GP Αυστρίας 2014: Οι Μercedes έκαναν ακόμα ένα 1-2, με τον Rosberg νικητή

Οι δύο Mercedes του Nico Rosberg και του Lewis Hamilton, έκαναν έναν αγώνα τακτικής και κατάφεραν να κάνουν το 1-2 αποδεικνύοντας, ότι φέτος η Γερμανική εταιρεία είναι εκτός ανταγωνισμού. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο εξαιρετικός Valtteri Bottas, με την Williams, που έκανε έναν εξαιρετικό αγώνα.

Ας δούμε όμως από την αρχή,

τι συνέβη στο GP της Αυστρίας και πως ο Nico Rosberg κέρδισε.

Η θερμοκρασία πριν την έναρξη του αγώνα ήταν και η υψηλότερη του Σαββατοκύριακου μέχρι στιγμής καθώς οι 23 βαθμοί ήταν 6 παραπάνω από εχθές κάτι που έκανε τις ομάδες να προβληματίζονται για τυχών μεγαλύτερή φθορά στα ελαστικά καθώς η θερμοκρασία στο οδόστρωμα ήταν 43 βαθμούς(11 περισσότεροι από εχθές).

Με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων ο Massa εκίνησε εξαιρετικά, ο Rosberg κατάφερε να περάσει τον Bottas, ενώ ο Lewis Ηamilton από την ένατη θέση κατάφερε να κάνει το τέλειο και να ανέβει στην πέμπτη πολύ γρήγορα. Στην στροφή δύο, όμως, ο Bottas κατάφερε να επωφεληθεί την μεγάλη τελική του μονοθεσίου του και επανέκτησε τη δεύτερη θέση από τον Rosberg. Ο Hamilton, από την άλλη, μετά την εκπληκτική εκκίνησή του προσπέρασε και τον Alonso στη στροφή 8 της πίστα, με αποτέλεσμα στο κλείσιμο του πρώτου γύρο να έχει ανέβει στην τέταρτη θέση.

Καθώς οι γύροι περνούσαν, η φετινή κακοδαιμονία του Sebastian Vettel δεν λέει να τελειώσει και μόλις στον τρίτο γύρο το μονοθέσιό του για άγνωστο ακόμα λόγο (πιθανόν το ηλεκτρικό γκάζι) δεν είχε δύναμη. Και ενώ κινούταν αρκετά αργά και όδευε προς την εγκατάλειψη, το μονοθέσιο του Γερμανού λειτούργησε και πάλι, με αποτέλεσμα να ξαναμπεί στον αγώνα συνεχίζοντας όμως από την τελευταία θέση της κατάταξης. Παράλληλα, ο εντός έδρας αγώνας της Red Bull δεν είναι ότι καλύτερο περίμεναν στην ομάδα, καθώς ο μηχανικός του Ricciardo, ενημέρωσε τον Αυστραλό ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το ERS του κινητήρα του για το επόμενο του αγώνα!!!! Πολλά τα προβλήματα για τους πρωταθλητές.

Ο Hamilton μετά τον εκπληκτικό πρώτο του γύρο και από την 4η πλέον θέση, έδειχνε να έχει καλύτερο ρυθμό από τον Rosberg, τον οποίο είχε πλησιάσει στα 0,4 του δευτερολέπτου. Ο Bottas έφτανε σιγά σιγά τον Felipe Massa καθώς στον όγδοο γύρο η διαφορά τους πέφτει κάτω από το δευτερόλεπτο και πιο συγκεκριμένα στα 0,8.

Αν και νωρίτερα από ότι διαφαινόταν, ο χορός των pit stop ξεκίνησε στον 11 γύρο ο Grosjean και ο Vergne, ενώ στον ίδιο γύρο γύρο μπήκε στα pit και ο Nico Rosberg.

Εκείνη τη στιγμή, στον 13ο γύρο, ο Hamilton πίεζε το μονοθέσιο του για να μπει και αυτός στα pit με αποτέλεσμα να μαζέψει την διαφορά από τον Bottas. Στον 14ο γύρο ο Βρετανός να κάνει την πρώτη του επίσκεψη στα pits και να ολοκληρώσει αυτό σε 3,5 δευτερόλεπτα, αλλά δεν καταφέρνει να περάσει τον Rosberg όταν επέστρεψε στη πίστα.

O Bottas μπαίνει να κάνει και αυτός το πρώτο του pit stop, με αυτό να ολοκληρώνεται σε 2,1 δευτερόλεπτα, όντας ένα από τα ταχύτερα που έχουν γίνει στην Formula 1. O Sergio Perez έχει ανέβει προσωρινά στην πρώτη θέση επωφελούμενος της εκκίνσηης του αγώνα με την μαλακή γόμα της Pirelli, με αποτέλεσμα Nico Rosberg και Valtteri Bottas να καταφέρουν να κλείσουν τις διαφορές μεταξύ τους. Πολύ γρήγορα ο Μεξικανός οδηγός δημιουργεί ένα τραινάκι με τους τρεις οδηγούς πίσω του, δίνοντας τον ρυθμό με χρόνους κοντά στο 1.14.500 και με την διαφορά μεταξύ πρώτου και τέταρτου να είναι μόλις τέσσερα δευτερόλεπτα.

Στο πρώτο pit stop του Gutirrez ο μηχανικός του πίσω δεξί τροχού δεν κατάφερε να βιδώσει το μπουλόνι του τροχού και ο Gutierrez έφυγε μερικά μέτρα από τα box της ομάδας χωρίς ευτυχώς όμως να φύγει το ελαστικό. Ο Μεξικανός οδηγός τιμωρήθηκε για αυτό με 10 δευτερόλεπτα stop and go ποινή.

Ο ρυθμός του Hamilton με την μαλακή γόμα και σε αυτόν τον αγώνα ήταν εξαιρετικός με αποτέλεσμα να φτάσει με αρκετή ευκολία τον Bottas στα 0,3 χωρίς όμως να μπορεί να τον περάσει. Στο τραινάκι Perez, Rosberg, Bottas και Hamilton έρχεται να προστεθεί και ο Massa επωφελούμενος τον αργό ρυθμό που επέβαλλε ο Perez.

Στον 25ο γύρο η πρώτη δεκάδα ήταν: Perez, Rosberg, Bottas, Hamilton, Massa, Button, Alonso, Magnussen, Hulkenberg και Maldonado.

Μετά τη κακή εκκίνηση του Kvyat, με αποτέλεσμα να χάσει πολλές θέσεις, ήρθε και η εγκατάλειψη για τον νεαρό Ρώσο οδηγό στην στροφή 3 της πίστας με πιθανό πρόβλημα στην πίσω ανάρτηση το οποίο προκάλεσε και μία μικρή έξοδο, αλλά παρά την εγκατάλειψη του Kvyat η απόδοσή του ήταν εξαιρετική όλο το Σαββατοκύριακο.

Έχοντας μπει στον 29ο γύρο τα ελαστικά του Perez φαίνεται να μην αντέχουν άλλο με αποτέλεσμα Rosberg και Hamilton να περάσουν αμέσως τον Perez.

Μετά το πρόβλημα που είχε στην αρχή στο μονοθέσιο του ο Vettel και λύθηκε από μόνο του έρχεται ένας λάθος υπολογισμός στο προσπέρασμα που επιχειρούσε πάνω στον Gutierrez να τον κάνει να σπάσει την μπροστά αεροτομή του. Ο Γερμανός έπεσε πίσω από τον Μεξικανό κάτι που έκανε τους κριτές να εξετάσουν την ενέργεια του πρωταθλητή με σκοπό να του επιβληθεί κάποια ποινή. Στον 36ο γύρο, όμως, το μαρτύριο του Red Bull Ring τελείωσε για τον Vettel μετά από απόφαση της ομάδας να προστατέψει τον κινητήρα του μονοθεσίου του.

Τέσσερις γύρους αργότερα, ο Hamilton μπαίνει στα pit και ολοκληρώνει τα pit stop του με χρόνο στα τέσσερα δευτερόλεπτα. Στον επόμενο γύρο μπαίνει ο Rosberg, με το pit stop του να διαρκεί τρία δευτερόλεπτα pit stop και βγαίνει μπροστά από τον team-mate του.

Στον ίδιο γύρο μπαίνει και ο Bottas με το δικό του pit stop να είναι στα 3,4 δευτ. και κατά την έξοδό του από τα pit Rosberg και Hamilton βρέθηκαν μπροστά του.

Έχοντας φτάσει στον 45ο γύρο η δεκάδα είναι: Alonso, Rosberg,Hamilton, Bottas, Perez, Massa, Button,Maldonado, Hulkenberg και Ricciardo.

O Alonso έχοντας κάνει ένα αρκετά καλό δεύτερο μέρος του αγώνα μπαίνει στον 48ο γύρο να κάνει το δεύτερό του pit stop φορώντας την μαλακή γόμα της Pirelli. Perez και Massa κάνουν και πάλι ένα καυτό δίδυμο με τον Βραζιλιάνο να προσπαθεί να φτάσει και να περάσει τον Μεξικανό. Μάταια όμως, καθώς ο Perez φαίνεται να έχει σε απόσταση ασφαλείας τον Massa με τη διαφορά να κυμαίνεται στο 1 με 1,2 δευτερόλεπτα.

Ο μηχανικός του Kimi Raikkonen σε μία προσπάθειά του να κάνει τον Φιλανδό να πιέσει παραπάνω, δέχτηκε με το γνωστό Φιλανδικό τρόπο την αφοπλιστική απάντηση ”ότι θέλω παραπάνω δύναμη”. Αυτό μπορεί να μην λέει τίποτα, αλλά μπορεί να λέει και πολλά.

Ο Fernando Alonso φαίνεται ότι είχε περισσότερη δύναμη και ρυθμό στο δικό του μονοθέσιο, με αποτέλεσμα να καταφέρει μετά το pit stop που έκανε στον 48ο γύρο, να φτάσει και να μπει στο DRS του Felipe Massa.

H καλή απόδοση του Perez επαληθεύθηκε καθώς μετά το δεύτερο του pit stop και την χρησιμοποίηση της πολύ μαλακής γόμας κατάφερε να περάσει τον Kevin Magnussen και να ανέβει στην έκτη θέση. Καλή εμφάνιση και για τον νεαρό Δανό της McLaren.

Φτάνοντας στο τέλος του αγώνα οι δύο οδηγοί της Mercedes δεν άλλαξαν σειρά με τον Hamilton να φτάνει την διαφορά κάτω από το δευτερόλεπτο στον τελευταίο γύρο, αλλά να μην καταφέρνει κάτι παραπάνω.

Επαγγελματική νίκη με πολύ ώριμη οδήγηση από τον Nico Rosberg, με τον Bottas να δείχνει πραγματικά ότι όντος είναι ένας πολύ γρήγορος οδηγός. Ο Felipe Massa έπεσε θύμα του πρώτου του pit stop και ο Fernando Alonso κατάφερε να υπερβάλει και πάλι εαυτόν.

Επόμενο GP στις 6/7 στην Μεγάλη Βρετανία και την πίστα του Silverstone.

Κατάταξη Αγώνα Βαθμολογία Οδηγών Βαθμολογία Κατασκευαστών ΘέσηNoΟδηγόςΟμάδαΓύροιΔιαφοράGridΒαθμοί16Nico RosbergMercedes71Winner325244Lewis HamiltonMercedes71+1.9 secs918377Valtteri BottasWilliams-Mercedes71+8.1 secs215419Felipe MassaWilliams-Mercedes71+17.3 secs112514Fernando AlonsoFerrari71+18.5 secs410611Sergio PerezForce India-Mercedes71+28.5 secs158720Kevin MagnussenMcLaren-Mercedes71+32.0 secs6683Daniel RicciardoRed Bull Racing-Renault71+43.5 secs54927Nico HulkenbergForce India-Mercedes71+44.1 secs102107Kimi RäikkönenFerrari71+47.7 secs811122Jenson ButtonMcLaren-Mercedes71+50.9 secs111213Pastor MaldonadoLotus-Renault70+1 Lap131399Adrian SutilSauber-Ferrari70+1 Lap16148Romain GrosjeanLotus-Renault70+1 Lap221517Jules BianchiMarussia-Ferrari69+2 Lap181610Kamui KobayashiCaterham-Renault69+2 Lap19174Max ChiltonMarussia-Ferrari69+2 Lap21189Marcus EricssonCaterham-Renault69+2 Lap201921Esteban GutierrezSauber-Ferrari69+2 Lap17Ret25Jean-Eric VergneSTR-Renault59+12 Lap14Ret1Sebastian VettelRed Bull Racing-Renault34+37 Laps12Ret26Daniil KvyatSTR-Renault24+47 Laps7 ΘέσηΟδηγόςΕθνικότηταΟμάδαΒαθμοί1Nico RosbergGermanMercedes1652Lewis HamiltonBritishMercedes1363Daniel RicciardoAustralianRed Bull Racing-Renault834Fernando AlonsoSpanishFerrari795Sebastian VettelGermanRed Bull Racing-Renault606Nico HulkenbergGermanForce India-Mercedes597Valtteri BottasFinnishWilliams-Mercedes558Jenson ButtonBritishMcLaren-Mercedes439Felipe MassaBrazilianWilliams-Mercedes3010Kevin MagnussenDanishMcLaren-Mercedes2911Sergio PerezMexicanForce India-Mercedes2812Kimi RäikkönenFinnishFerrari1913Romain GrosjeanFrenchLotus-Renault814Jean-Eric VergneFrenchSTR-Renault815Daniil KvyatRussianSTR-Renault416Jules BianchiFrenchMarussia-Ferrari217Adrian SutilGermanSauber-Ferrari018Marcus EricssonSwedishCaterham-Renault019Pastor MaldonadoVenezuelanLotus-Renault020Esteban GutierrezMexicanSauber-Ferrari021Max ChiltonBritishMarussia-Ferrari022Kamui KobayashiJapaneseCaterham-Renault0 ΘέσηΟμάδαΒαθμοί1Mercedes3012Red Bull Racing-Renault1433Ferrari984Force India-Mercedes875Williams-Mercedes856McLaren-Mercedes727STR-Renault128Lotus-Renault89Marussia-Ferrari210Sauber-Ferrari011Caterham-Renault0
Keywords
Τυχαία Θέματα