Η RB9 είναι το ταχύτερο μονοθέσιο· τι γίνεται με τα ελαστικά, όμως;

Οι πρώτες κατατακτήριες της σεζόν μάς έδειξαν ότι η RB9 είναι το ταχύτερο μονοθέσιο, όσον αφορά την απόλυτη ταχύτητα και την παραγόμενη κάθετη δύναμη, αλλά ο αγώνας δεν εξελίχθηκε όπως θα περίμεναν οι περισσότεροι (μεταξύ τους κι εγώ) πίστεψαν ότι ο Sebastian Vettel, σ’ έναν αγώνα χωρίς βροχή ή αυτοκίνητο ασφαλείας, θα έχει ένα εύκολο απόγευμα και θα είναι ο πρώτος νικητής της χρονιάς.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε, διότι εμφανίστηκε ένα πρόβλημα που σίγουρα δεν περιμέναμε: η μεγάλη φθορά

στα ελαστικά. Στις χειμερινές δοκιμές, το αυστριακό μονοθέσιο έδειξε να τα πηγαίνει αρκετά καλά και στον τομέα αυτό, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση σε συνέβη στην Αυστραλία. Δεν είναι μόνο τα 3 pit stops που έκαναν οι Vettel και Webber, αλλά και το γεγονός ότι ακόμα και ο ρυθμός του Γερμανού ήταν χειρότερος από αυτόν του Fernando Alonso, διότι δεν μπορούσε να πιέσει όσο ήθελε την RB9, καθώς, αν το έκανε, θα κατέστρεφε γρήγορα τα ελαστικά του και μπορεί να μην τερμάτιζε στο βάθρο.

Αυτό το παραδέχτηκαν τόσο οι Helmut Marko όσο και ο Vettel, αλλά ο Πρωταθλητής υπονόησε πως η κατάσταση μπορεί να είναι διαφορετική στη Μαλαισία. Μάλιστα, ο Webber ήταν ο πρώτος από τους πρώτους που μπήκε για αλλαγή ελαστικών, μόλις στον 5ο γύρο, με τον Vettel να μπαίνει 2 γύρος αργότερα, και τους Alonso και Raikkonen να μπαίνουν στον 9ο γύρο για να βάλουν τη μέση γόμα, την οποία ο Kimi κράτησε για 25 γύρους, μέχρι να βάλει ξανά τη μέση γόμα και να την κρατήσει μέχρι το τέλος, δηλαδή για 24 γύρους.

Αυτό που φάνηκε από τον πρώτο αγώνα, όσον αφορά τα ελαστικά, είναι ότι η E21 είναι ένα πολύ ευγενικό μονοθέσιο με τα ελαστικά, με την RB9 να δείχνει ότι αυτή μπορεί να είναι μια “αχίλλειος πτέρνα”, ενώ η F138 δείχνει να είναι κάπου ανάμεσα στα δύο μονοθέσια. Η W04 δεν έδειξε να έχει τα προβλήματα που είχε πέρυσι με τη φθορά των Pirelli, με τους Lewis Hamilton και Nico Rosberg να κάνουν 13 και 14 γύρους με την πολύ μαλακή γόμα, τους περισσότερους, δηλαδή, από τους πρώτους.

Φυσικά, οι βελτιώσεις στον ρυθμό φθοράς των ελαστικών μπορεί να έρθει μέσα από αναβαθμίσεις, αλλά και από αλλαγές στις ρυθμίσεις του μονοθεσίου, και δεν είναι απίθανο να δούμε την κατάσταση λίγο διαφορετική αυτή την Κυριακή, στη Μαλαισία, όπου τα δεδομένα που πήραν οι ομάδες και η καλύτερη μελέτη της στρατηγικής που ακολούθησαν, καθώς και όλου του αγώνα μπορεί να φέρει βελτίωση στα μονοθέσιά τους.


[Photo Copyright: Paul Gilham/Getty Images/Red Bull Racing]

Keywords
Τυχαία Θέματα