Αυτό το γερμανικό αυτοκίνητο ήταν ένα αεροδυναμικό θαύμα [w/video]

Εβδομήντα πέντε χρόνια πριν, οι ερευνητές του αεροδυναμικού ινστιτούτου AVA στο Γκέτινγκεν της Γερμανίας, είχαν παρουσιάσει ένα αυτοκίνητο το οποίο για πολλά χρόνια, θεωρήθηκε η πεμπτουσία σε ότι αφορά τον αεροδυναμικό σχεδιασμό στην κατασκευή αυτοκινήτων.

Το όνομα του Schlörwagen, με το αυτοκίνητο να είχε πλάτος 2,5 μέτρα και δημιουργός του ήταν ο μηχανικός Karl Schlör. Ως βάση χρησιμοποιήθηκε μια Mercedes 170H, το σώμα της οποίας επανασχεδιάστηκε και στην ουσία ήταν ένα κινούμενο φτερό με εκπληκτική αεροδυναμική,

την εποχή που δεν υπήρχαν αεροδυναμικές σήραγγες και ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Εξάλλου ξ περίοδος μεταξύ 1920 και 1930 ήταν μια ακμάζουσα εποχή για την αεροδυναμική με τα Tatra 77, Chrysler Airflow και Mercedes-Benz 540K Streamliner να εκπλήσσουν και αυτά για την αεροδυναμική τους.

Το Schlörwagen μπορούσε να μεταφέρει επτά άτομα στις τρεις σειρές των καθισμάτων που διέθετε, παρουσιάστηκε στο 1939 σε μια έκθεση αυτοκινήτων στο Βερολίνο. Δεν έχει πάρει αδίκως το παρατσούκλι “Göttingen Egg” και κάτω από το σφαιρικό σώμα του, κρύβεται ο 38 ίππων κινητήρας της Mercedes 170H, ο οποίος χρειαζόταν μόλις 8 λίτρα για κάθε 100 χλμ (βελτίωση κατά 20%-35%) με τον εκπληκτικό αεροδυναμικό συντελεστή οπισθέλκουσας να ανέρχεται μόλις στα 0,15 Cd, την ώρα που ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, έχει στη καλύτερη περίπτωση αεροδυναμικό συντελεστή οπισθέλκουσας 0,22 Cd και κυμαίνεται συνήθως κοντά στα 0,30 Cd. Μόνο τα VW XL1 και GM EV1 μπορούν να συγκριθούν αεροδυναμικά με το Schlörwagen.

Ωστόσο το πλάτος και το ύψος του αυτοκινήτου δεν το έκαναν πολύ πρακτικό, ενώ λίγο μετά τη παρουσίασή του ξεκίνησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, βάζοντας το πειραματικό αυτοκίνητο στο πίσω μέρος του μυαλού των ερευνητών. Το 1942 οι μηχανικοί τοποθέτησαν σε αυτό έναν κινητήρα από ένα ρωσικό αεροπλάνο, σημειώνοντας μερικούς γύρους στη πίστα δοκιμών του Γκέτινγκεν, και κάπου εκεί η πορεία του ολοκληρώθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα