Η NHTSA θα υποχρεώσει τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα να κάνουν θόρυβο

Με την είσοδο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους δρόμους, έχουν προκύψει ορισμένα καινούρια προβλήματα, κάποια είναι τεχνικής φύσεως, όπως η αυτονομία και το δίκτυο φόρτισης και άλλα είναι σε θέματα ασφαλείας. Ένα τέτοιο θέμα ασφαλείας που έχει προκύψει είναι η αθόρυβη λειτουργία τους. Αν έχεις πετύχει ποτέ να περνάει από δίπλα σου κάποιο ηλεκτρικό, σπάνιο στην Ελλάδα, ή υβριδικό πιο πιθανό, που δουλεύει ο ηλεκτροκινητήρας του,

θα είσαι και εσύ μάρτυρας πως σε χαμηλές ταχύτητες είναι σχεδόν αθόρυβο.

Η εθνική υπηρεσία διαχείρισης της κυκλοφορίας και της ασφάλειας στους αυτοκινητοδρόμους της Αμερικής, NHTSA, πιστεύει πως η αθόρυβη λειτουργία των ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων είναι ένα πρόβλημα ασφάλειας για τους πεζούς. Άτομα τυφλά και με προβλήματα όρασης που δεν μπορούν να έχουν οπτικό ερέθισμα για να καταλάβουν την πιθανή διέλευση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αδυνατούν να το ακούσουν και να καταλάβουν από ποια κατεύθυνση έρχεται.

Γι’ αυτό το λόγο η NHTSA θα απαιτήσει από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, όλα τα ηλεκτρικά και υβριδικά τετράτροχα οχήματα, με μικτό βάρος μέχρι 4.500 κιλά, να εκπέμπουν ένα θόρυβο όταν κινούνται με ταχύτητες έως και 30 χλμ/ώρα. Πάνω από τα 30 χλμ/ώρα, σύμφωνα πάντα με τη NHTSA, ο θόρυβος από τα ελαστικά είναι συνήθως επαρκής ώστε να γίνει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο αντιληπτό από έναν πεζό, οπότε δεν χρειάζεται το αυτοκίνητο να εκπέμπει κάποιον προειδοποιητικό θόρυβο. Η NHTSA υπολογίζει ότι με αυτό το μέτρο θα αποτραπούν περίπου 2.400 τραυματισμοί πεζών το χρόνο.

Σίγουρα είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει κατά πολύ στη μείωση των ατυχημάτων. Και αν αυτό το μέτρο κρίνεται απαραίτητο σε κράτη που υπάρχει οδηγική παιδεία όχι μόνο από τους οδηγούς αλλά και από τους πεζούς και κυρίως από τα παιδιά, φανταστείτε πόσο περισσότερο θα βοηθήσει σε ‘’πολιτισμένα’’ κράτη όπως η Ελλάδα μας, που η έννοια της διάβασης και από τις δύο πλευρές, είναι μια έννοια άγνωστη.

Αν θέλεις τώρα να πάρεις μια ιδέα για το πώς θα μπορεί να ακούγεται ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, δες το βίντεο με το Audi R8 e-tron.

Keywords
Τυχαία Θέματα