Επίσημο: Audi S3 Sportback

Το πεντάπορτο Audi S3 Sportback είναι αυτό που βλέπεις στις φωτογραφίες και θα παρουσιαστεί επίσημα στην έκθεση της Γενεύης. Το αυτοκίνητο φορά τον 2,0-λιτρο TFSI κινητήρα ο οποίος αποδίδει 300 άλογα στις 5.500 σ.α.λ με 380 Nm ροπής από τις 1.800 έως τις 5.500 σ.α.λ, όσα ακριβώς και η τρίπορτη έκδοση.

Τα 0-100 χλμ/ώρα τα κάνει σε 5,0 δευτερόλεπτα με το 6-τάχυτο S Tronic κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (5,5 δευτ. με το 6-τάχυτο μηχανικό) και έχει τελική ταχύτητα 250 χλμ/ώρα, ηλεκτρονικά περιορισμένη. Έχει μέση

κατανάλωση 6,9 λίτρα/100 χλμ (7,0 με το μηχανικό κιβώτιο) και 159 γρ/χλμ εκπομπές CO2 (162 γρ/χλμ με το μηχανικό), και είναι κατά 1,5 λίτρο οικονομικότερο από το προηγούμενο μοντέλο.

Ο κινητήρας του διαθέτει άμεσο ψεκασμό με την αντλία υψηλής να μπορεί να παράγει έως και 200 bar, ενώ διαθέτει 2 άξονες εξισορρόπησης, οι οποίοι περιστρέφονται με διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τον στροφαλοφόρο άξονα, που του δίνουν μια πολύ ομαλή λειτουργία. Διαθέτει ένα ηλεκτρομηχανικό ενεργοποιητή ήχου ο οποίος μεταφέρει τον ήχο του κινητήρα μέσα στην καμπίνα, ενώ η εξάτμιση διαθέτει σύστημα βαλβίδων, και σε ορισμένο φάσμα στροφών, ανοίγει και δίνει στο S3 έναν σπορ ήχο.

Έχει σχέση συμπίεσης 9,3:1 με την πολλαπλή εξαγωγής να είναι ενσωματωμένη μέσα στην κεφαλή του κυλίνδρου και ψύχεται από το ψυκτικό υγρό. Αυτή η λύση μειώνει αισθητά τη θερμοκρασία της εξάτμισης και επιταχύνει την προθέρμανση του κινητήρα, μετά από κρύα εκκίνηση, μειώνοντας παράλληλα και τη κατανάλωση κατά τη διάρκεια της κρύας εκκίνησης. Η τουρμπίνα σηκώνει πίεση 1,2 bar και ο αέρας που περνά από το μεγάλο intercooler, ενσωματώνεται στο υγρόψυκτο σύστημα, μειώνοντας σημαντικά τη θερμοκρασία του αέρα εισαγωγής, αυξάνοντας έτσι την ποσότητα του αέρα που απαιτείται για την καύση μέσα στον κύλινδρο.

Διαθέτει ένα πρωτοποριακό σύστημα θερμικής διαχείρισης με δύο περιστροφικές βαλβίδες ολίσθησης, οι οποίες ενοποιούνται σε μια ενιαία ενότητα που θυμίζει τη ροή του ψυκτικού υγρού. Αυτές οι βαλβίδες διασφαλίζουν ότι το λάδι του κινητήρα θα θερμαίνεται μέχρι τη θερμοκρασία λειτουργίας, αμέσως μετά την εκκίνηση του αυτοκινήτου, ενώ θα διατηρούν επίσης την θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού μεταξύ 85 και 107 βαθμούς Κελσίου. Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα – ανεξάρτητα από το φορτίο ή τις στροφές – οι βαλβίδες να έχουνε πάντα την τέλεια ισορροπία μεταξύ τριβής και υψηλής θερμοδυναμικής απόδοσης.

Ο κινητήρας του S3 ζυγίζει 148 κιλά, 5 περισσότερα από τον προηγούμενο και έχει διαστάσεις 603 mm μήκος, 678 mm πλάτος και 664 mm ύψος. Φορά νέα πιστόνια, ανθεκτικότερες βίδες, νέα δαχτυλίδια πιστονιών, ενισχυμένες μπιέλες ενώ και ο θάλαμος καύσης έχει ενισχυθεί. Η κυλινδροκεφαλή είναι νέα, κατασκευασμένη από ένα ιδιαίτερα ελαφρύ κράμα αλουμινίου-πιριτίου, που χαρακτηρίζεται από υψηλή αντοχή και αντοχή σε θερμοκρασία.

Φυσικά είναι τετρακίνητο και φορά Haldex σύστημα τετρακίνησης. Σε κανονική οδήγηση, ο πολύδισκος συμπλέκτης, στέλνει τη κίνηση στον μπροστά άξονα, αλλά μόλις εντοπίσει σπινιάρισμα, τότε η κίνηση μεταφέρεται και στον πίσω άξονα, μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Ο μπροστινός άξονας έχει μετατοπιστεί προς τα μπροστά κατά 52 mm σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο και έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη ισορροπία. Η μπροστά ανάρτηση του αποτελείται από αλουμινένια γόνατα McPherson με το υποπλαίσιο, τα έδρανα του μπροστά άξονα, τη τραβέρσα, το καπό και τα εμπρός φτερά να είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο. Με όλα τα παραπάνω εξοικονομήθηκαν 17 κιλά, με το μπροστά μετατρόχιο να ανέρχεται στα 1.535 mm. Η πίσω ανάρτηση είναι πολλαπλών συνδέσμων κατασκευασμένη από χάλυβα υψηλής αντοχής με σπορ ρυθμίσεις και το πίσω μετατρόχιο έχει μήκος 1.511 mm. Η ανάρτηση του σε σχέση με το απλό A3 είναι χαμηλότερη κατά 25 mm. Προαιρετικά μπορεί να τοποθετηθεί το ηλεκτρομαγνητικό σύστημα ελέγχου απόσβεσης των αμορτισέρ, Audi magnetic ride system το οποίο διαθέτει τρεις ρυθμίσεις.

Το ηλεκτρομηχανικό σύστημα διεύθυνσης του είναι προοδευτικό, με την κρεμαγιέρα να είναι έμμεση, όταν γίνονται ομαλές κινήσεις στο τιμόνι και άμεση, όταν γίνονται απότομες κινήσεις. Αυτό μεταφράζεται με απλά λόγια, ότι όταν το αυτοκίνητο οδηγείτε στην ευθεία θα είναι άνετο, ενώ θα είναι εξαιρετικά άμεσο σε κλειστές στροφές. Το σύστημα δεν καταναλώνει καθόλου ενέργεια, μειώνοντας έτσι τη κατανάλωση κατά 0,3 λίτρα/100 χλμμ και συνεργάζεται τόσο με το σύστημα ειδοποίησης αλλαγής λωρίδας καθώς και με τον βοηθό παρκαρίσματος.

Φορά 18″ ζάντες με ελαστικά διαστάσεων 225/40 ενώ τα φρένα του αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους 340 mm μπροστά με μαύρες δαγκάνες με λογότυπο S3 (κόκκινες διαθέσιμες στον πρόσθετο εξοπλισμό). To χειρόφρενο είναι ηλεκτρομηχανικό. Το σύστημα Audi drive select βρίσκεται στον στάνταρ εξοπλισμό και διαθέτει πέντε επιλογές (comfort, auto, dynamic, efficiency και individual) με τον οδηγό να επιλέγει το πρόγραμμα με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλάζοντας τις ρυθμίσεις στην απόκριση του πεντάλ, στον χρόνο αλλαγής ταχυτήτων του αυτόματο S Tronic κιβωτίου καθώς και στην αναλογία του συστήματος διεύθυνσης.

Ζυγίζει 1.445 κιλά, 70 λιγότερα από το προηγούμενο μοντέλο και έχει αεροδυναμικό συντελεστή οπισθέλκουσας 0,30 Cd. Έχει διαστάσεις 4.310 mm, πλάτος 1.780 mm και ύψος 1.425 mm κάνοντας το ελαφρώς μεγαλύτερο από τη προηγούμενη γενιά. Το μεταξόνιο του έχει αυξηθεί κατά 58 mm και αγγίζει τα 2.638 mm, 35 mm περισσότερα από αυτό της τρίπορτης έκδοσης. Διαθέτει αλουμινένιες σχάρες στην οροφή και τα φωτιστικά σώματα είναι τεχνολογίας LED.

Στιλιστικά φορά νέους προφυλακτήρες, Bi-Xenon ενεργά φωτιστικά σώματα με φώτα ημέρας LED, τα οποία συνεργάζονται με το σύστημα πλοήγησης και διαθέτουν αυτόματη μεγάλη σκάλα, LED πίσω φωτιστικά σώματα, νέα αλουμινένια γρίλια, ματ γκρι, αλουμινένια και μαύρα διακοσμητικά, αλουμινένιους εξωτερικούς καθρέπτες, πλαϊνά spoiler, γκρι διαχύτη, τέσσερις οβάλ χρωμιομένες απολήξεις των εξατμίσεων και αεροτομή. Υπάρχουν λογότυπα “S” στο πίσω μέρος και στη γρίλια και θα είναι διαθέσιμο σε 14 χρώματα, με τα Panther Black και Estoril Blue να είναι αποκλειστικά διαθέσιμα στο S3.

Στο εσωτερικό ξεχωρίζει ο νέος πίνακας οργάνων με γκρι φόντο και λευκές βελόνες που διαθέτει και ένδειξη για την πίεση του turbo, τα μαύρα ή αλουμινένια ματ διακοσμητικά και τα σπορ καθίσματα τα οποία μπορούν να είναι είτε σε συνδυασμό μαύρου Nappa δέρματος με ύφασμα, Nappa δέρμα με Alcantara, είτε με Nappa δέρμα με δέρμα Velvet. Ο χώρος αποσκευών ανέρχεται στα 380 λίτρα, που μπορεί να αγγίξει έως τα 1.220 λίτρα, με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων. Υπάρχει επίσης ένα σπορ δερμάτινο πολυλειτουργικό τιμόνι στον πρόσθετο εξοπλισμό, με τα paddles του κιβώτίου S Tronic να είναι από αλουμίνιο. Τα πεντάλ είναι κατασκευασμένα από βουρτσισμένο αλουμίνιο.

Το εσωτερικό μπορεί να είναι είναι μαύρο με λευκές ραφές είτε μαύρο με κόκκινες ραφές. Το λογότυπο S βρίσκεται στις πλάτες των καθισμάτων, στα μαρσπιέ στις πόρτες, στο τιμόνι, στον επιλογέα των ταχυτήτων, ενώ στον βασικό εξοπλισμό συναντάμε τον διζωνικό αυτόματο κλιματισμό και το πακέτο με τους αποθηκευτικούς χώρους.

Στον επιπλέον εξοπλισμό υπάρχουν το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας MMI plus με οθόνη αφής 7″, το Audi Phone Box, τα ηχεία της Bang & Olufsen τα οποία διαθέτουν γούφερ στις πόρτες με LED φωτισμό και μια γυάλινη πανοραμική οροφή. Επίσης υπάρχει το ενεργό cruise control το οποίο συνδυάζεται και με το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος το οποίο φρενάρει το αυτοκίνητο αυτόματα με ταχύτητες έως 30 χλμ/ώρα.

Φυσικά και εδώ υπάρχουν τα συστήματα ειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, ανάγνωσης πινακίδων κυκλοφορίας, ανίχνευσης υπνηλίας, βοηθού παρκαρίσματος με κάμερα 360 μοιρών, αυτόματου φρεναρίσματος καθώς και το Audi pre sense basic, το οποίο σε περίπτωση που εντοπίσει επικείμενη πρόσκρουση, ενεργοποιεί τις ζώνες ασφαλείας, κλείνει τα παράθυρα και την οροφή. Το σύστημα συνεργάζεται με το ενεργό cruise control και προειδοποιεί τον οδηγό και φρενάρει αυτόματα το αυτοκίνητο, αν χρειαστεί.

Οι πωλήσεις του θα ξεκινήσουν μέσα στο 2013 χωρίς ακόμη να έχουν ανακοινωθεί οι τιμές του.

[Πηγή: Audi]

Δελτίο Τύπου

The new Audi S3 Sportback

New 2.0 TFSI with 221 kW (300 hp) and 380 Nm (280.27 lb-ft) of torque, but just 6.9 liters per 100 km (34.09 US mpg)From 0 to 100 km/h (62.14 mph) in 5.0 secondsFive doors for even better functionality

221 kW (300 hp). 380 Nm (280.27 lb-ft) of torque. From 0 to 100 km/h (62.14 mph) in 5.0 seconds. The new Audi S3 Sportback offers best-in-class performance. Its efficiency is also exemplary. The 2.0 TFSI averages just 6.9 liters per 100 km (34.09 US mpg).

The four-cylinder engine in the S3 Sportback has been overhauled. The only thing in common with its predecessor is a displacement of 1,984 cc. Its rated output of 221 kW (300 hp) is available at 5,500 rpm; maximum torque of 380 Nm (280.27 lb-ft) is constantly available from 1,800 to 5,500 rpm.

The high-performance four-cylinder engine responds immediately to the driver’s wishes and boasts a sportily sonorous sound. When the Audi drive select system is in dynamic mode, the engine’s power is also underscored acoustically. The 2.0 TFSI provides power and exemplary efficiency alike by relying on many new technologies, ranging from dual injection through the Audi valvelift system and an exhaust manifold integrated within the cylinder head to innovative thermal management.

When equipped with the optional six-speed S tronic, the S3 Sportback sprints from 0 to 100 km/h (62.14 mph) in only 5.0 seconds. The six-speed manual transmission needs just five-tenths of a second more. Top speed is electronically governed at 250 km/h (155.34 mph). Launch Control delivers the engine’s power to the road with defined tire slip. The 2.0 TFSI consumes just 6.9 liters per 100 km (34.09 US mpg) on average when paired with the S tronic (7.0 liters [33.60 US mpg] with the manual transmission). This engine thus requires 1.5 liters per 100 km less compared to the previous S3 Sportback.

The lower gears of both transmissions are tightly spaced for sporty performance while the tall sixth gear reduces fuel consumption. The dual-clutch transmission can be controlled via optional shift paddles on the steering wheel and offers the automatic modes D and S in addition to manual mode.

Equipped with quattro permanent all-wheel drive and a redesigned multi-plate clutch, this new high-end vehicle in the model line can accelerate more quickly and safely when exiting a corner. It is dynamic and stable in all conditions, even rain or snow.

The front axle is 52 millimeters (2.05 in) farther forward compared to the previous model. The 2.0 TFSI is more than five kilograms (11.02 lb) lighter than the previous engine and is tilted backward by 12 degrees.

In addition to a sophisticated suspension and the S sport suspension, which lowers the body by 25 millimeters (0.98 in), the axle-load distribution (59% to 41%, front to rear) and new, progressive steering contribute significantly to sporty handling. The key to progressive steering is that steering movements determine the steering ratio. This results in stable and virtually neutral steering characteristics for outstanding precision during sporty driving and easier steering while parking.

The new Audi S3 Sportback features 7.5 J x 18 wheels. The low rolling resistance of the 225/40-series tires helps reduce fuel consumption. The calipers of the large brakes, which measure 340 millimeters (13.39 in) in diameter up front, are painted black and bear S logos. They can optionally be red. The electromechanical parking brake governs the rear axle. Electronic Stabilization Control (ESC) reflects latest-generation technology.

The new S3 Sportback comes standard with Audi drive select. This system handles characteristics of the electronic gas pedal, shift points of the optional S tronic and the steering ratio for progressive steering.

At the push of a button, the driver specifies whether these systems should operate in comfort, auto, dynamic or efficiency mode. An additional mode, individual, is available in models equipped with the MMI Radio or above. The optional Audi magnetic ride system, which situationally regulates the shock absorbers, is also controlled via Audi drive select.

Lightweight construction also contributes significantly to the very dynamic performance of the Audi S3 Sportback. This five-door car has a curb weight of 1,445 kilograms (3,185.68 lb) – 70 kilograms (154.32 lb) less than the previous model. Most of this reduction in weight is on account of the body.

Keywords
audi, audi, tfsi, χλμ, λύση, νέα, mcpherson, ride, system, drive, auto, dynamic, led, ματ, γκρι, black, blue, turbo, velvet, phone, box, doors, performance, engine, power, dual, injection, head, manual, top, speed, road, gear, fuel, shift, wheel, quattro, clutch, vehicle, snow, front, forward, sport, key, neutral, features, wheels, low, red, brake, electronic, esc, gas, push, button, systems, models, radio, car, weight, account, τελη κυκλοφοριας, εκθεση γενευης, end, τελη κυκλοφοριας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, xenon, αλογα, αυτοκινητο, ζαντες, ηχεια, πιεση, προγραμμα, υψος, φωτιστικα, φωτογραφιες, χρωματα, car, push, radio, sport, αλουμινιο, αμορτισερ, αντλια, αξονας, αξονες, απλα, βιδες, βρισκεται, γινονται, γκρι, δαχτυλιδια, δερμα, εδρανα, υπαρχει, εκθεση, εκκινηση, ελαστικα, ενεργεια, ενεργα, εξατμιση, ζωνες, θυμιζει, ισορροπια, υφασμα, ηχο, καθρεπτες, κελσιου, κινηση, κιλα, λαδι, λειτουργια, λύση, λιτρο, λογια, μαυρο, ματ, μηκος, παντα, οβαλ, οδηγηση, οθονη, οθονη αφης, ροη, πορτες, πωλησεις, ρυθμισεις, σχαρες, υψηλη, φοντο, φτερα, φορα, χλμ, account, auto, button, black, blue, manual, box, phone, class, clutch, drive, doors, dual, ευθεια, engine, εκπομπες, road, features, forward, front, fuel, gas, gear, head, wheels, ιδιαιτερα, injection, ηλεκτρονικα, υγρο, led, key, low, mcpherson, models, μπροστα, neutral, multi, πακετο, dynamic, power, red, ride, speed, series, shift, snow, systems, system, σωματα, tfsi, turbo, wheel, top, quattro, θερμοκρασια, brake, vehicle, velvet, weight, electronic, performance
Τυχαία Θέματα