Μεγάλα πρόστιμα για καρτέλ τιμών σε προμηθευτή υλικών στεγανοποίησης στις ΗΠΑ

Οι αγορανομικές διατάξεις των ΗΠΑ είναι ίσως οι αυστηρότερες παγκοσμίως και τα παραδείγματα για αυτό είναι αμέτρητα. Δύσκολα γλυτώνει κανείς από τα δόντια τους και στην πλειονότητα των περιπτώσεων (βλ. dieselgate), πέφτει “βαρύς ο πέλεκυς” και μάλιστα χωρίς κανένα έλεος.

Το ίδιο συνέβη και για την Ιαπωνική εταιρεία, Nishikawa, που δραστηριοποιείται στον τομέα της κατασκευής υλικών μονώσεως για τα αυτοκίνητα και τιμωρήθηκε

με ποινή $130 εκατομμυρίων, με την κατηγορία της συμμετοχής σε καρτέλ για παράνομο καθορισμό των τιμών. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αναφέρει συγκεκριμένα, ότι προϊόντα του παραπάνω προμηθευτή τοποθετήθηκαν σε αυτοκίνητα της Honda, της Toyota και της Subaru, τα οποία πουλήθηκαν στις ΗΠΑ, ζημιώνοντας κατ’ επέκταση τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Το Υπουργείο άρχισε να ερευνά την υπόθεση, μετά από κάποιες μηνύσεις που έγιναν στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στην Πολιτεία του Κεντάκι. Ο προμηθευτής συμφώνησε να συνεργαστεί με τις Αρχές για την διαλεύκανση της υπόθεσης και έτσι έφτασαν στο συμπέρασμα, ότι αρκετά από τα προϊόντα που πωλούσε η Nishikawa, είχαν εξωπραγματικές τιμές. Όλα τα προϊόντα αφορούσαν, όπως προανέφερα, κυρίως υλικά ηχομόνωσης, ή μόνωσης για το νερό, τα οποία μπαίνουν στις πόρτες και άλλα πολλά μέρη των οχημάτων (λάστιχα μόνωσης καλωδιώσεων, μόνωση του χώρου του κινητήρα, λάστιχα στεγανοποίησης καμπίνας-πορτών-παραθύρων κλπ)

Μάλιστα όλο αυτό διήρκησε, σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, από τον Γενάρη του 2000 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2012, ενώ αναφέρεται πως η τιμωρία είναι προς παραδειγματισμό άλλων, καθώς η ιαπωνική εταιρεία προσπάθησε με δόλο να αποκρύψει στοιχεία των πωλήσεων της. Τι έκανε; Παρόλο που κατασκεύαζε τα προϊόντα της στις ΗΠΑ, κατόπιν τα απέστελλε στον Καναδά για συναρμογή σε οχήματα που θα πωλούνταν και πάλι στις ΗΠΑ. Και παρόλο που αυτή είναι μια καθόλα νόμιμη τακτική, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν πως το έκανε για να καλύψει τα ίχνη της και να μην μπορούν έπειτα οι Αρχές να προσδιορίσουν τις σωστές τιμές των προϊόντων της.

Η Nishikawa συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 130 εκατ. δολαρίων και αναφορικά και μόνο, άλλες 44 εταιρείες μαζί με 64 Διευθύνοντες Συμβούλους μπήκαν στο στόχαστρο των αρχών στην εν εξελίξει έρευνα για την υπόθεση. Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι έχουν κληθεί -και συμφώνησαν- να πληρώσουν μέχρι στιγμής συνολικά $2,8 δισεκατομμύρια σε πρόστιμα!

Keywords
Τυχαία Θέματα