8 στιγμές από το παρελθόν στη μνήμη του Ayrton Senna

Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Μαρτίου, πίσω στο 1960, όταν η Neide Joanna Senna da Silva έφερνε στον κόσμο τον μεγαλύτερο -για πολλούς και για ‘μένα- οδηγό στην ιστορία της Formula 1. Η συνέχεια του Ayrton Senna είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους μας: μεγάλη αγάπη και επιτυχημένοι αγώνες με καρτ στην

αρχή και στη συνέχεια σε μεγαλύτερες κατηγορίες.

Η είσοδός του στη Formula 1 έγινε το 1984, με την Toleman, ολοκληρώνοντας την πρώτη του σεζόν στην 9η θέση. Ο Βραζιλιάνος ανέβασε στροφές στη Lotus την τριετία 1985-1987, ώσπου ήρθε ο πρώτος τίτλος με τη McLaren, το 1988, κερδίζοντας τον δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή Alain Prost, δίνοντας επικές μάχες στην πίστα.

Ο Senna κατάφερε να κερδίσει ακόμα δύο τίτλους με τη βρετανική ομάδα, το 1990 και το 1991, ενώ παρέμεινε στη McLaren μέχρι και το 1993. Η Williams έμελλε να είναι η τελευταία ομάδα για τον Ayrton, καθώς, στη 1 Μαΐου του 1994, ο Βραζιλιάνος «Θεός» σκοτώθηκε μετά από σφοδρό ατύχημα στην καταραμένη Tamburello του San Marino, βυθίζοντας σε πένθος τη Βραζιλία και όλη την υφήλιο.

Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τον Senna σε μερικές στιγμές από το παρελθόν. Στο πρώτο video, θ’ απολαύσεις έναν onboard γύρο για τις κατατακτήριες του Ιαπωνικού GP, το 1990. Στο δεύτερο, ιαπωνική εκπομπή φιλοξενεί τον Senna. Στο τρίτο, συγκρίνεται ο γύρος του στη Suzuka, το 1989, με αυτόν του Prost, όπου ο Senna είναι κατά 1.7 δευτερόλεπτα ταχύτερος! Στο τέταρτο, απλά… 1993, Donington Park. Στο πέμπτο ένας γύρος με τέρμα γκάζι στο Μονακό, το 1990. Ενώ, στο έκτο video, ο Gerhard Berger δεν μπορεί να περάσει τον Senna στη Monza, το 1990.

Τα videos 7 και 8 δεν είναι τίποτε που δεν έχουμε δει όλοι μας. Ο Senna οδηγεί το Honda NSX-R στη πίστα της Suzuka, με το χαρακτηριστικό «Heel and Toe» να συγκεντρώνει τα βλέμματα. Τέλος, φορά την αγωνιστική στολή της McLaren και παραδίδει μαθήματα εκπληκτικής οδήγησης μέσα στο κόκκινο NSX, ξανά στην ιαπωνική πίστα.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο Βραζιλιάνος και τα μαγικά του δεν πρόκειται να χαθούν από τη μνήμη μας. Χρόνια πολλά, Ayrton…

Keywords
Τυχαία Θέματα