Η Delphi σκοπεύει να έχει έτοιμα τα αυτόνομα οχήματα ως το 2022

12:01 4/8/2016 - Πηγή: AutoBlog

Η Delphi, ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές συστημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας, έχει βάλει στοίχημα να έχει έτοιμο ένα σύστημα επιπέδου 4, δηλαδή πλήρους αυτόνομης οδήγησης, ως το 2022.

Οι δοκιμές ξεκίνησαν στην μακρινή Σιγκαπούρη με το εικονιζόμενο Audi SQ5 και για τα επόμενα 3 έτη θα ενσωματωθούν σε μια υπηρεσία ταξί, αλλά προδιαγεγραμμένης διαδρομής, χαμηλής ταχύτητας. Να σημειώσω πως το Audi

SQ5 της Delphi είναι και το πρώτο αυτόνομο όχημα που διένυσε της διαδρομή Σαν Φρανσίσκο Νέα Υόρκη.

Το 2017 το πρόγραμμα θα αναβαθμιστεί με 6 ηλεκτρικά οχήματα, άγνωστο ακόμη ποια και το 2019 θα περάσει σε εντελώς αυτόνομο mode χωρίς κάποιον στην θέση του οδηγού. Το project το συγχρηματοδοτεί η Αρχή Επίγειων Μεταφορών της Σιγκαπούρης και είναι ένα μόνο μικρό τμήμα της αναδόμησης του δικτύου μεταφορών της μικρής κατά τ’άλλα ασιατικής χώρας. Ο ρόλος των αυτόνομων στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι η επίλυση του “first and last mile problem”, δηλαδή το πώς θα φτάσεις (και θα φύγεις) στους κόμβους που εξυπηρετούν τα ΜΜΜ. Για να το πω με απλά ελληνικά πως θα πας από το σπίτι σου στην στάση του λεωφορείου και πως από την στάση του λεωφορείου θα πας στην δουλειά σου, δεδομένου πως τα ΜΜΜ δεν μπορούν να περνάνε από την πόρτα μας πάντα. Η βελτιστοποίηση των μεταφορών θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής λόγω χαμηλότερων ρύπων αλλά και λόγω λιγότερου χαμένου χρόνου στην κίνηση.

Η Delphi με την ανακοίνωσή της για το 2022 είναι ο πρώτος παίκτης που θέτει ένα σαφές ορόσημο. Η Google και η Apple, οι άλλοι δυο μεγάλοι παίκτες που εργάζονται πάνω στα αυτόνομα δεν έχουν ανακοινώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο του συστήματος της Delphi είναι ο modular χαρακτήρας του, δηλαδή θα μπορεί να τοποθετηθεί σε κάθε όχημα μικρό ή μεγάλο, ακόμη και επαγγελματικό (πχ φορτηγό) αλλά και θα βοηθήσει και τα άτομα με αναπηρίες, όχι απαραίτητα κινητικές, αφού θα μπορεί να ενσωματωθεί σε αντίστοιχα αμαξίδια. Αν οι δοκιμές στην Σιγκαπούρη πάνε καλά, σύντομα θα τα δούμε να δοκιμάζονται στους δρόμους των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα