GP Βραζιλίας 2014: Ο Rosberg σταματά το σερί τού Hamilton

Μετά από 5 συνεχόμενους αγώνες κυριαρχίας τού Lewis Hamilton, ο Nico Rosberg ανέβηκε ξανά στο υψηλότερο σκαλί τού βάθρου, για 5η φορά φέτος και 8η στην καριέρα του, κερδίζοντας το Grand Prix τής Βραζιλίας. Πίσω του, φυσικά ο Hamilton, ο οποίος χρειάζεται ακόμα μία δεύτερη θέση στον τελευταίο αγώνα για να κατακτήσει τον δεύτερο τίτλο στην καριέρα του.

Ο Βρετανός θα μπορούσε να είχε κερδίσει σήμερα,

αν δεν έκανε το λάθος στον 28ο, βγαίνοντας εκτός πίστας, κάτι που τον έφερε 7 δευτερόλεπτα πίσω από τον Rosberg, τον οποίο κυνηγούσε ουσιαστικά για όλο τον αγώνα. Όσο για τη Mercedes, η γερμανική ομάδα έκανε για 11η φορά φέτος το “1-2″, σπάζοντας το ρεκόρ των Ayston Senna και Alain Prost, πίσω στο 1988.

Μαζί τους στο βάθρο, ο Felipe Massa, ο οποίος σίγουρα πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει για τον αγώνα τής πατρίδας του. Ακολούθησαν οι Jenson Button, Sebastian Vettel, Fernando Alonso, Kimi Raikkonen, Nico Hulkenberg, Kevin Magnussen και Valtteri Bottas.

Για να δούμε τι συνέβη στους 71 γύρους:

Η πίστα όχι απλά δεν ήταν βρεγμένη, αλλά ο ήλιος μπορούσε δειλά-δειλά να ξεπροβάλει μέσα από τα σύννεφα και να ζεστάνει την πίστα. Στις πρώτες 10 θέσεις τού grid βρισκόταν τα μονοθέσια των Rosberg, Hamilton, Massa, Bottas, Button, Vettel, Magnussen, Alonso, Ricciardo και Raikkonen. O Sutil, λόγω τεχνικού προβλήματος ξεκινούσε από το pit lane και όχι από την 13η θέση.

Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο Rosberg παρέμεινε στη θέση του, όπως συνέβη και με τους Hamilton, Massa, Bottas, Button, Vettel, Magnussen και Alonso. Στη συνέχεια, οι Vettel και Ricciardo έχασαν θέσεις, πέφτοντας στην 8η και 9η, ενώ ο Raikkonen είχε βρεθεί στην 11η θέση.

Ο Alonso δεχόταν πίεση από τον 8ο Alonso, τη στιγμή που ο Rosberg σημείωνε τον ταχύτερο γύρο. Ο Hamilton απάντησε αμέσως μετά, αλλά οι δυο τους είχαν παραπλήσιο ρυθμό. Ο Vettel γύρισε την επίθεση σε άμυνα, απέναντι στον Ricciardo, που ασκούσε πίεση στον team-mate του, αλλά χωρίς να είναι σε θέση να επιτεθεί.

Στον 5ο γύρο, είχαμε το πρώτο pit stop από τον Maldonado, ο οποίος άλλαξε τη μαλακή γόμα για να βάλει τη μέση. Η Mercedes έλεγε στον Rosberg ότι πρέπει να είναι προσεκτικός με τα φρένα του, αφού τα πίσω φρένα είναι πιο θερμά από τα εμπρός, ενώ οι Massa και Perez έγιναν οι επόμενοι οδηγοί που μπήκαν στα pits, ακολουθούμενοι λίγο αργότερα από τους Bottas, Button και Vettel.

O Rosberg έγινε ο πρώτος από τους δύο οδηγούς τής Mercedes που μπήκε για αλλαγή, επιλέγοντας τη μέση γόμα, την οποία έβαλε σε 3 δευτερόλεπτα. Το ίδιο έκαναν οι Alonso και Gutierrez, τη στιγμή που ο Massa έπαιρνε ποινή 5 δευτερολέπτων stop&go για παραβίαση ταχύτητας στο pit lane.

Η αλλαγή για τον Hamilton ήρθε στον 8ο γύρο, βάζοντας φυσικά τη μέση γόμα, και βγήκε λίγο πίσω από τον Rosberg, ο οποίος είχε μπροστά του τον Grosjean, που δεν είχε μπει ακόμα για νέα ελαστικά. Τελικώς, τον προσπέρασαν και οι δύο, με τη διαφορά τους να είναι στα 6 δέκατα.

Πιο πίσω, στις θέσεις 12, 13 και 14, είχαμε ξανά το τρενάκι των Alonso, Vettel και Ricciardo. Ο Rosberg είχε περάσει στην 2η θέση, μετά από το προσπέρασμα στον Kvyat, κάτι που έκανε και ο Hamilton, στον αμέσως επόμενο γύρο (12ο). Η διαφορά των Alonso και Vettel ήταν στα 7 δέκατα, με τον Ricciardo να βρίσκεται 2.1 δευτερόλεπτα πίσω από τον Γερμανό, την ώρα που ο Rosberg προσπέρασε τον Hulkenberg για την πρωτοπορία.

Ο Hamilton απαλλάχθηκε από το εμπόδιο τού Hulkenberg στον 15ο γύρο και πλέον ήταν 2.1 δευτερόλεπτα πίσω από τον Rosberg. Στην προσπάθεια να διαχειριστούν τα ελαστικά, η Red Bull είπε στον Vettel να μειώσει τον ρυθμό του, όταν ο Hulkenberg έμπαινε για πρώτη φορά για ν’ αλλάξει ελαστικά.

Συνεχή παράπονα από τους Hamilton και Rosberg για τα ελαστικά και τη συμπεριφορά των μονοθεσίων τους, οι οποίοι άκουγαν όταν έπρεπε να είναι προσεκτικοί διότι το δεύτερο stint δε θα ήταν μικρό. Παρ’ όλα αυτά, ο Rosberg έκανε νέο ταχύτερο πέρασμα, στον 19ο γύρο, έχοντας τον Hamilton πίσω του στα 2.4 δευτερόλεπτα, τα οποία έγιναν 2.0 στον 21ο γύρο.

Ο Button πλησίασε τον 4ο Bottas στα 7 δέκατα, και ο Φινλανδός δεν είχε τόσο καλό ρυθμό όσο ο team-mate του, που ήταν μπροστά του. Στον 23ο γύρο, ο Grosjean έχασε τη θέση του από τον Magnussen και στον επόμενο από τον Alonso, μπαίνοντας αμέσως μετά στα pits, μαζί με τον Alonso, ενώ ο Massa μπήκε κι αυτός για αλλαγή.

Ο Hamilton είχε καταφέρει να μειώσει τη διαφορά στο 1 δευτερόλεπτα και ο Rosberg δεν είχε άλλη επιλογή από το να μπει στα pits, για τη μέση γόμα. Καταστροφικό pit stop για τον Bottas, και όλα έδειχναν ότι ο Hamilton θα περάσει στην πρώτη θέση, μέχρι που ήρθε το λάθος από τον Βρετανό, καθώς βγήκε εκτός στη στροφή 4, χάνοντας περίπου 7 δευτερόλεπτα.

O Hamilton μπήκε στον 28ο γύρο για να βάλει τη μέση γόμα σε 3.7 δευτερόλεπτα, όμως η διαφορά του από τον Rosberg είχε ξεπεράσει τα 7 δευτερόλεπτα. Ο Vettel, μετά από το pit stop του, βρέθηκε στην 8η θέση και δεχόταν την πίεση από τον Magnussen.

Τα δύο Mercedes βρισκόταν στο δικό τους αγώνα και ο Hamilton ήταν ο ταχύτερος οδηγός, μείωνε τη διαφορά από τον Rosberg, η οποία είχε φτάσει τα 5.9 δευτερόλεπτα στον 32ο γύρο, με τα replays να δείχνουν το πίσω αριστερά ελαστικό τού Hamilton, το οποίο δεν ήταν σε καλή κατάσταση.

Για την 10η θέση, ο Ricciardo ασκούσε πίεση στον Alonso, ανοίγοντας το flap τής πίσω αεροτομής. Στον 35ο γύρο, η διαφορά μεταξύ των Rosberg και Hamilton είχε πέσει στα 5.1 δευτερόλεπτα, ενώ, στα pits, οι μηχανικοί τού Raikkonen χρειάστηκαν πάνω από 7 δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσουν σωστά το pit stop, αφού η F14 T έπεσε ξαφνικά.

Ο Vettel πέρασε τον Kvyat, ανεβαίνοντας στην 5η θέση, κάτι που ήθελε να κάνει και ο Alonso στον Magnussen, αφού τον κυνηγούσε. Ένα πρόβλημα στην εμπρός αριστερά ανάρτηση τής RB10, οδηγεί τον Ricciardo στα pits, με τους μηχανικούς να ελέγχουν το μονοθέσιο, δίχως να δίνουν το πράσινο φως, έτσι ο Αυστραλός εγκατέλειψε τον αγώνα.

Στον 42ο γύρο, διαφορά των δύο πρώτων ήταν μόλις 2.9 δευτερόλεπτα, ενώ μια πολύ ενδιαφέρουσα μάχη είχαμε πιο πίσω για την 8η θέση, όταν ο Hulkenberg προσπέρασε τον Bottas, που βγήκε λίγο εκτός στο πρώτο chicane και τελικά έχασε ακόμα μία θέση, από τον Raikkonen. Στο τέλος τού γύρου, ο Bottas μπήκε και πάλι στα pits, για να βάλει τη μέση γόμα, σε 5.8 δευτερόλεπτα.

Στην 6η θέση ανέβηκε ο Alonso μετά από το προσπέρασμα στον Magnussen, με τον Vettel να είναι 5.6 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Alonso. Ο Hamilton συνέχιζε να μειώνει τη διαφορά από τον Rosberg, στα 2.3 δευτερόλεπτα και ήταν σίγουρο ότι η μεταξύ τους μάχη θα κορυφωθεί στο τελευταίο stint, αφού και οι δύο θα έμπαιναν ξανά στα pits.

Ο Kvyat πέρασε στην 11η θέση μετά από το προσπέρασμα στον Perez, όταν ο Magnussen μπήκε στα pits, όπως έκανε και ο Vettel, βάζοντας φυσικά τη μέση γόμα, σε 2.3 δευτερόλεπτα. Ο Hamilton πλέον είχε συνεχή οπτική επαφή με τον Rosberg, ο οποίος μπήκε για την τελευταία αλλαγή στον 50ο γύρο, και πάλι για τη μέση γόμα, την οποίο τοποθέτησε στην W05 σε 2.7 δευτερόλεπτα.

Ο Massa έκανε το ίδιο στα επόμενα δευτερόλεπτα (έκανε το λάθος να μπει ανάμεσα στους μηχανικούς τής McLaren), ενώ είχε έρθει η ώρα για την αλλαγή τού Hamilton, ο οποίος βγήκε λίγο πίσω από τον Rosberg, έχοντας 20 γύρους για να περάσει στην κορυφή.

Το τελευταίο του pit stop πραγματοποίησε ο Alonso, ενώ ο Hamilton ενεργοποιούσε συνεχώς το DRS, αφού η διαφορά τους ήταν κάτω από 1 δευτερόλεπτο, όμως ο Rosberg απάντησε με ταχύτερο γύρο και ο Hamilton άκουγε ξανά ότι αυξάνονταν η θερμοκρασία των πίσω ελαστικών κι έπρεπε να προσέχει.

Τα περισσότερα φώτα είχαν πέσει στη μάχη των δύο πρωτοπόρων, οι οποίοι είχαν μπροστά τους αργότερα μονοθέσια, κάτι που ίσως να καθυστερούσε λίγο τον Rosberg. Οι πιο αργοί συνδυασμοί αποτέλεσαν παρελθόν χωρίς καμία αλλαγή και η διαφορά ήταν ξανά στα 5-6 δέκατα.

Τη δική τους μάχη είχαν για την 4η θέση οι Button και Raikkonen, ο οποίος έχασε τελικά δύο θέσεις, αφού τον προσπέρασε και ο Vettel. Ο Hamilton, με ταχύτερο πέρασμα στον 62ο γύρο, είχε πλησιάσει ακόμα περισσότερο τον team-mate του, όμως δεν μπορούσε να βρεθεί δίπλα του.

Πέρα από τη μάχη των Rosberg και Hamilton, είχαμε και τη μάχη των Raikkonen και Alonso, ο οποίος με πολύ πιο φρέσκα ελαστικά πέρασε τελικά τον team-mate του και βρέθηκε στην 6η θέση. Ο Hamilton συνέχιζε ν’ ανοίγει την πίσω πτέρυγα, αλλά δεν μπορούσε να βρεθεί τόσο κοντά στον Rosberg ώστε να δοκιμάσει προσπέρασμα, και τίποτε δεν άλλαξε μέχρι να πέσει η καρώ σημαία.

Στις βαθμολογίες, το προβάδισμα τού Hamilton μειώθηκε στους 17 βαθμούς (334 βαθμοί έναντι 317), κάτι που σημαίνει ότι ο Βρετανός με μία δεύτερη θέση θα κατακτήσει τον τίτλο. Ο Ricciardo είναι και μαθηματικά ο τρίτος στην φετινή κατάταξη, ενώ ο Bottas έχασε δύο θέσεις σήμερα, από τους Vettel και Alonso, με τους 3 οδηγούς να χωρίζονται από μόλις 3 βαθμούς.

Όσο για τους κατασκευαστές, τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα, καθώς πιθανότατα να μην αλλάξει τίποτα στο Abu Dhabi: η Mercedes έφτασε τους 651 βαθμούς, η Red Bull είναι οριστικά στη δεύτερη θέση, με 373 βαθμούς, έχοντας πίσω της τη Williams, που απέχει 44 βαθμούς από τη Ferrari κι έχει μάλλον εξασφαλίσει την 3η θέση από την ιταλική ομάδα. Η McLaren ουσιαστικά ούτε απειλεί ούτε απειλείται, καθώς απέχει 49 βαθμούς από τη Ferrari και 34 από την 6η Force India.

Το τελευταίο Grand Prix για φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 21-23 Νοεμβρίου, στο Abu Dhabi, εκεί όπου θα έχουμε διπλούς βαθμούς, δηλαδή το βαθμολογικό σύστημα θα είναι: 50, 36, 30, 24, 20, 16, 12, 8, 4, 2, σε μια -ηλίθια- προσπάθεια τής FIA να δώσει ενδιαφέρον στη μάχη τού τίτλου, αγνοώντας το στοιχείο τής αδικίας. Ακολουθούν τ’ αποτελέσματα και οι βαθμολογίες οδηγών και κατασκευαστών μετά από το προ-τελευταίο αγώνα.

Κατάταξη Αγώνα Βαθμολογία Οδηγών Βαθμολογία Κατασκευαστών ΘέσηNoΟδηγόςΟμάδαΓύροιΔιαφοράGridΒαθμοί16Nico RosbergMercedes71Νικητής125244Lewis HamiltonMercedes71+1.4 secs218319Felipe MassaWilliams-Mercedes71+41.0 secs315422Jenson ButtonMcLaren-Mercedes71+48.6 secs51251Sebastian VettelRed Bull Racing-Renault71+51.4 secs610614Fernando AlonsoFerrari71+61.9 secs8877Kimi RäikkönenFerrari71+63.7 secs106827Nico HulkenbergForce India-Mercedes71+63.9 secs124920Kevin MagnussenMcLaren-Mercedes71+70.0 secs721077Valtteri BottasWilliams-Mercedes70+1 Γύρος411126Daniil KvyatSTR-Renault70+1 Γύρος171213Pastor MaldonadoLotus-Renault70+1 Γύρος161325Jean-Eric VergneSTR-Renault70+1 Γύρος151421Esteban GutierrezSauber-Ferrari70+1 Γύρος111511Sergio PerezForce India-Mercedes70+1 Γύρος181699Adrian SutilSauber-Ferrari70+1 Γύρος13178Romain GrosjeanLotus-Renault63+8 Γύροι14Ret3Daniel RicciardoRed Bull Racing-Renault39Ανάρτηση9 ΘέσηΟδηγόςΕθνικότηταΟμάδαΒαθμοί1Lewis HamiltonBritishMercedes3342Nico RosbergGermanMercedes3173Daniel RicciardoAustralianRed Bull Racing-Renault2144Sebastian VettelGermanRed Bull Racing-Renault1595Fernando AlonsoSpanishFerrari1576Valtteri BottasFinnishWilliams-Mercedes1567Jenson ButtonBritishMcLaren-Mercedes1068Felipe MassaBrazilianWilliams-Mercedes989Nico HulkenbergGermanForce India-Mercedes8010Kevin MagnussenDanishMcLaren-Mercedes5511Kimi RäikkönenFinnishFerrari5312Sergio PerezMexicanForce India-Mercedes4713Jean-Eric VergneFrenchSTR-Renault2214Romain GrosjeanFrenchLotus-Renault815Daniil KvyatRussianSTR-Renault816Pastor MaldonadoVenezuelanLotus-Renault217Jules BianchiFrenchMarussia-Ferrari218Adrian SutilGermanSauber-Ferrari019Marcus EricssonSwedishCaterham-Renault020Esteban GutierrezMexicanSauber-Ferrari021Max ChiltonBritishMarussia-Ferrari022Kamui KobayashiJapaneseCaterham-Renault023Andre LottererGermanCaterham-Renault0 ΘέσηΟμάδαΒαθμοί1Mercedes6512Red Bull Racing-Renault3733Williams-Mercedes2544Ferrari2105McLaren-Mercedes1616Force India-Mercedes1277STR-Renault308Lotus-Renault109Marussia-Ferrari210Sauber-Ferrari011Caterham-Renault0
Keywords
Τυχαία Θέματα