Μια 11αδα SUVs που δεν φέρνουν υπνηλία

Την προηγούμενη εβδομάδα υψώσαμε τείχος προστασίας γύρω από τα crossovers. Σήμερα, ήρθε η ώρα για την πηγή του κακού της έμπνευσης. Μια συνομοταξία τετράτροχων που μεταμόρφωσε τον εμπορικό ρού της αυτοκίνησης και καθόρισε τα δεδομένα για τις τάσεις του χώρου.

Επειδή δεν είμαστε της εύκολης λύσης, δεν πρόκειται να περιοριστούμε στις κορυφαίες εκδόσεις του στυλ Cayenne Turbo, Range Rover

SVR και Alfa Stelvio QV (άλλο που χρησιμοποίησα τη φωτό της τελευταίας, “γράφει” άγρια η άτιμη). Τουναντίον, μιλάμε για μοντέλα τα οποία μπορεί να σου φτιάξουν τη μέρα -είτε οδηγώντας, είτε κοιτώντας, είτε και τα δύο- από τη βάση της γκάμας τους.

Με αυτά κατά νου, ιδού η dream team των αγαπημένων μας “τζιπ”.

Alfa Romeo Stelvio

Ατίθασα και αγέρωχα τα 510 άτια της Quadrifoglio, όμως δεν τα χρειάζεσαι όλα για να ευχαριστηθείς οδήγηση πίσω από το τιμόνι της Stelvio. Ακόμα και με τα 150 της βασικής, 2.2 diesel, νιώθεις το άμεσο σύστημα διεύθυνσης να αλλάζει “πάσες” με την καλορυθμισμένη ανάρτηση και το δουλεμένο σασί.

Όπως και με την περίπτωση της Giulia Veloce, ο 2,0-λιτρος τούρμπο των 280 ίππων που καλπάζουν στους τέσσερις τροχούς αποτελεί την ιδανική επιλογή. Διαφορετικά -και πολύ πιο οικονομικά- παίρνεις την τετρακίνητη 2.2 diesel των 210 αλόγων, για να εφορμάς στα χιόνια με το κεφάλι ήσυχο.

BMW X3 (εσοδείας 2010, a.k.a. F25)

Όπως και στο προηγούμενο άρθρο, η εκλεκτή της Βαυαρίας είναι μοντέλο περασμένης γενιάς. Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον, τα όρια είναι δυσδιάκριτα στην γκάμα της BMW. Η Χ1 έχει μεγαλώσει τόσο που “ακουμπάει” την Χ3, η τελευταία έχει μπει στα χωράφια της Χ5, η οποία Χ5 κοντράρει το Audi Q7 σε διαστάσεις, αλλά ετοιμάζεται και Χ7, ενώ με τα coupeειδή Χ4, Χ6 και Χ2 η μπάλα έχει προ πολλού χαθεί.

Αντίθετα, η δεύτερη εκτέλεση της Χ3 είναι σαφής και ειλικρινής: ένα από τα πιο σπορ και ζυγισμένα αυτοκίνητα του είδους, που μπορείς να το βρεις και με έναν από τους τελευταίους ατμοσφαιρικούς straight sixes της BMW (3,0-λιτρος 240 ίππων, xDrive28i η έκδοση, προσοχή γιατί με το ίδιο όνομα κυκλοφορούσε και η 2,0-λιτρη τούρμπο. Η χαμένη μπάλα που λέγαμε).

Chevrolet Tahoe

“Πού πάει το πούλμαν” σε ακούω να αναφωνείς. Ξανακοίτα την φωτογραφία και φαντάσου το να σε περιμένει έξω από το σπίτι. Τώρα μπες στη θέση ενός προπορευόμενου που το βλέπει να του γεμίζει τον καθρέφτη. Ήδη αισθάνεσαι σαν πράκτορας της αμερικανικής πρεσβείας, παραδέξου το.

Μπορεί να το γνωρίσαμε και να το αγαπήσαμε ως fed car μέσα από blockbusters και μη, όμως σε αντίθεση με τους προκατόχους που ήταν ΚΤΕΛ με δέρματα, το σημερινό Tahoe είναι πιο σύγχρονο, πολυτελές και ικανό από ποτέ. Τα κυβικά είναι (πάρα) πολλά -5.6 αμερικάνικα και οκτακύλινδρα λίτρα, 360 ίπποι- όμως το κοινωνικό εκτόπισμα που σου εξασφαλίζει είναι ανεκτίμητο. Δεν εισάγεται επίσημα, αλλά ανεξάρτητα υπάρχουν 2 που περιμένουν πράκτ..αγοραστή.

Dacia Duster

Μπορεί να φαντάζει σαν ρακοσυλλέκτης στο γκολφ της Γλυφάφας, όμως το Duster είναι το πιο ικανό αυτοκίνητο της λίστας -αναλογικά με το κόστος- και με συμπαντική διαφορά το πιο οικονομικό.

Δίχως τη χρήση αεραναρτήσεων, 200 διαφορετικών mode ηλεκτρονικής τετρακίνησης και 10 στάβλους κάτω από το καπό, το Duster τα κάνει όλα και συμφέρει μεν, πολύ ευχάριστα δε. Το χαίρεσαι 1ον γιατί δεν το λυπάσαι και 2ον γιατί περνάς το ίδιο -και καλύτερα, ειδικά εκτός δρόμου- καλά, έχοντας δώσει υποπολλαπλάσιο ποσό από τα υπόλοιπα -πλην Kuga- της λίστας.

Dodge Durango

Ανάλογη ιστορία με το άνωθεν πατριωτάκι, στο πιο κόμπακτ-σπορ-οικονομικό. Το Durango κατεβαίνει κάτω από τις 4.000 κυβικά (κοψοχρονιά), χάνοντας παράλληλα 2 κυλίνδρους, όμως οι 295 ίπποι του Pentastar 3.6 V6 μπορούν να ρυμουλκήσουν 2.8 τόνους. Άρα δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα να κινήσουν τους σχεδόν 2 που ζυγίζει το Durango.

Όπως και με το Tahoe, δεν αγοράζεις κοφτερή συμπεριφορά αλλά διαφορετικότητα και νταηλίκι. Εαν δεν θες να μπλέκεις με τελωνεία και εισαγωγές, υπάρχει ένα του 2014 πλυμένο-γυαλισμένο για σένα.

Ford Kuga

Επιστροφή σε ευρωπαϊκά μονοπάτια (με USA ρίζες) και το πλέον καλοστημένο SUV, ανεξαρτήτως βαλαντίου. Λογικό κι αναμενόμενο, καθώς τα Ford τηρούν τις παραδόσεις, ακόμα κι όταν βρίσκονται 20 πόντους μακριά από το οδόστρωμα.

Μπορείς να κάνεις δουλειά σου με το βασικό 1.5 EcoBoost των 150 ίππων, αλλά πιότερη η τετρακίνητη έκδοση με το ίδιο μοτέρ στα 180 άλογα. Γιατί να μην το παίξωμεν ολίγον Ogier στα χώματα, άλλωστε;

Jaguar F-Pace

Θα μπορούσε να μένει μόνο στα εξωτερικά κάλλη, όμως η Jaguar δεν τσιγκουνεύτηκε τα οδικά χαρακτηριστικά και δημιούργησε ένα από τα πιο “αιχμηρά” σύνολα της κατηγορίας. Εκεί που έκανε κράτει (και “βαράει”) είναι στο εσωτερικό, το οποίο -ειδικά από πλευράς σχεδίασης- άνετα ταιριάζει σε ένα segment χαμηλότερα.

Πέραν της κορυφαίας, εξακύλινδρης και κομπρεσοράτης V6 των 340 ίππων, εξαιρετικά στέκεται και η διτούρμπινη diesel των 2 λίτρων και 240 φλεγματικών ίππων.

Jeep Cherokee

Αν πάλι δεν είσαι φαν του πετρελαίου και η “Τζάγκιουαρ” πέφτει κομματάκι ακριβή, υπάρχει το τζιπ το αυθεντικό.

Μετά το πρόσφατο facelift, το Cherokee φαίνεται σαν να υποφέρει από “κριθαράκι”στο μάτι, όμως μηχανικά δεν τίθεται ζήτημα παραπόνων. Η Jeep εξοπλίζει το δεύτερο ιστορικότερο μοντέλο της (πρώτο και απλησίαστο το Wrangler) με τον ολοκαίνουργιο 2,0-λιτρο, υπερτροφοδοτούμενο των 270 ίππων, πάντρεμα του οποίου με το 9αρι αυτόματο της ZF καλό θα ήταν να αποφευχθεί. Μια χαρά είναι και το χειροκίνητο 6αρι.

Land Rover Range Rover Evoque

Η γκάμα της αγγλικής φίρμας φέρει πολλά κοινά στοιχεία με αυτή της πρώην μητρικής BMW, από άποψη φιλοσοφίας: πολλά μοντέλα χωρίς διακριτές διαφορές, κατηγορίες που “πέφτουν” η μία στην άλλη (για τα SUV της BMW μιλάμε πάντα) και λίγες, πλην καλές, εξαιρέσεις. Το νέο Discovery είναι η μία. Το πρωτοποριακό Evoque η άλλη.

Ακόμα και σήμερα, 7 χρόνια μετά την πρεμιέρα του, η σιλουέτα του Evoque δύσκολα θα συναντήσει “καθρέφτη” στον δρόμο. Ιδιαίτερα το 3θυρο, που είναι και η προσωπική επιλογή. Παρέα με τον 2,0-λιτρο υπερτροφοδοτούμενο των 240 ίππων κι ένα setup που εισβάλει στα χωράφια των GTis. Δεν θα πει “όχι” ούτε σε κανονικά χωράφια, τα οποία μπορούν να γίνουν κατσάβραχα, πάντα με τα κατάλληλα ελαστικά.

Porsche Macan

Υπήρχε μια περίοδος που η Porsche αντιμετώπιζε αφορισμούς και καταγγελίες για “ξεπούλημα”, “προδοσία” και “εκπόρνευση αξιών”. Έμεινε στην ιστορία ως “λανσάρισμα της Cayenne”.

Μιάμιση δεκαετία κι έναν Όλι Ρεν μετά, το πρώτο SUV του Τσουφενχάουζεν βρίσκεται να χαζεύει τα σμιλεμένα οπίσθια της Macan, με αναλογία πωλήσεων 7:1. Η “Cayenne Jr” έχει εκπαραθυρώσει εμπορικά την μεγάλη της αδερφή, αντιπροσωπεύοντας το 40% των συνολικών πωλήσεων της Porsche. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν η Macan προσφέρει πλήρη γκάμα κινητήρων και το πιο οδηγοκεντρικό στήσιμο που συναντάς σε SUV; Υπάρχουν η Turbo με την GTS, αλλά και οι 252 ίπποι της 2λιτρης φτάνουν και περισσεύουν. Με 6.4″ για τα πρώτα 100, 230 χλμ/ώρα τελικής, “πορσική” αντιμετώπιση καμπών και εξαιρετικές δυνατότητες εκτός δρόμου (με 18αρες, κρίμα να γίνουν σμπαράλια οι 20αρες ζάντες), η Macan είναι από τα πιο ολοκληρωμένα αυτοκίνητα, ανεξαρτήτως μεγέθους και κατηγορίας.

Tesla Model X

Από το πιο ολοκληρωμένο, κλείσιμο με το πιο ξεχωριστό μοντέλο της ομηγύρεως.

Mε appeal και επιδόσεις (0-100 σε 3,2″, δηλαδή για όνομα) που κοντράρουν και κομπλεξάρουν άνετα supercars, το Model X θέλει να αποτελέσει την σημερινή οπτική για το αύριο. Αν σταθείς τυχερός, μπορεί να πετύχεις έναν ανέμελο ιδιοκτήτη να τις επιδεικνύει στα Αναφιώτικα. Ανέμελος μέχρι να του μείνουν στο χέρι, φυσικά.

Από off-roading, πιο πιθανό είναι να πάρει ο Σεμπά Χρυσή Μπάλα, όμως εντός δρόμου -και δη σε ευθεία- ελάχιστα αυτοκίνητα μπορούν να σταθούν δίπλα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα