Φερστάπεν: Ο Σουμάχερ οδήγησε με παράνομα συστήματα το 1994

Ο ολλανδός Γιος Φερστάπεν ισχυρίζεται ότι το μονοθέσιο της Benetton που οδηγούσε ο Μίκαελ Σουμάχερ το 1994, ήταν εφοδιασμένο με παράνομα οδηγικά βοηθήματα.

Ο Φερστάπεν υπήρξε team mate του Σούμι εκείνη τη σεζόν, το τέλος της οποίας βρήκε τον γερμανό να πανηγυρίζει τον πρώτο από τους επτά παγκόσμιους τίτλους F1 της καριέρας του.

"Ξέρω τι συνέβη όταν ήμασταν μαζί στην Benetton", τόνισε ο Φερστάπεν

στο ολλανδικό περιοδικό Nusport.

"Ο κόσμος νομίζει ότι ψάχνω για δικαιολογίες, αλλά γνωρίζω πως το μονοθέσιό του ήταν διαφορετικό από το δικό μου. Εγώ φρέναρα στο όριο και έπαιρνα τις στροφές όσο πιο καλά γινόταν, οπότε πώς μπορούσε ο Σουμάχερ να το κάνει; Κάτι δεν πήγαινε καλά.

"Υπήρχαν ηλεκτρονικά οδηγικά βοηθήματα. Δεν έχει αναφερθεί ποτέ, αλλά είμαι πεπεισμένος για αυτό. Οταν αργότερα ρώτησα στον Φλάβιο Μπριατόρε, μου είπε 'ας μην μιλήσουμε για αυτό'. Οπότε γνωρίζω αρκετά τώρα.

"Οπως όλοι οι άλλοι, ο Μίκαελ εξαρτάται από το μονοθέσιό του. Οι περισσότεροι τον είχαν για θεό, αλλά δεν είναι υπεράνθρωπος. Στα καρτ ποτέ δεν με κέρδισε".

Τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα συστήματα που βοηθούσαν στον έλεγχο του μονοθεσίου (ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, traction control, ABS), τα οποία σταδιακά είχαν κατακλύσει την F1 μέχρι και το 1993, απαγορεύθηκαν το 1994, υπό τον φόβο ότι οι ικανότητες του οδηγού είχαν περάσει σε δεύτερο πλάνο πίσω από τα τεχνολογικά επιτεύγματα.

Ωστόσο, ο Αϊρτον Σένα υποπτευόταν ότι η Benetton διατηρούσε τέτοια συστήματα στο μονοθέσιο του Σουμάχερ, σε αντίθεση με τη δική του Williams, που σχεδόν δεν μπορούσε να οδηγηθεί, έπειτα από την αφαίρεση της τεχνολογίας που είχε μετατρέψει το μονοθέσιό της σε κυρίαρχο των δύο προηγούμενων σεζόν.

Ο βραζιλιάνος έμελλε να χάσει τη ζωή του σε τραγικό δυστύχημα στην Ιμολα, στον τρίτο αγώνα εκείνης της χρονιάς.

Keywords
Αναζητήσεις
σουμαχερ φερστάπεν
Τυχαία Θέματα