον αγώνα κέρδισε μια άλλη Jaguar D-Type, με τα χρώματα της Lofty England. Ένας αγώνας όμως, που επισκιάστηκε με ένα από τα χειρότερα ατυχήματα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, στο οποίο σκοτώθηκαν 84 άνθρωποι.

Το 1956, λοιπόν, η Jaguar D-Type με κωδικό σασί XKD 501, τερμάτισε μπροστά από από τις Aston Martin και τις Ferrari σε έναν εξαιρετικό αγώνα, όπου παρόλο που ξεκίνησε με πρωταγωνίστριες τις δύο τελευταίες, την νίκη πήρε τελικά η Jaguar, όπου την δεύτερη μέρα ήταν μέσα στα 14 από τα 60 αμάξια που συνέχιζαν και κινείτο με εκπληκτικές ταχύτητες σε σχέση με τις νεότερες Aston και Ferrari, πιάνοντας μέγιστη ταχύτητα των 250 χλμ/ω! Έτσι, για δεύτερη φορά μια Jaguar D-Type πήρε τον αγώνα, αυτή τη φορά με τα χρώματα της σκωτσέζικης ομάδας.

Δες την και άκουσέ την!

[See image gallery at www.autoblog.gr]

Keywords
Τυχαία Θέματα