Οι δρόμοι του μέλλοντος θα είναι πλαστικοί;

Στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας εξετάζεται η ιδέα ώστε η άσφαλτος στους δρόμους να αντικατασταθεί από ένα νέο υλικό, κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο πλαστικό. Η ιδέα αναπτύσσεται από την VolkerWessels και την KWS Infra που αναφέρουν πως πρόκειται για ένα φιλικό προς το περιβάλλον υλικό.

Η VolkerWessels αναφέρει πως το υλικό που αναπτύσσει, απαιτεί αρκετά λιγότερη συντήρηση σε σχέση με την άσφαλτο, ενώ παράλληλα αντέχει σε πιο ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες, από τους μείον 40 έως τους συν 80 βαθμούς Κελσίου, έχοντας παράλληλα και μεγαλύτερη αντοχή στην διάβρωση και στις καιρικές

συνθήκες, επιτρέποντας στους πλαστικούς δρόμους να έχουν έως και τριπλάσια διάρκεια ζωής, σε σχέση με τους παραδοσιακούς δρόμους με άσφαλτο.

Στα συν του μπαίνει και το γεγονός της γρήγορης τοποθέτησης, κάτι που μεταφράζεται σε γρηγορότερη ολοκλήρωση του έργου σε σύγκριση με την ασφαλτόστρωση, με την εταιρία να έχει την δυνατότητα να προκατασκευάζει μεγάλα μπλοκ στο εργοστάσιο και να τα συναρμολογηθεί στον χώρο εργασίας χωρίς να χρίζουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε εργάτες και τεχνικό προσωπικό.

Με το υλικό αυτό οι δρόμοι θα είναι ελαφρύτεροι απαιτώντας έτσι λιγότερα τεχνικά έργα, ενώ λόγω της κατασκευής σάντουιτς, επιτρέπουν την πιο εύκολη εγκατάσταση καλωδίων και σωληνώσεων κάτω από την επιφάνεια του. Παράλληλα, κέρδη θα υπάρχουν και στο περιβάλλον, μιας και η παραγωγή της ασφάλτου, προσθέτει 1,6 εκατομμύρια τόνους CO2 τον χρόνο παγκοσμίως, σχεδόν το 2% των συνολικών εκπομπών που σχετίζονται με τις μεταφορές.

Η εταιρία υποστηρίζει πως μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα μπορεί η ιδέα της να αποκτήσει εμπορική εφαρμογή, με τις αρχές του Ρότερνταμ να παρέχουν ήδη έναν χώρο στην εταιρία για να κάνει τις δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα