Μείωση 50% στην κατανάλωση καυσίμου έως το 2030, δεν προβλέπεται μεγάλη αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου

O Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ), με δύο νέες εκθέσεις του, προβλέπει ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους θα έχει διπλασιαστεί έως το 2020 και πως η αυξημένη κατανάλωση πετρελαίου στο μέλλον θα οφείλεται εξ’ολοκλήρου στην αύξηση της ζήτησης από τις μεταφορές. Παράλληλα κάνει προτάσεις για τη μείωση έως 50% στην κατανάλωση καυσίμου μέχρι το 2030.

Αποδοτικότερα συστήματα μετάδοσης,

ελαφρύτερα υλικά, υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, καλύτερη αεροδυναμική απόδοση καθώς και συστήματα θέρμανσης και ψύξης που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια είναι κάποιες από τις υπάρχουσες τεχνολογίες, στις οποίες “ποντάρει” ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) για τον περιορισμό της ζήτησης καυσίμου στο μέλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε ο ΙΕΑ, τα οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους καταναλώνουν περίπου το 75% της ενέργειας που χρησιμοποιείται στις μεταφορές, οι οποίες με τη σειρά τους ευθύνονται για το 20% επί της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας παγκοσμίως. Όπως επισημαίνει η έκθεση, οι δυνατότητες βελτίωσης της οικονομίας καυσίμου σε όλους τους τύπους οχημάτων μέχρι το 2030, κυμαίνονται από 30% έως 50% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Εάν πολλές από τις ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες εφαρμοστούν ευρέως και με την υιοθέτηση των κατάλληλων πολιτικών, τα νέα αυτοκίνητα του 2030 θα μπορούσαν να καταναλώνουν ακόμη και τα μισά καύσιμα σε σχέση με τα νέα αυτοκίνητα, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Εάν τεθούν σε εφαρμογή νέες, αυστηρές πολιτικές, η κατανάλωση μπορεί να σταθεροποιηθεί, όμως χωρίς τη λήψη μέτρων τα οχήματα θα φθάσουν να χρειάζονται διπλάσια ποσότητα πετρελαίου σε σχέση με σήμερα. Πάντως, προκειμένου να ενισχυθεί η διείσδυση τέτοιων τεχνολογιών στην αγορά, θα πρέπει να αναλάβουν δράση οι κυβερνήσεις, θέτοντας ψηλότερα τον πήχη σε ό,τι αφορά τις προδιαγραφές οικονομίας καυσίμων, παρέχοντας μεγαλύτερα οικονομικά κίνητρα στους οδηγούς, αλλά και επενδύοντας περισσότερο στην έρευνα και στην ανάπτυξη ακόμη πιο προηγμένων τεχνολογιών με στόχο την περαιτέρω εξοικονόμηση καυσίμου.

Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Ρίτσαρντ Τζόουνς αναφέρει:

Η αντιμετώπιση του ζητήματος της κατανάλωσης ενέργειας από τις οδικές μεταφορές έχει ζωτική σημασία για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τα συμβατικά οχήματα με μηχανή εσωτερικής καύσης θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πολύ καιρό και, χωρίς τους σωστούς συνδυασμούς πολιτικών, όπως αυτοί που περιγράφονται σε αυτές τις εκθέσεις, η ζήτηση ενέργειας από τα αυτοκίνητα θα φθάσει να μην είναι βιώσιμη.

Δεν προβλέπεται μεγάλη αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις του σχετικά με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) προχώρησε σε αναπροσαρμογή των προβλέψεων αυτών, εκτιμώντας ότι αυτή δεν θα υπερβεί το 1,2% ετησίως, έναντι 1,3%, που προέβλεπε έως τώρα, ως απότοκο της επιβράδυνσης που εμφανίζει η οικονομία παγκοσμίως.

<
Keywords
Τυχαία Θέματα