Δε συμφωνεί η Pirelli με την ιδέα της ελεύθερης επιλογής ελαστικών

Τα ελαστικά, ως ένα μέρος του μονοθεσίου και μάλιστα σημαντικό, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων αρκετές φορές τα περασμένα χρόνια, ένα φαινόμενο που έγινε πιο έντονο από το 2011 κι έπειτα, δηλαδή μόλις η Pirelli πήρε το χρίσμα του αποκλειστικού προμηθευτή. Η ιταλική εταιρεία, ακολουθώντας κατά κύριο λόγο εντολές από τη FIA, προκάλεσε αρκετές φορές αντιδράσεις για τα ελαστικά της, κάτι που τώρα

δε συμβαίνει με την ένταση του παρελθόντος.

Είμαι ένας από τους υπέρμαχους της ιδέας να υπάρχουν δύο προμηθευτές ελαστικών στο άθλημα, αλλά αυτό είναι ένα σενάριο που δεν μοιάζει πολύ πιθανό, παρά την επιθυμία της Michelin για επιστροφή στη Formula 1. Μία ιδέα που δεν είναι καινούρια είναι να μπορούν οι ομάδες να επιλέγουν ελεύθερα όποιες γόμες θέλουν να χρησιμοποιήσουν σ’ ένα Grand Prix, ωστόσο ο Αγωνιστικός Διευθυντής της Pirelli, Paul Hembery, δηλώνει αντίθετος με κάτι τέτοιο, εξηγώντας τον λόγο.

Αν δε δίναμε ελαστικά, τότε θα έλεγα ναι. Αλλά, διαλέγουμε τα ελαστικά βάσει των πολλών δεδομένων -εξετάζοντας τις επιμέρους πίστες και τον ασφαλτοτάπητα- και κοιτάμε όλα σασί. Και δε θα θέλαμε να τα πάρει κάποιος άλλος, επειδή μπορείς να έχεις στο τέλος θέματα ασφαλείας.

Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε πολλά σχόλια, ο κόσμος εκφράζει την ευχαρίστησή του που βλέπει περισσότερες κινήσεις και πως τα ελαστικά είναι πιο προβλέψιμα τώρα. Έχουμε δει τρομερή τεχνολογική αλλαγή στο άθλημα από το 2014 και μετά, και το ενδιαφέρον βρίσκεται σε διάφορες πτυχές της απόδοσης. Νομίζω ότι έχουμε μια καλή ισορροπία αυτή τη στιγμή.

Μία από τις αλλαγές που συζητείται για το 2017 -μαζί με τους κινητήρες των 1.000 ίππων– είναι τα φαρδύτερα ελαστικά, με τον Βρετανό να λέει ότι ήδη ζητούν από την Pirelli να εξετάσει το θέμα. Δεν εκφράζει κάποια γνώμη γι’ αυτό, ενώ τονίζει πως η ζέστη μπορεί να κάνει τα ελαστικά σημαντικό παράγοντα για τον ρυθμό ενός μονοθεσίου σε μία πίστα.

Μας ζητάνε να κοιτάξουμε την κατασκευή των φαρδύτερων ελαστικών, τα ελαστικά που είχαμε πριν από 20 χρόνια. Αυτό θα ήταν δραματικό από την άποψη της εμφάνισης και θα σήμαινε ότι τα ελαστικά δίνουν περισσότερη πρόσφυση. Έτσι, καταλαβαίνω ότι το Strategy Group εξετάζει μείωση στην αεροδυναμική. Δεν ξέρω τι σχεδιάζουν να κάνουν με τους κινητήρες.

Η σημασία των ελαστικών είναι αυξημένη μάλλον μόνο σε πίστες που είναι πραγματικά ζεστές, όπως είναι η Μαλαισία, όπου είδαμε διαφορές στα σασί και τα ελαστικά έγιναν πιο σημαντικά όσον αφορά τη στρατηγική.

Keywords
Τυχαία Θέματα