GP Αυστρίας 2014 – Πρόλογος

Η Formula 1 επιστρέφει στην Αυστρία, μετά από 11 ολόκληρα χρόνια, για το όγδοο Grand Prix του φετινού πρωταθλήματος. Η περιοχή της Styria, όπου βρίσκεται η πίστα, θα μας προσφέρει όμορφες εικόνες με καταπράσινους λόφους και βουνά, κάτι διαφορετικό σε σχέση με τις ειδικά κατασκευασμένες διαδρομές των τελευταίων χρόνων. Το όνομα της πίστας, Red Bull Ring, μπορεί να μη θυμίζει πολλά στους περισσότερους,

πρόκειται όμως για το A1-Ring που φιλοξένησε τα μονοθέσια μεταξύ 1997 και 2003 και το οποίο αποτέλεσε την ανακατασκευή του δημοφιλέστατου Österreichring, από τον Hermann Tilke.

Η πίστα ανήκει στον ιδιοκτήτη της Red Bull, Dietrich Mateschitz, ο οποίος δαπάνησε 70€ εκατομμύρια για να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις της πίστας σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές, ώστε να επιστρέψει στην Αυστρία η Formula 1. Ανάμεσα στις αλλαγές είναι και η αύξηση της χωρητικότητας των θεατών, από τις 40 στις 60 χιλιάδες, με τα εισιτήρια του φετινού αγώνα να έχουν ήδη εξαντληθεί. Το ετήσιο τέλος της πίστας φτάνει τα 18,5€ εκατομμύρια, ενώ μέρος αυτών των χρημάτων θα καλυφθεί από τη μετονομασία των στροφών της πίστας, πράγμα που δεν άρεσε καθόλου στο Niki Lauda.

Στο Red Bull Ring το σημαντικότερο ρόλο θα τον παίξει το power unit, καθώς και η ανάκτηση ενέργειας, η κατανάλωση καυσίμου (το 60 τοις εκατό του γύρου γίνεται με τέρμα γκάζι), αλλά και η σταθερότητα κατά το φρενάρισμα σε συνδυασμό με το σύστημα brake-by-wire. Η διαδρομή των 4.326 μέτρων αποτελείται κυρίως από μεγάλες ευθείες και μόλις εννέα στροφές, με την πρώτη από αυτές να αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση. Η τυφλή αυτή δεξιά στροφή, έρχεται στο τέλος της ευθείας εκκίνησης-τερματισμού, με την ανηφορική κλίση του οδοστρώματος να δυσκολεύει ιδιαίτερα τους οδηγούς.

Οι ομάδες θα διαχειριστούν το τριήμερο σαν να βρίσκονται σε μια ολοκαίνουρια πίστα, αφού τα δεδομένα από 11 χρόνια πριν δεν θα βοηθήσουν. Έτσι, σημαντική θα είναι η δουλειά που θα γίνει από τους οδηγούς στους προσομοιωτές στα εργοστάσια των ομάδων, καθώς και οι πρώτες περίοδοι δοκιμών, στις οποίες αναμένουμε τα μονοθέσια να κάνουν περισσότερα χιλιόμετρα απ’ ότι συνήθως και θα δώσουν πολύτιμα στοιχεία, όπως η ποιότητα της ασφάλτου και τα ακριβή επίπεδα πρόσφυσης.

Grands Prix: 7

Πολυνίκης οδηγός: 2 M.Schumacher, M.Hakkinen

Πολυνίκης ομάδα: 3 Ferrari, McLaren

Ταχύτερος γύρος: 1:08.337 – M.Schumacher, Ferrari (2003)

Από το σημερινό grid ελάχιστοι οδηγοί έχουν εμπειρία από τη συγκεκριμένη πίστα, σε οποιαδήποτε κατηγορία. Αυτό αφαιρεί το πλεονέκτημα από τους παλαιότερους πιλότους, ενώ θα γίνει εμφανές το ποιος οδηγός έχει την καλύτερη αίσθηση για το στήσιμο του αυτοκινήτου, πράγμα που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του τριημέρου και κυρίως στους 71 γύρους του αγώνα. Επίσης, οι διαφορές μεταξύ των ομάδων είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερες από ότι συνήθως, ιδιαίτερα στην αρχή του Σαββατοκύριακου.

ΈτοςΝικητήςΟμάδα-ΚινητήραςPole PositionΟμάδα-Κινητήρας2003M.SchumacherFerrariM.SchumacherFerrari2002M.SchumacherFerrariR.BarrichelloFerrari2001D.CoulthardMcLaren-MercedesM.SchumacherFerrari2000M.HakkinenMcLaren-MercedesM.HakkinenMcLaren-Mercedes1999E.IrvineFerrariM.HakkinenMcLaren-Mercedes1998M.HakkinenMcLaren-MercedesG.FisichellaBenetton-Playlife1997J.VilleneuveWilliams-RenaultJ.VilleneuveWilliams-Renault

Σημεία για προσπεράσματα υπάρχουν αρκετά στην Αυστριακή πίστα, αφού μετά από κάθε ευθεία υπάρχει δυνατό φρενάρισμα και αργή στροφή. Πάραυτα, έχουν οριστεί δυο ζώνες DRS. Η πρώτη θα βρίσκεται στην ευθεία εκκίνησης τερματισμού, με σημείο ανίχνευσης τη στροφή εννέα, και η δεύτερη ανάμεσα στις στροφές δυο και τρία, με ανίχνευση πριν τη στροφή δυο.

Η Pirelli φέρνει για το συγκεκριμένο Grand Prix τις δυο πιο μαλακές γόμες της γκάμας της, την πολύ μαλακή (κόκκινο χρώμα) και τη μαλακή (κίτρινο χρώμα). Ο Ιταλός κατασκευαστής ελαστικών περιμένει χαμηλά επίπεδα τριβής ασφάλτου, μικρές έως μέσες πιέσεις στα ελαστικά και χαμηλές θερμοκρασίες, που δεν θα ταλαιπωρήσουν ιδιαίτερα τα λάστιχα. Πάντως, στις πρώτες διαδικασίες είναι πολύ πιθανό να υπάρξει graining, αφού η πίστα δεν θα έχει στρωθεί με αρκετό ελαστικό.

Η Mercedes θέλει πάση θυσία να επανέλθει στις νίκες σε μια πίστα που της ταιριάζει, μετά από το πρόβλημα που αντιμετώπισε στον Καναδά και το οποίο, σύμφωνα με τους ανθρώπους της ομάδας, έχει πλέον λυθεί. Ο Hamilton έπειτα κι από τη δεύτερη φετινή εγκατάλειψη, ξεκινάει από την αρχή την προσπάθειά του να κλείσει τη διαφορά από τον πρωτοπόρο Rosberg. Από την άλλη πλευρά, η Red Bull θα στοχεύει στον εντός έδρας αγώνα της σε κάτι παραπάνω από τον τίτλο του best-of-the-rest, με το ηθικό στην ομάδα να είναι ψηλά ύστερα και από τη νίκη του Ricciardo.

Το πρόγραμμα του αγώνα:

ΔιαδικασίαΗμέραΏρα ΕλλάδοςΕλεύθερες δοκιμές 1Παρασκευή11:00Ελεύθερες δοκιμές 2Παρασκευή15:00Ελεύθερες δοκιμές 3Σάββατο12:00ΚατατακτήριεςΣάββατο15:00ΑγώναςΚυριακή15:00

Bonus: Η επιστροφή του συγκεκριμένου αγώνα μας γυρνάει στα τέλη των 90′s, με αρχές των 00′s. Λίγα τα χρόνια, όμως πολλές οι αναμνήσεις.

Οι απίστευτες κατατακτήριες του 1998 με την pole του Fisichella…

…οnboard η μάχη Schumacher-Hakkinen το 1998…

…το δώρο του Coulthard στον Irvine το 1999…

…το τρομακτικό ατύχημα των Heidfeld-Sato το 2001…

…τα team orders της Ferrari το 2002…

…και η “καρτίστικη” pole του Schumacher το 2003.

[Photo Copyrights: DPPI/Red Bull]

Keywords
Τυχαία Θέματα