GP Κίνας 2012: Ελεύθερες Δοκιμές Παρασκευής

Έπειτα από δύο κενά Σαββατοκύριακα, οι οδηγοί της Formula 1 μπήκαν ξανά στα μονοθέσιά τους, για το τρίτο Grand Prix της σεζόν, το Κινεζικό, στο Shanghai International Circuit, το οποίο τους υποδέχθηκε με άστατο καιρό, καθώς στο FP1, η βροχή επηρέασε τις προσπάθειες τους. Ωστόσο, τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα στην απογευματινή περίοδο, όπου η πίστα ήταν στεγνή, με αποτέλεσμα οι ομάδες να συγκεντρώσουν περισσότερα δεδομένα για τα μονοθέσιά τους, ώστε να τα κάνουν ταχύτερα εν όψει του Σαββατοκύριακου.

Η εικόνα

που είχαμε στα δύο προηγούμενα Grands Prix δεν άλλαξε πολύ, με τη Mercedes να δείχνει πολύ γρήγορη στον έναν γύρο (λόγω της ελεύθερης χρήσης του DRS, που ενεργοποιεί το F-Duct), ενώ η McLaren είναι ξανά πολύ ανταγωνιστική. Βελτιωμένη έδειξε η Red Bull Racing, η οποία διαθέτει ένα νέα ρύγχος, που θυμίζει αυτό που είχαν οι Αυστριακοί στην RB6 από το Silverstone και για το υπόλοιπο της σεζόν του 2010. Η Ferrari φαίνεται να είναι ξανά πίσω από τις 3 παραπάνω ομάδες, με τις αναβαθμίσεις να είναι ορατές: μια νέα πίσω πτέρυγα, νέες οπές στο πίσω μέρος της F2012 και δύο μικρά πτερύγια στη βάση των καθρεπτών, αλλά το μεγαλύτερο πακέτο αναβαθμίσεις θα είναι έτοιμο στη Βαρκελώνη, στις 11-13 Μαΐου και θα έχει δοκιμαστεί, λογικά, στις ενδιάμεσες δοκιμές στο Mugello της Ιταλίας, στη 1-3 Μαΐου.

Ο Michael Schumacher ήταν αυτός που έγραψε τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας, το απόγευμα, λίγο μετά από το μέσον της διαδικασίας, χωρίς κάποιος να μπορέσει να “σπάσει” τον χρόνο του πολυπρωταθλητή. Το πρωί, ο Schumi ήταν ο 3ος ταχύτερος συνδυασμός, λίγο πίσω από τον team-mate του, Nico Rosberg, αλλά πολύ πιο αργός από τον Lewis Hamilton, δηλαδή περισσότερο από 1.2 δευτερόλεπτα. Η άλλη Mercedes, του Rosberg, πήρε την 5η θέση στη δεύτερη περίοδο, σχεδόν 6.5 δέκατα μακριά από την W03 του 43χρονου. Το σίγουρο είναι πως το γερμανικό μονοθέσιο θα είναι πολύ δυνατό στις κατατακτήριες, καθώς η χάραξη της πίστας, με τις μεγάλες ευθείες, βοηθά τους οδηγούς του, ώστε να “έρχονται” πιο γρήγορα στην τελική ταχύτητα και να διανύουν περισσότερα μέτρα στον κόφτη, λόγω της αύξησης στην επιτάχυνση, χάρη στο F-Duct.

Εξαιρετικά γρήγορη, όμως, είναι και η MP4-27, ειδικά στα χέρια του Hamilton, ο οποίος θα ξεκινήσει στην καλύτερη δυνατή περίπτωση από την 6η θέση, λόγω της ποινής από την αλλαγή κιβωτίου. Ο “Billion Dollar Man” ήταν με διαφορά ο ταχύτερος στην πρωινή διαδικασία, αλλά το απόγευμα, περιορίστηκε στη δεύτερη θέση, δείχνοντας, ωστόσο, ότι είναι πολύ δυνατός εδώ, μία πίστα στην οποία έχει πολύ καλή παράδοση. Λιγότερο ανταγωνιστικός ήταν ο Jenson Button. Όπως κάνει σχεδόν κάθε φορά ο Πρωταθλητής του 2009, δε δίνει πολλή σημασία στα ελεύθερα δοκιμαστικά, αφήνοντας όλη του την ταχύτητα για ‘κεί που χρειάζεται, δηλαδή για τις κατατακτήριες και τον αγώνα.

Ίσως να μην είναι αυτή η πραγματική εικόνα, αλλά η Red Bull παρουσιάστηκε βελτιωμένη στην Κίνα. Στο FP2, οι οδηγοί της σημείωσαν τον “3-4″, με τον Sebastian Vettel να είναι μπροστά από τον Mark Webber.

Keywords
Τυχαία Θέματα