Οι πρώτες “έξυπνες” λάμπες φωτισμού δρόμων θα δοκιμαστούν σε ένα προάστιο στη Κοπενχάγη

Μπορεί να μην σκέφτεσαι τον φωτισμό των δρόμων ως μία ενεργοβόρα και κατά συνέπεια ρυπογόνα “υποχρέωση”, αλλά είναι. Περίπου το 6% των εκπομπών ρύπων σε ολόκληρο τον κόσμο, οφείλεται στον φωτισμό και το 2009, στο Los Angeles, δαπανήθηκαν περίπου $15 εκατομμύρια για αυτόν τον λόγο. Είναι όμως απαραίτητος και γι’ αυτό, σε ένα προάστιο της Κοπεγχάγης, θα διεξαχθεί ένα “πείραμα” για να δούμε πώς μπορεί να γίνει ο φωτισμός των δρόμων

εξυπνότερος.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, στο Albertslund της Κοπεγχάγης, θα ανοίξει για το κοινό το DOLL (Danish Outdoor Lighting Lab). Ένα υπαίθριο “εργαστήριο” στο οποίο οι μηχανικοί θα δοκιμάσουν διάφορα προϊόντα ενώ αξιωματούχοι άλλων πόλεων, θα μπορούν να το επισκέπτονται για να δούνε από κοντά ποια τεχνολογία ταιριάζει στην δική τους πόλη και τα αποτελέσματα της στη μείωση των ρύπων και της κατανάλωσης ενέργειας.

Μέχρι στιγμής, 25 εταιρίες έχουν κρατήσει χώρο για να δοκιμάσουν τα προϊόντα τους. Εταιρίες όπως η Ολλανδική Tvilight που πειραματίζεται σε ένα σύστημα που θα μεταβάλλει την φωτεινότητα των λαμπτήρων ανάλογα με την κίνηση στην γύρω περιοχή ή το Technical University της Δανίας που θα τεστάρει το CopenHybrid, ένα ιστίο που θα τροφοδοτεί με έναν συνδυασμό ηλιακής και αιολικής ενέργειας την λάμπα.

Κάθε λάμπα σε αυτό το κομμάτι δρόμου των 9.2 χιλιομέτρων, θα έχει ξεχωριστή διεύθυνση IP για να είναι εύκολη η παρακολούθηση της ενώ αισθητήρες που θα μετρούν την κίνηση στους δρόμους, την ποιότητα του αέρα, τις καιρικές συνθήκες κ.ά., θα τοποθετηθούν στο DOLL για να καταγραφεί το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν τα φώτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα