Έκανα βόλτα με το BMW i3 στη Φρανκφούρτη

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της έκθεσης της Φρανκφούρτης η BMW, μετά από μια σχετικά κουραστική περίοδο από διαρροών, δημοσίευση teaser και επίσημων χαρακτηριστικών, παρουσίασε επίσημα i3, το μικρό της ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο στην Ελλάδα θα ξεκινά από τις 36.150 ευρώ.

Το i3 αποτελεί το πρώτο αμιγώς

ηλεκτρικό αυτοκίνητο της BMW και η έκδοση παραγωγής μπορεί να μη διαθέτει τις γυάλινες πόρτες από το πρωτότυπο, ο συνολικός του σχεδιασμός παραμένει αρκετά φουτουριστικός και εντυπωσιακός. Το αν αρέσει είναι καθαρά υποκειμενική κρίση, με τη γραμμή των πίσω παραθύρων να μην είναι σε ευθεία γραμμή, με τους σχεδιαστές της BMW να έχουν επιλέξει μια ασύμμετρη σχεδίασή, με τα πίσω παράθυρα να είναι τοποθετημένα χαμηλότερα σε σχέση με αυτά των μπροστά θυρών. Οι δε πίσω πόρτες ανοίγουν ανάποδα (βλέπε Mazda RX-8) με το αυτοκίνητο να μην έχει μεσαία κολόνα.

Στη διαδρομή μας για τη Φρανκφούρτη τη Δευτέρα το πρωί και λίγο έξω από τη Νυρεμβέργη πετύχαμε στο δρόμο ένα από αυτά, προφανώς με κατεύθυνση τη Φρανκφούρτη και προσωπικά πιστεύω ότι επρόκειτο για το range-extended μοντέλο.

Εκτός αυτού, στον τεράστιο εκθεσιακό χώρο της Φρανκφούρτης, η γερμανική εταιρία μαζί με Mercedes, Audi, Kia, Mini και Citroen είχαν διαθέσιμα κάποια αυτοκίνητα για τη μεταφορά των δημοσιογράφων (press shuttle τα ονόμαζαν) από το ένα υποστεγο στο άλλο (ναι είναι τόσο μεγάλη η έκθεση και ατελείωτα τα χλμ περπατήματος που χρειάζεται, όσο χαζό και αν το ακούς).

Αυτό όμως που είχε, όμως, σχεδόν κατακλύσει τους εσωτερικούς πεζόδρομους ήταν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της βαυαρέζικης αυτοκινητοβιομηχανίας. Στο τέλος της πρώτης ημέρας και με τα πόδια μας σχεδόν κομμένα δε χάσαμε την ευκαιρία να σταματήσουμε ένα και να μας μεταφέρει στο χώρο στάθμευσης του χώρου για να πάρουμε το Focus, με το οποίο πήγαμε στην έκθεση.

Η εμπειρία μας δε διήρκεσε πάνω από 3-4 λεπτά αλλά ο οδηγός προσπάθησε να μας δείξει ένα δείγμα γραφής του αυτοκινήτου. Καταρχήν με το που ανοίγεις τη πόρτα βλέπεις κάποια μέρη στο μαρσπιέ με γυμνό carbon, κάτι που ενδόμυχα σκέφτεσαι ότι τελικά τα 36 χιλιάρικα μπορεί και να αξίζουν.

Περνώντας στο εσωτερικό, αυτό είναι πολύ λιτό και απέριττο. Κύριαρχο ρόλο παίζουν δυο μεγάλες ψηφιακές οθόνες που δείχνουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός αλλά και του σύστηματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ακόμα αίσθηση κάνει το διάκτινο τιμόνι και η τάση που υπάρχει τελευταία στη προτίμηση τους από όλο και περισσότερους. Τα κουμπάκια, μαζί με το διακόπτη του iDrive, δεν είναι λίγα αλλά σίγουρα δε μπερδεύουν. Τα υλικα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο αυτοκίνητο που μπήκα ήταν πολύ καλής ποιότητας και η κεντρική κονσόλα ήταν επενδυμένη με πολύ ξύλο, δέρμα και κάποια σημεία ήταν ντυμένη με ύφασμα.

Μέχρι τη στιγμή που έκανα βόλτα ο οδηγός μου έδειξε ότι είχε διανύσει 109 χλμ, με την υπολειπόμενη αυτονομία να αναγράφεται στα 32 χλμ. Ξέρουμε ότι το πρώτο αυτοκίνητο του i brand εφοδιάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα απόδοσης 125 kW (170 ίππων) με 250 Nm ροπής, ο οποίος ζυγίζει 50 κιλά και συνδυάζεται με ένα μονοτάχυτο κιβώτιο. Τα επίσημα νούμερα που ανακοινώνει η BMW για τα 0-60 χλμ/ώρα είναι 3,7 δευτερόλεπτα, για τα 0-100 χλμ/ώρα σε 7,2 δευτερόλεπτα, έχοντας τελική ταχύτητα τα 150 χλμ/ώρα. Φυσικά ο θόρυβος κατά τη διαδρομή έλαμπε δια της απουσίας του, κάτι που επεσήμανα στον οδηγό. Τότε, σταματάει και μου λέει κοίτα όμως την επιτάχυνση του και η κλωτσιά μέχρι τα 50χλμ/ώρα (δε μπορούσες να πας παραπάνω σε τέτοιο κλειστό χώρο) ήταν αρκετά δυνατή.

Μέσες άκρες, αυτή ήταν η πρώτη μου εμπειρία με ηλεκτρικό αυτοκίνητο και ευελπιστώ στο μέλλον να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη. Προσωπικά πιστεύω ότι η πρόταση της BMW έχει ένα μικρό λάθος. Το i3 είναι ένα κατεξοχήν αυτοκίνητο πόλης, είτε το δεις από θέμα αυτονομίας είτε από θέμα χώρων, αλλά η γερμανική εταιρία επέλεξε να του προσδώσει ένα πιο σπορ χαρακτήρα παρά να επικεντρωθεί στην αυτονομία, που είναι και η ουσία τέτοιων αυτοκινήτων. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτή η προσέγγιση είναι σωστή ή όχι.

Ελπίζω κάποια μέρα να το φέρει η εγχώρια αντιπροσωπεία στην Ελλάδα για να έχουμε καλύτερη άποψη, αν και αμφιβάλλω γιατί το δίκτυο φόρτισης στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτο.



Keywords
Τυχαία Θέματα