Αυτοί που οδηγούν πάνω από το όριο ταχύτητας ή υπό την επήρεια αλκοόλ ή χωρίς δίπλωμα δεν τους αρέσει να φορούν ζώνη ασφαλείας

Η National Highway Transportation Safety Administration, έκανε μία ανάλυση των δεδομένων που προκύπτουν από θανατηφόρα τροχαία για να εξακριβώσει αν υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στη χρήση ή μη της ζώνης ασφαλείας και παράγοντες όπως η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα του οδηγού, το δίπλωμα οδήγησης, η ταχύτητα του οχήματος, η ηλικία του οδηγού κ.ά. Η έρευνα αυτή, κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

Οι πιθανότητες ενός οδηγού που οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ να μην χρησιμοποιεί την ζώνη ασφαλείας, είναι τέσσερις φορές

μεγαλύτερη, σε σύγκριση με αυτές ενός οδηγού που δεν έχει πιει.

Οι πιθανότητες ένας οδηγός που οδηγεί πάνω από το όριο ταχύτητας να μην φοράει την ζώνη ασφαλείας του, είναι δύο φορές μεγαλύτερες από αυτές ενός οδηγού που δεν τρέχει.

Οι οδηγοί με άκυρα διπλώματα οδήγησης ή χωρίς καθόλου δίπλωμα έχουν 1,6 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να οδηγούν χωρίς ζώνη ασφαλείας.

Τέλος, έχει ενδιαφέρον –παρότι αναμενόμενο- το γεγονός πως οι άντρες οδηγούν χωρίς ζώνη 1,41 φορές συχνότερα από τις γυναίκες. Μπράβο μας, έχουμε τα πρωτεία σε αυτό!

Δεν μπορώ να καταλάβω. Η ιδέα του να οδηγεί κάποιος χωρίς ζώνη, είναι πέρα από τη σφαίρα του κατανοητού. Μετά από τόσες καμπάνιες που έχουν γίνει, μετά από τόσες διαφημίσεις, φυλλάδια, ενημερωτικές εκπομπές, κηρύγματα κ.ο.κ. πώς γίνεται να μην φοράει ο κόσμος ζώνη; Ακόμα και να μην είχαν γίνει όλα αυτά. Είναι κοινή λογική.

Είναι ο πιο εύκολος, ανέξοδος και λογικός τρόπος να σωθεί η ζωή σου ή η σωματική σου ακεραιότητα σε περίπτωση ατυχήματος. Για ποιόν τιμημένο λόγο να μην φοράς ζώνη; Για πόσο καιρό η λογική «δεν έχω ούτε ένα ατύχημα στα Χ χρόνια που οδηγώ» θα ευσταθεί; Εσείς που δεν φοράτε ζώνη, έχει ακουστά τον νόμο των πιθανοτήτων;

Θα έχετε κάποια στιγμή ατύχημα χωρίς να είναι απαραίτητο να φταίτε. Το θέμα δεν είναι «αν», το θέμα είναι το «πότε». Τότε λοιπόν, θα φοράτε τη ζώνη ασφαλείας σας για να αυξήσετε τις πιθανότητες να ζήσετε για να διηγείστε το ατύχημά σας ή θα το παίζετε μάγκες και «ανέγγιχτοι» και θα σας κλαίνε; Η επιλογή ήταν και είναι δική σας.

[Πηγή: NHTSA]

Keywords
Τυχαία Θέματα