Η Ελλάδα με τα πάνω και τα... πανό της!

Σπουδαία ομάδα ο Παναθηναϊκός με τον Εργοτέλη! Ξεκινάω με αυτό, διότι είναι και το σημαντικότερο (αθλητικά εννοώ), παρά το γεγονός ότι προσπάθησαν αρκετοί να το ξεχάσουμε.

Αγωνιστικά θα αναφέρω μόνο δύο πράγματα που με εντυπωσίασαν θετικά στη συγκεκριμένη εμφάνιση. Πρώτον, οι πολλές (και σωστές) πάσες που έκαναν οι παίχτες του Παναθηναικού,

κυρίως στο κέντρο και προσπαθώντας να γυρίζουν τη μπάλα πίσω όσο το δυνατόν λιγότερο. Δεύτερον, η εναλλαγή στις θέσεις όταν η ομάδα έβγαινε μπροστά (το λεγόμενο Roaming), με τους παίχτες να παίρνουν ο ένας τη θέση του άλλου, αλλά με σύστημα (παρατηρήστε τις προωθήσεις του Κατσουράνη, του Ζεκά και του Κουίνσι στη περιοχή).

Από το όλο σκηνικό γιορτής και ποδοσφαιρικής απόλαυσης χθες, μου έμεινε η ιστορία με το πανό που ανέρτησαν ορισμένοι φίλοι της ομάδας, εξ' ου και η αναφορά στην παραποιημένη γνωστή έκφραση στον τίτλο του άρθρου. Να ξεκαθαρίσω εδώ πως τα παιδιά δεν τα γνωρίζω, γιατί με αυτά που είδαμε χθες, έχει γούστο να εμφανιστεί κανένας κουστουμάτος και να μου ζητάει ονόματα!

Να ενημερώσουμε τον διαιτητή κ. Μήτσιο πως το γήπεδο ήταν, είναι και θα είναι πάντα ένας τόπος εκτόνωσης του λαού. Όχι με βεγγαλικά, υβριστικά συνθήματα και ξύλο. Αλλά όπως κάποτε οι άνθρωποι σηκώνονταν από τα καφενεία και πήγαιναν γέροι, γυναίκες, παιδιά στο γήπεδο για να δουν την αγαπημένη τους ομάδας, έτσι και στις μέρες μας ακόμα κι αν η προσέλευση αφορά κυρίως άτομα νεαρής ή μέσης ηλικίας, το γήπεδο να συνεχίζει να εκφράζει τους προβληματισμούς της καθημερινότητας του Έλληνα.

Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, είναι κάτι σαν το θέατρο στην αρχαία Αθήνα. Πέρα από το ψυχαγωγικό κομμάτι, έχει και μια κοινωνική διάσταση, μίας “εκπαιδευτική” διάσταση με την έννοια πως ένα σύνολο ανθρώπων, μαζεύεται στον ίδιο χώρο και εκφράζει ελεύθερα (θέλω να πιστεύω) αυτά που τον βασανίζουν.

Αν ο Έλληνας στις μέρες μας πεινάει, αν δεν έχει λεφτά ούτε για ... τσιγάρα, αν του φταίνε οι πολιτικοί και το πολιτικό μας σύστημα γενικότερα, τότε είναι θεμιτό και υγιέστατο, να το εκφράσει με ένα μη-υβριστικό σύνθημα ή με ένα πανό.

Το θέαμα με τους ΜΑΤατζήδες και τους ασφαλίτες έξω από το γήπεδο, λες και μέσα υπήρχαν εγκληματίες, δείχνει το επίπεδο παιδείας της χώρας μας.

Αυτοί που είναι ανίκανοι να πιάσουν τον καταζητούμενο Μάκη Ψωμιάδη, αυτοί που είναι ανίκανοι να ξεχωρίσουν κουκουλοφόρο-προβοκάτορα από την άνεργη μάνα που διαδηλώνει για να φάει, αυτοί θεώρησαν Σάββατο βράδυ πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας, πρόβλημα ικανό να μαζέψει τόσες διμοιρίες των ΜΑΤ και λοιπούς αστυνομικούς, ήταν 25,000 Παναθηναικοί κι ένα πανό που έγραφε "Πολίτικοι λαμόγια βουλή των βολεμένων, θα σας πνίξει η οργή των εξεγερμένων".

Σας λυπάμαι...

Μιχάλης V.

Keywords
Τυχαία Θέματα