GP Μονακό 2014 – Πρόλογος

Φτάσαμε αισίως στον έκτο αγώνα του πρωταθλήματος, με τις Mercedes να κάνουν περίπατο στο δρόμο προς την κατάκτηση των τίτλων. Το Μονακό αποτελεί το πετράδι στο στέμμα της Formula 1 και εν έτη 2014, ίσως την τελευταία πίστα που –αν και απαρχαιωμένη- συνεχίζει να τιμωρεί τα λάθη των οδηγών. Κατ’ εμέ, αποτελεί την πιο ιστορική πίστα του σπορ, εξαιτίας των όσων έχουν πράξει οδηγοί θρύλοι στους στενούς και ανελέητους δρόμους της.

Με τις ευλογίες του

Πρίγκιπα Louis του δεύτερου, ο Antony Noghes διοργάνωσε το πρώτο Grand Prix στο Μονακό το 1929 και από τότε, ο αγώνας μεγάλωνε διαρκώς σε σημασία για οδηγούς, ομάδες και φιλάθλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Έτσι, με την ίδρυση του πρωταθλήματος Formula 1 το 1950, το Grand Prix του Μονακό βρέθηκε ανάμεσα στα οκτώ του προγράμματος. Και μπορεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια να μην διεξήχθη εκεί επίσημος αγώνας, όμως από το 1955 έως και σήμερα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πρωταθλήματος.

Η διαδρομή έχει μήκος 3.340 μέτρα, αποτελούμενη από 19 στροφές και πρακτικά καμία ευθεία, με τους οδηγούς να μην προλαβαίνουν να ξεκουραστούν σε κανένα σημείο του γύρου. Οι ταχύτητες που πιάνουν τα μονοθέσια σε καμία περίπτωση δεν “βγάζουν μάτια”, όμως το μικρό πλάτος του δρόμου και οι μπαριέρες που τον οριοθετούν, τιμωρούν το παραμικρό λάθος με εγκατάλειψη.

Όπως είναι λογικό, η αεροδυναμική και η δύναμη του κινητήρα δίνουν μικρότερο πλεονέκτημα απ’ ότι συνήθως, με την ομαλή ροπή, την καλή μηχανική πρόσφυση και το ταλέντο του οδηγού να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο. Αυτό, δεν σημαίνει πως θα δούμε τα πάνω-κάτω στο grid, αφού τα κορυφαία μονοθέσια διαθέτουν και τα παραπάνω χαρακτηριστικά, όπως και τους καλύτερους πιλότους. Σίγουρα όμως, οι διαφορές θα μικρύνουν, ενώ ανοίγει και το παράθυρο στην έκπληξη, με τους οδηγούς να πρέπει να αισθάνονται 100 τοις εκατό άνετοι πριν πιέσουν στο όριο.

Η δράση στο Μονακό ξεκινάει παραδοσιακά την Πέμπτη, με τις ελεύθερες δοκιμές, και όχι την Παρασκευή, ημέρα που δεν υπάρχει δράση στην πίστα. Οι οδηγοί κατεβάζουν σταδιακά τους χρόνους τους, χωρίς να προσπαθούν να βρουν τα όρια της πίστας ή του μονοθεσίου, αλλά να μαζέψουν αυτοπεποίθηση κυνηγώντας τα δικά τους όρια. Η κίνηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο εδώ, με τα προσπεράσματα να είναι σχεδόν αδύνατα και οι κατατακτήριες του Σαββάτου δίνουν μεγάλο πλεονέκτημα στον poleman για τον αγώνα της Κυριακής.

Τα μονοθέσια τρέχουν με φουλ φτερό, για όσο το δυνατό περισσότερη κάθετη δύναμη, και με μαλακές ρυθμίσεις στις αναρτήσεις. Εξαιτίας της ιδιαίτερης φύσης της διαδρομής, υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ψύξη, αφού μόνο ο προπορευόμενος του αγώνα έχει το πλεονέκτημα της καθαρής ροής φρέσκου αέρα στα ψυγεία του. Έτσι, κάθε μονοθέσιο στήνεται με το σκεπτικό πως θα τρέξει τον αγώνα του σε κίνηση.

Grands Prix: 60

Πολυνίκης οδηγός: 6 A.Senna

Πολυνίκης ομάδα: 15 McLaren

Ταχύτερος γύρος: 1:14.439 – M.Schumacher, Ferrari (2004)

Το Μονακό διαθέτει κάποιους από τους ταχύτερους κριτές του πρωταθλήματος. Ένα μονοθέσιο που βρίσκεται σε “καλή κατάσταση”, έχει δηλαδή νεκρά στο κιβώτιο και το σύστημα ERS είναι σε ασφαλή θέση, μπορεί να απομακρυνθεί από την πίστα εντός 60 δευτερολέπτων. Εξαιτίας όμως της φύσης αυτής, η εμφάνιση του safety car κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι συχνό φαινόμενο.

Κάτι που μπορεί να δυσκολέψει ιδιαίτερα οδηγούς και ομάδες, είναι ο καιρός. Σε περίπτωση βροχής, οι προαναφερθείσες δυσκολίες πολλαπλασιάζονται, όπως και οι πιθανότητες λάθους. Στο Μονακό, πέρα από τους μετεωρολόγους τους, οι ομάδες έχουν άλλο ένα μυστικό στην προσπάθεια πρόβλεψης του καιρού. Όπως μας λέει η Mercedes, ο καιρός δεν είναι δύσκολο να προβλεφθεί, με τη βροχή συνήθως να έρχεται από μία κατεύθυνση, από το βουνό που βρίσκεται πίσω από την πίστα.

ΈτοςΝικητήςΟμάδα-ΚινητήραςPole PositionΟμάδα-Κινητήρας2013N.RosbergMercedesN.RosbergMercedes2012M.WebberRed Bull-RenaultM.WebberRed Bull-Renault2011S.VettelRed Bull-RenaultS.VettelRed Bull-Renault2010M.WebberRed Bull-RenaultM.WebberRed Bull-Renault2009J.ButtonBrawn-MercedesJ.ButtonBrawn-Mercedes2008L.HamiltonMcLaren-MercedesF.MassaFerrari2007F.AlonsoMcLaren-MercedesF.AlonsoMcLaren-Mercedes2006F.AlonsoRenaultF.AlonsoRenault

Η μοναδική ζώνη DRS στο Μονακό, βρίσκεται στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού, με το σημείο ανίχνευσης αμέσως μετά την δέκατη έκτη στροφή της πίστας και η αλήθεια είναι πως δεν βοηθάει ιδιαίτερα στα προσπεράσματα, αφού το μήκος της ευθείας είναι πολύ μικρό. Η Pirelli θα φέρει στο πριγκιπάτο τη μαλακή (κίτρινο χρώμα) και την πολύ μαλακή γόμα (κόκκινο χρώμα). Η ποιότητα της ασφάλτου στους δρόμους του Μονακό είναι άριστης ποιότητας και πολύ πάνω από το μέσο όρο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για δημόσιους δρόμους, που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού τετραημέρου. Έτσι, πολλές φορές κατά το παρελθόν, τα ελαστικά συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο την Πέμπτη και εντελώς διαφορετικό κατά τη διάρκεια του αγώνα. Επίσης, οι ομάδες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το graining, δηλαδή τη ζημιά στην επιφάνεια του ελαστικού, που προκαλεί διάτμηση και σχίσιμο σε αυτή.

Με τη διαφορά της W05 από τον ανταγωνισμό να μην μικραίνει στην Ισπανία, οι ομάδες που έπονται της Mercedes βλέπουν τον αγώνα στο Μονακό σαν τη μοναδική ρεαλιστική ευκαιρία για να την κερδίσουν στα ίσια φέτος, τουλάχιστο μέχρι και τη μεγάλη διακοπή του καλοκαιριού.

Το πρόγραμμα του αγώνα:

ΔιαδικασίαΗμέραΏρα ΕλλάδοςΕλεύθερες δοκιμές 1Πέμπτη11:00Ελεύθερες δοκιμές 2Πέμπτη15:00Ελεύθερες δοκιμές 3Σάββατο12:00ΚατατακτήριεςΣάββατο15:00ΑγώναςΚυριακή15:00

Keywords
Τυχαία Θέματα