Έκθεση Φρανκφούρτης 2015: Toyota Prius

Ίσως το πιο ενδιαφέρον, από εμπορικής άποψης, μοντέλο στο περίπτερο της Toyota, είναι το παγκόσμιο ντεμπούτο της ολοκαίνουριας, τέταρτης, γενιάς του Prius, η οποία στην Ιαπωνία θα κυκλοφορήσει τον τελευταίο μήνα του χρόνου. Το σχέδιο του υβριδικού μοντέλου δεν αποτελεί έκπληξη και έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως και μέσα από τις επίσημες φωτογραφίες αναδεικνύεται το σώμα με τις εξαιρετικά εκκεντρικές και εντυπωσιακές γραμμές του που διχάζουν για την

καλαισθησία τους.

Toyota Mirai fuel cell car is the Prius Hybrid.">Το προφίλ και το πίσω μέρος δανείζεται αρκετά στοιχεία από το υδρογονοκίνητο Mirai, με την Toyota να είχε ως στόχο να κάνει τον σχεδιασμό του Prius πιο εκλεπτυσμένο, και να του δίνει μια διαφορετική εικόνα σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο για να ξεχωρίζει από τα συμβατικά αυτοκίνητα. Είναι διαθέσιμο με επτά χρώματα, με το εσωτερικό να είναι καινούριο, αλλά η κεντρική κονσόλα να φέρει αρκετά σημεία από τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρίας. Αυτή, αναλόγως την έκδοσης, διαθέτει μαύρες γυαλιστερές λεπτομέρειες, με την οθόνη του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας να δεσπόζει ψηλά.

Η τέταρτη γενιά Prius έχει κωδική ονομασία 690A, (680A η plug-in έκδοση) και βασίζεται στη νέα TNGA πλατφόρμα της εταιρίας (Toyota New Global Architecture), η οποία φέρει σημαντικές αναβαθμίσεις, καθώς είναι κατά 60% πιο άκαμπτο και με σημαντικά χαμηλωμένο κέντρο βάρους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί αισθητά η άνεση των επιβατών και η δυναμική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, ενώ επίσης η νέα πλατφόρμα βοηθάει στην χαμηλότερη τοποθέτηση των μηχανικών μερών. Η νέα πλατφόρμα κάνει το Prius να ζυγίζει 70 κιλά λιγότερα, με το αυτοκίνητο να διαθέτει καλύτερη αεροδυναμική, πιο άνετο εσωτερικό και θα δίνει καλύτερη ορατότητα στον οδηγό. Το Prius θα ζυγίζει 1.280 κιλά, με την plug-in υβριδική έκδοση να ζυγίζει 1.350 κιλά. Έχει μήκος 4.540 χλστ. (+60), πλάτος 1.760 χλστ. (+15), ύψος 1.470 χλστ. (-20) και μεταξόνιο 2.700 χλστ., ενώ στο τομέα της ανάρτησης διαθέτει διπλά ψαλίδια για τον εμπρός και πίσω άξονα.

Η ιαπωνική εταιρία δεν έδωσε πολλές πληροφορίες για τον υβριδικό κινητήρα, αλλά ανέφερε ότι σχεδόν κάθε μέρος του είναι καινούριο, ενώ υπόσχεται ότι είναι κατά 10% πιο οικονομικός, με την θερμοδυναμική απόδοση να έχει αυξηθεί κατά 40%. Έχει αρκετά πιο compact διαστάσεις, είναι ελαφρύτερος και πιο αποτελεσματικός. Παρότι δεν ανακοινώθηκαν επίσημα νούμερα, απ’ότι ξέραμε μέχρι σήμερα, ο 1.800αρης κινητήρας θα αποδίδει 105 άλογα και θα συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 90 ίππων (66 kW), αποδίδοντας συνδυαστικά περίπου 150 άλογα, ενώ χρησιμοποιεί ολοκαίνουρια συστοιχία μπαταριών νικελίου μετάλλων υβριδίου (NiMH).

Το νέο Prius, διαθέτει μέρη, που έχουν ήδη δοκιμαστεί στο αγωνιστικό TS040 Hybird. Όπως καταλαβαίνεις, τα μέρη αυτά δεν είναι μηχανικά αλλά microchips και microcontrollers, καθώς και υπερπυκνωτές, με αυτούς να έχουν επιλεχθεί γιατί είναι άκρως αποτελεσματικοί τόσο στην αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας κατά το φρενάρισμα, όσο και στην άμεση αναδιανομή της κατά την επιτάχυνση του αυτοκινήτου και θα αυξάνει την απόδοση του υβριδικού συστήματος κατά 10%. Η plug-in υβριδική έκδοση αναμένεται να έχει μέση κατανάλωση 2,5 λίτρα/100 χλμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα