Νέες τεχνολογίες μπαταριών από φύκια και αλουμινίου-αέρα υπόσχονται τεράστια αυτονομία

16:21 5/6/2014 - Πηγή: AutoBlog

Οι επιστήμονες προσπαθούν συνεχώς να ανακαλύψουν νέους τρόπους για να αυξήσουν την αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με νέες τεχνολογίες στις μπαταρίες. Οι πιο πρόσφατες ανακαλύψεις είναι αυτές των μπαταριών από φύκια και αυτών του αλουμινίου-αέρα.

Ερευνητές έχουν ανακαλύψει έναν τρόπο ώστε να κάνουν τα φύκια να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή πρέπει να είναι ο πιο πράσινος τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τους επιστήμονες να αναφέρουν πως οι μπαταρίες αυτές έχουν 200 φορές περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τις σημερινές μπαταρίες ιόντων-λιθίου. Δεδομένου

πως περιέχουν ένα ζωντανό φυτό κάνει τις μπαταρίες να είναι αυτοσυντηρούμενες, μη ρυπογόνες ενώ ταυτόχρονα παράγουν και οξυγόνο.

Το βασικό υλικό είναι το πράσινο φύκι Cladophora, το οποίο παράγει ένα είδος κυτταρίνης, έχοντας 100 φορές μεγαλύτερη ενεργή επιφάνεια σε σχέση με αυτή του χαρτιού. Οι μπαταρίες αποτελούνται από εξαιρετικά λεπτά στρώματα αγώγιμου πολυμερούς πάχους 40-50 νανομέτρων, τα οποία περιβάλλουν ίνες κυτταρίνης από φύκια πάχους 20-30 νανομέτρων. Το συνολικό πάχος της μπαταρίας δεν ξεπερνά το πάχος ενός φύλλου χαρτιού με τους ερευνητές να αναφέρουν πως η επαναφόρτισή τους γίνεται από 11 δευτερόλεπτα. Σε αντίθεση με άλλες μπαταρίες που βασίζονται στα φύκια, η συγκεκριμένη ιδέα χρησιμοποιεί ένα ειδικό βιοασφαλής πολυμερές, το οποίο είναι κρίσιμο συστατικό μιας και δεσμεύει τις ίνες για να προκαλέσει καλύτερη αλληλεπίδραση με το φορτίο του ηλεκτρονίου.

Σε ότι αφορά τις μπαταρίες αλουμινίου-άερα. Έχουν αναπτυχθεί από την Phinergy και την Alcoa και σύμφωνα με τους κατασκευαστές, έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν μεγάλα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ένα Citroen C1 στο οποίο έχει τοποθετηθεί ένας ηλεκτροκινητήρας, το οποίο με τις μπαταρίες αλουμινίου-αέρα, η αυτονομία του ξεπερνά τα 1.600 χλμ.

Η μπαταρία αλουμινίου-αέρα αποτελείται από 50 αλουμινένιες πλάκες και ζυγίζει 25 κιλά. Για να δώσει τα 1.600 χλμ αυτονομίας, το μόνο που χρειάζεται είναι να γίνεται στάση κάθε περίπου 200 χλμ για ανεφοδιασμό με νερό. Το αρνητικό των μπαταριών είναι πως αυτές δεν επαναφορτίζονται, αλλά το κόστος αντικατάστασης τους είναι μικρότερο από το γέμισμα ενός ρεζερβουάρ, όπως υπόσχεται η εταιρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα