Μόνο την κορυφή προσδοκά η Ferrari για το 2016

Τον δρόμο της δείχνει να έχει βρει η Ferrari, αντίθετα με τα προηγούμενα χρόνια. Οι προσθήκες στο τεχνικό κομμάτι -κυρίως αυτή του James Allison-, αλλά και ο ρόλος του Maurizio Arrivabene στην ηγεσία και την οργάνωση της ομάδας έχουν δώσει ένα διαφορετικό πρόσωπο φέτος στους Ιταλούς, πετυχαίνοντας τρεις νίκες, ενώ η Mercedes τούς φοβήθηκε στη Βραζιλία· τουλάχιστον έτσι λένε.

Η SF15-T

είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με την περσινή F14 T σε όλους τους τομείς, ένας εκ των οποίων είναι ο κινητήρας. Ο Niki Lauda πιστεύει πως το Ferrari 059/4 είναι στο ίδιο επίπεδο με τον Mercedes-Benz PU106B Hybrid, αν κι εμείς ξέρουμε ότι το γερμανικό power unit παραμένει κορυφαίο.

Τα πάντα έχουν κριθεί για φέτος, έτσι οι ομάδες έχουν γυρίσει σελίδα στο 2016. Η Ferrari σκοπεύει, όχι απλώς να είναι ακόμα πιο ανταγωνιστική για να πλησιάσει περισσότερο τη Mercedes, αλλά να βρεθεί στην κορυφή από τη νέα σεζόν, όπως λέει ο Arrivabene.

Αν θέλετε την ειλικρινή μου προσδοκία, δεν είναι να είμαστε πιο κοντά σε αυτούς, αλλά μπροστά τους. Σας το λέω αυτό με ταπεινότητα, αλλά είμαστε ακόμα πιο κοντά ακόμα και τώρα, έτσι πρέπει να είμαστε πιο μπροστά τη νέα σεζόν. Κοιτώντας τα δεδομένα μας, είμαστε εκεί όσον αφορά τη δύναμη, επειδή το τμήμα του κινητήρα μας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και θέλω να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό, διότι, για εμάς, ο πυρήνας του αυτοκινήτου είναι ο κινητήρας.

Ξέρω ότι έχουμε κι άλλα μέρη του μονοθεσίου που πρέπει να δουλέψουμε, αλλά φέτος δεν ήταν δυνατό να κάνουμε τεράστιες αλλαγές. Αλλά ανυπομονούμε για την επόμενη σεζόν. Φυσικά και μπορούμε να βελτιωθούμε και πάλι πολύ, αυτό είναι που κάνουμε, και κοιτάμε να βελτιώσουμε κάθε κομμάτι του μονοθεσίου. Ο κινητήρας ήταν μια μεγάλη βελτίωση φέτος και δουλεύουμε πολύ σκληρά σε όλα τα άλλα κομμάτια του νέου μονοθεσίου.

Ο Ιταλός αναφέρθηκε και στη μεγάλη μεταγραφή της Scuderia που δεν ήταν άλλη από τον Sebastian Vettel. Ο Γερμανός αντικατέστησε τον Fernando Alonso και είχε μία πολύ καλή σεζόν, πετυχαίνοντας μάλιστα 3 νίκες. Προφανώς και ο Arrivabene λέει πολύ καλά λόγια για τον -πεισματάρη αρχικά- 28χρονο.

Είναι ένα παιδί που μπήκε ολοκληρωτικά στη Ferrari, δεν έφτασε εδώ ως 4 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, αλλά με τη συμπεριφορά ενός κανονικού ατόμου. Μπορώ να πω ότι έχω δει πολλά προσόντα σε αυτόν. Αρχικά, ήταν επίμονος σχετικά με κάποιες λεπτομέρειες, αλλά στη συνέχεια, όταν ξεκίνησε να μαθαίνει περισσότερα για τη Ferrari, κατάλαβε ότι είναι μια σπουδαία εταιρεία και μια σπουδαία ομάδα. Όλοι θέλουν να συνεργαστούν καλά μαζί του και ξέρουν πόσο ο ένας αγαπάει τον άλλον.

Δικαιολογεί τον Vettel, διότι και αυτός έκανε το ίδιο λάθος με τον οδηγό του, αλλά εξηγεί πως τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Όταν είσαι προσεκτικός στις λεπτομέρειες και δεν ξέρεις καλά την εταιρεία, ίσως να πιστεύεις ότι, αν μιλάς για την εμπειρία του παρελθόντος, αυτό θα είναι καλό. Αλλά, δεν είναι έτσι. Αυτό ήταν ένα μάθημα γι’ αυτόν που τον βοήθησε να ενσωματωθεί ακόμα περισσότερο. Μπορώ να σας πω τώρα πως αυτό ήταν ένα λάθος που έκανα κι εγώ στο ξεκίνημα.

Νόμιζα ότι θα πήγαινα στο Maranello και θα άλλαζα τόσα πολλά. Αντίθετα, το πρώτο που έκανε είναι να συνειδητοποιήσω πού ήμουν. Όταν το κατάλαβα, είπα «είναι μια εταιρεία με σπουδαία ιστορία. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να το γνωρίζω αυτό καλά και στη συνέχεια να προσφέρω τη συμβολή μου στη γνώση, προσθέτοντας μια γραμμή στο βιβλίο που γράφτηκε από τον Enzo Ferrari».

Η ιταλική ομάδα επέλεξε να κρατήσει τον Kimi Raikkonen στο Maranello για το 2016. Η σχέση του Φινλανδού με τον Vettel είναι πολύ καλή και αρέσει στον Arrivabene να έχει δύο τέτοιους οδηγούς στην ομάδα.

Το πιο σημαντικό ήταν επίσης οι εξαιρετικές σχέσεις με τον Kimi. Το ωραίο είναι πως, ακόμα και όταν ενσωματώθηκε καλά στο Maranello, δε έχτισε έναν τοίχο σε έναν άλλο οδηγό. Στο Austin ταξίδεψαν μαζί και κάποιες φορές το κάνουν αυτό. Και συχνά ανταλλάσσουν πληροφορίες, κάτι που βοηθάει πολύ.

Keywords
Τυχαία Θέματα