Grand Prix Βελγίου 2012: Τα Spa-σε Button

17:42 2/9/2012 - Πηγή: AutoBlog

Ο Jenson Button εκμεταλλευόμενος την χθεσινή του pole position, το χαμό της εκκίνησης, και το μοναδικό του pit stop, πήρε με άνεση την δεύτερη του φετινή του νίκη, μετά από αυτή που είχε πάρει στον πρώτο αγώνα της χρονιάς στην Αυστραλία. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Sebastian Vettel ο οποίος έκανε και αυτός ένα pit stop, ενώ στο τρίτο

σκαλί βρέθηκε ο Kimi Raikkonen. Η πρώτη 10αδα συμπληρώθηκε από τους Nico Hulkenberg, Felipe Massa, Mark Webber, Michael Schumacher, Jean-Eric Vergne, Daniel Ricciardo και Paul di Resta.

Η εκκίνηση του αγώνα ήταν η συγκλονιστικότερη που είδαμε εδώ και πολύ καρό, αφού όλα ξεκίνησαν από τον Paston Maldonado, ο οποίος έφυγε προτού σβήσουν τα κόκκινα φώτα. Ο χαμός όμως έγινε από τον Romain Grosjean ο οποίος θέλοντας να προσπεράσει τον Lewis Hamilton, τον στρίμωξε στον τοίχο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η McLaren του Hamilton να χάσει την μπροστά πτέρυγα, να μην έχει ίχνος κάθετης αεροδυναμικής πίεσης και να καταλήγει τελικά ιπτάμενη, μαζί με την επίσης ιπτάμενη Renault του Grosjean, πάνω στην Ferrari του Alonso και τις Sauber των Sergio Perez και του Kamui Kobayashi. Τα μονοθέσια όλων καταστράφηκαν ολοσχερώς, εκτός από την Sauber του Kobayashi, η οποία συνέχισε τον αγώνα.

Το αυτοκίνητο ασφαλείας βγήκε στη πίστα και κάθισε εκεί 4 γύρους μέχρι οι άνθρωποι ασφαλείας της πίστας να την καθαρίσουν. Ο αγώνας ουσιαστικά ξεκίνησε από τον 5ο γύρο με τον Button να φεύγει μπροστά και να αρχίζει να δημιουργεί απόσταση ασφαλείας από τον Raikkonen. Ο Φιλανδός έχασε μάλιστα την δεύτερη θέση από τον Hulkenberg, ο οποίος τον πέρασε στην ευθεία μετά την Eau Rouge. Κερδισμένος όλων ο Michael Schumacher, με τον Γερμανό να βρίσκεται στην 5η θέση σε εκείνο το σημείο του αγώνα. O Maldonado δεν πρόλαβε να δεχτεί την ποινή της άκυρης εκκίνησης, αφού μετά την επανεκκίνηση του αγώνα, εγκατέλειψε.

Ο χορός των pit stop ξεκίνησε από τον 10 γύρο με τον Raikkonen να μπαίνει πρώτος και να βάζει την σκληρή γόμα. Την ίδια τακτική ακολούθησαν και όλοι οι υπόλοιποι οδηγοί, οι οποίοι ακολουθούσαν τακτική 2 pit stop. Εντελώς διαφορετική στρατηγική από τον νικητή, ο οποίος άλλαξε τα μεσαία του ελαστικά στον 21ο γύρο, βάζοντας τα σκληρά που τον έβγαλαν μέχρι το τέλος του αγώνα. Την ίδια τακτική ακολούθησε και ο Vettel, ο οποίος έβαλε την σκληρή γόμα στον 23ο γύρο.

Ο αγώνας κυλούσε ήρεμα και στον 28ο γύρο, άνοιξε το παραθυράκι του 2ου pit stop με τους Webber, Hulkenberg και Massa να είναι οι πρώτοι που μπαίνουν στα pit. Ακολούθησε ο Raikkonen ο οποίος με το που βγήκε από τα pit, προσπέρασε τον Schumacher ανεβαίνοντας ξανά στη τρίτη θέση. Ο Γερμανός πίεσε και πέρασε τον Φιλανδό εκμεταλλευόμενος το DR, αλλά ο Kimi τον πέρασε ξανά πάνω στην Eau Rouge.

Τα ελαστικά του Schumacher δεν άντεξαν και μπήκε στα pit για αλλαγή ελαστικών ρίχνοντας τον τελικά στην 7η θέση. Ο Massa προσπέρασε τον Webber και ανέβηκε στην 5η θέση, και κάπως έτσι ο Button πήρε την νίκη στο Spa. Ταχύτερος γύρος από τον Bruno Senna στον 43ο γύρο με 1:52.822.

Keywords
Τυχαία Θέματα