Αλλαγές στη νομοθεσία της Ε.Ε. φέρνουν τα αυτόνομα αυτοκίνητα ένα βήμα πιο κοντά

Από την αρχή γνωρίζαμε πως πριν αρχίσουν να πωλούνται αυτόνομα αυτοκίνητα, θα έπρεπε να γίνει μία σειρά σημαντικών αλλαγών στη νομοθεσία. Το πρώτο βήμα έγινε τον προηγούμενο μήνα, όταν πέρασε (σχεδόν απαρατήρητη) μία τροποποίηση στην Convention of Road Traffic των Ηνωμένων Εθνών.

Μέχρι πρότινος, το άρθρο 8 της Convention of Road Traffic του 1968, έλεγε: “Κάθε οδηγός πρέπει να είναι σε θέση να ελέγξει το όχημα ή να οδηγήσει τα ζώα του ανά πάσα στιγμή”. Που σημαίνει

με πολύ απλά λόγια πως ο οδηγός, μπορεί να πάρει τα χέρια του από το τιμόνι μόνο για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Τώρα όμως, έπειτα από πιέσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και την Ιταλίας, προστέθηκε μία πρόβλεψη για αυτόνομα αυτοκίνητα. Πιο συγκεκριμένα, το αυτοκίνητο θα μπορεί να κινηθεί αυτόνομα, αρκεί το σύστημα “να μπορεί να παρακαμφθεί ή να απενεργοποιηθεί από τον οδηγό”. Δηλαδή ο οδηγός πρέπει να μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή.

Με αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Audi, η Mercedes και η BMW καθώς και εταιρίες όπως η Bosch και η Continental να δουλεύουν πάνω σε τέτοια συστήματα, η σημασία της αλλαγής της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι πολύ μεγάλη. Αν δεν υπάρξει αλλαγή στο νομικό πλαίσιο έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις εξελίξεις της τεχνολογίας, δεν γίνεται να υπάρξει πρόοδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα