Ράλλυ Πολωνίας : Πρόλογος

7ος γύρος του φετινού Παγκοσμίου πρωταθλήματος και οι πρωταγωνιστές του θεσμού βρίσκονται στην Πολώνια. Το Ράλλυ Πολωνίας είναι το νεότερο στο καλεντάρι του θεσμού καθώς αυτή είναι η μόλις πέμπτη φορά που συμπεριλαμβάνεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ και βρίσκεται στην περιοχή Mikolajki, αρκετές ώρες βόρεια από την πόλη της Βαρσοβίας , στην λίμνη Masurian. Ο αγώνας περιλαμβάνει 21 ειδικές διαδρομές με 306,10 αγωνιστικά χιλιόμετρα και 1253,29 συνολικά. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι σχετικά υψηλές μ.ω.τ. που αγγίζουν αυτές του Ράλλυ Φιλανδίας. Σύμφωνα

με τους διοργανωτές ο αγώνας έχει αλλάξει κατά 33 % σε σχέση με πέρυσι με μόλις τέσσερις ειδικές διαδρομές να μένουν ίδιες.

Με πέντε διαφορετικούς νικητές στους τελευταίους πέντε αγώνες σίγουρα το ενδιαφέρον αναμένεται στο ποιος θα είναι ο… τυχερός αυτήν τη φορά.

Ας δούμε τα νέα των ομάδων,

Volkswagen Motorsport

Στους Πρωταθλητές επικρατεί προβληματισμός μιας και εδώ και τρεις συνεχόμενους αγώνες βρίσκονται χωρίς νίκη. Με τρία Polo R WRC προδιαγραφών 2016 για τους Sebastien Ogier , Jarri –Matti Latvala και Andreas Mikkelsen θα συμμετάσχει στον αγώνα. Φυσικά ως ακλόνητο φαβορί για την νίκη κρίνεται ο Ogier με δύο νίκες στις δύο τελευταίες συναντήσεις στην Πολωνία. Ο τρις φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής, θα προσπαθήσει να πάρει την τρίτη του φετινή αλλά και συνεχόμενη στον αγώνα. Βέβαια, το έργο του, αναμένεται να είναι δύσκολο, καθώς ως επικεφαλής της βαθμολογίας, αναγκάζεται να ανοίγει τον δρόμο για τους υπολοίπους, με αποτέλεσμα να χάνει χρόνο. Από την άλλη ο Latvala, θέλοντας να αποβάλλει το άγχος που τον περιβάλλει, από βαθμολογικής άποψης στο κυνήγι του τίτλου, θέλει να κλέψει τις εντυπώσεις σ΄ έναν αγώνα που παραδοσιακά είναι ταχύς, μιας και μοιάζει αρκετά με αυτόν της πατρίδας του. Από την άλλη ο τρίτος οδηγός της VW, o Andreas Mikkelsen είναι και αυτός ταχύς ( 2ος πέρσι) και οδηγώντας με λιγότερα λάθη βρίσκεται στην τρίτη θεση της βαθμολογίας. Ο Νορβηγός αναμένεται να είναι και αυτός ανάμεσα στους πρώτους και γιατί όχι και φαβορί για την νίκη, καθώς η σειρά εκκίνησης του επιτρέπει να κάνει χρόνους κορυφής.

Hyundai Motorsport

Με την καλύτερη ψυχολογία έρχεται η ομάδα της Hyundai στην Πολωνία, καθώς έχει πετύχει τη δεύτερη φετινή της νίκη και σίγουρα θέλουν περισσότερες. Με τρία i20 WRC προδιαγραφών 2016 θα συμμετάσχει στον αγώνα για τους Thierry Neuville και Heyden Paddon να συνεισφέρουν στο πρωτάθλημα των Κατασκευαστών και τον Dani Sordo για την Ν Motorsport. Με αέρα νικητή ο Neuville μετά την νίκη του στη Σαρδηνία θα προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό και στη Πολωνία. Σίγουρα το ρόλο του θα παίξει και η σειρά εκκίνησης, καθώς έβδομος στο δρόμο δε θα έχει το πρόβλημα να ‘σκουπίζει’ τις ε.δ. Αυτό δεν συμβαίνει το ίδιο και για τον Νεοζηλανδό ομόσταυβλο του, καθώς μετά τη πρώτη του νίκη στην Αργεντινή έχει δύο εγκαταλείψεις σε Πορτογαλία και Σαρδηνία και θα θέλει ένα καλό αποτέλεσμα εκεί. Σίγουρα έχει την απαιτούμενη ταχύτητα για το κάτι παραπάνω ώστε να αφήσει πίσω του τις δύο τελευταίες συναντήσεις. Ο Dani Sordo που από την αρχή της χρόνιας έχοντας τερματίσει σε όλους τους αγώνες και στην τέταρτη θέση στους τελευταίους τέσσερις αγώνες έχει αναρριχηθεί στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας πίσω από τον Ogier. Σίγουρα το έργο του αναμένεται δύσκολο μίας και εκκινεί μία θέση πίσω από τον Οgier θα είναι αναγκασμένος να καθαρίζει το δρόμο και αυτός για τους υπολοίπους.

M – Sport World Rally Team

Η ομάδα του Malcom Wilson έχει προετοιμάσει τέσσερα Ford Fiesta RS WRC προδιαγραφών 2015 για τους, Mads Osteberg και Eric Camili με δικαίωμα συγκομιδής βαθμών για την M – Sport World Rally Team στο πρωτάθλημα των κατασκευαστών και, για την DMACK Word Rally Team για τον Ott Tanak και του Henning Solberg. Με την εξέλιξη του Fiesta να βρίσκεται ένα βήμα πίσω από τους πρώτους, το έργο του Ostberg αναμένεται να είναι δύσκολο. Ο Νορβηγός είναι ιδιαίτερα ταχύς και επί Πολωνικού εδάφους μπορεί να αντλήσει τα μέγιστα από το Fiesta, αλλά και τα δικά του. Από την άλλη ο νεαρός Γάλλος, Eric Camilli ίσως να δυσκολευτεί εκεί καθώς δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία από έναν τέτοιο αγώνα. Σίγουρα ένας τερματισμός στους βαθμούς θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για τον ίδιο. Ο Ott Tanak της DMACK Word Rally Team ίσως αποτελέσει την έκπληξη στον αγώνα καθώς είναι ιδιαίτερα ταχύς καθώς οι ειδικές μοιάζουν πολύ μ’ αυτές της πατρίδας του. Ο Henning Solberg επίσης θα συμμετάσχει στον αγώνα με στόχο ξεκάθαρα ένα καλό αποτέλεσμα.

Abu Dhabi Word Rally Team

Η Citroen επιστρέφει επί Πολωνικού εδάφους μέσω της PH Sport και έχει προετοιμάσει δύο DS 3 WRC τελευταίας γενιάς για τους Stephane Lefebvre και Craig Breen! Με τον Kris Meeke να βρίσκεται στις δοκιμές του νέου C3 οι Γάλλοι έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τους νεότερους της οδηγούς και να εξεταστούν για μια θέση στην ομάδα την επόμενη χρονιά. Ο νεαρός Γάλλος είχε εντυπωσιάσει στην Πορτογαλία μέχρι τη στιγμή που εγκατέλειψε και στην Πολωνία έχει τη δυνατότητα για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Σίγουρα ένας τερματισμός εντός βαθμών θα ήταν κάτι καλό για αυτόν. Το ίδιο ισχύει και για τον Craig Breen που οδηγεί το DS3 για δεύτερη μόλις φορά μετά το Ράλλυ Σουηδίας. Ο Ιρλανδός να κάνει επίσης την πρώτη του εμφάνιση επί χωμάτινου εδάφους με WRcar στον αγώνα ώστε να αποκομίσει και αυτός εμπειρία για την συνεχεία.

Οι υπόλοιποι

Στους υπόλοιπους ιδιώτες να σημειωθούν οι συμμετοχές των Lorenzo Bertelli και Yazzed AllRajhi, αμφότεροι με Ford Fiesta RS WRC, και του Valeriy Gorban με το Mini John Cooper Works WRC . Επίσης αξίζει να αναφερθούν και οι κορυφαίες συμμετοχές για την WRC 2 κατηγορία που είναι οι Elfyn Evans και του Πρωταθλητή Ευρώπης Kajetan Kajetanowicz με Ford Fiesta R5 ,Nicolas Fuchs, Pontus Tideman και Esappeka Lappi, όλοι τους με Skoda Fabia R5 . Καθώς και οι Quentin Gilbert και Quentin Giordano με Citroen DS3 R5 και Peugeot 208 T16 R5 αντίστοιχα να αναμένουμε μια μεγάλη μάχη για την κατηγορία.

O αγώνας ξεκινά την Πέμπτη παραδοσιακά με το τυπικό Shakedown των 3,38 χιλιομέτρων και να ακολουθήσει η σούπερ ειδική στο Mikolajki Arena σε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη. Την Παρασκευή θα ακολουθήσουν άλλες οκτώ ε.δ. ,το Σάββατο άλλες επτά και την Κυριακή άλλες τέσσερις, με την τελευταία να είναι η Power Stage.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι και την Κυριακή η SS19 αλλά και η Power Stage ( SS21 ) θα μεταδοθούν σε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη είτε από το συνδρομητικό κανάλι του WRC plus.

Νικήτες 2015 : Sebastien Ogier – Julian Ingrassia – Volkswagen Polo R WRC

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ράλλυ Πολωνίας, Πρόλογος,rally polonias, prologos