GP Βαλένθια: Η παρουσίαση του αγώνα

Στη σκιά του θανάτου του Μάρκο Σιμοντσέλι διεξάγεται ο 18ος και τελευταίος αγώνας MotoGP της σεζόν, στη Βαλένθια της Ισπανίας (4-6/11).

Ο ιταλός αναβάτης έχασε τη ζωή του στα 24 του χρόνια σε δυστύχημα στον δεύτερο γύρο του GP Μαλαισίας την προπερασμένη εβδομάδα - μια κούρσα η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ εξαιτίας αυτού.

Τώρα, οι άνθρωποι του MotoGP έχουν ετοιμάσει μια σειρά από εκδηλώσεις

μνήμης για τον Super Sic στην πίστα Ρικάρντο Τόρμο, όπου έχει στηθεί ένας πελώριος τοίχος 16 μέτρων με το αγωνιστικό του νούμερο, το 58, πάνω στον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να γράψουν τη δική τους αφιέρωση για τον αδικοχαμένο αναβάτη.

Επιπλέον, οι περισσότεροι συναθλητές του Σιμοντσέλι θα τρέξουν με εμβλήματα με το 58 πάνω στα κράνη και τα δέρματά τους, ενώ όλοι τους θα συγκεντρωθούν στο grid πριν από την εκκίνηση του αγώνα της Κυριακής, για να αποδώσουν τον δικό τους φόρο τιμής σε εκείνον.

Ο πατέρας του Σιμοντσέλι, Πάολο, έχει ζητήσει να μην κρατηθεί ενός λεπτού σιγή όπως συνηθίζεται, αλλά "ενός λεπτού χάος με όλες τις μοτοσικλέτες του MotoGP, της Moto2 και των 125 να είναι αναμμένες και να γκαζώνουν μαζί".

Φυσιολογικό είναι το αγωνιστικό κομμάτι να περνάει σε δεύτερη μοίρα, ειδικά από τη στιγμή που ο Κέισι Στόνερ και η Honda έχουν εξασφαλίσει τους τίτλους σε αναβάτες και κατασκευαστές, αντίστοιχα.

Αρκετές θα είναι, ωστόσο, οι απουσίες, με κυριότερη αυτή του απερχόμενου παγκόσμιου πρωταθλητή, Χόρχε Λορένθο. Ο ισπανός της Yamaha δεν έχει αποθεραπευτεί ακόμα από τον τραυματισμό σε δάχτυλο του χεριού του, κάτι που σημαίνει ότι και σε αυτόν τον αγώνα θα αντικατασταθεί από τον ιάπωνα Κατσουγιούκι Νακασούγκα.

Απών, επίσης, θα είναι ο επίσης τραυματίας Κόλιν Εντουαρντς, ο οποίος δεν θα έχει την ευκαιρία να τρέξει για τελευταία φορά με την Tech 3 Yamaha (του χρόνου θα αγωνίζεται με την CRT ομάδα, Forward Racing). Τη θέση του θα πάρει ο αμερικανός πρωταθλητής AMA, Τζος Χέις, για το ντεμπούτο του στο MotoGP.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα του Σιμοντσέλι, Gresini Honda, αποφάσισε τελικά να αγωνιστεί στη Βαλένθια, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες του επικεφαλής της, Φαούστο Γκρεσίνι, αμέσως μετά το δυστύχημα του ιταλού. Τη μοναδική μοτοσικλέτα της ομάδας θα οδηγήσει ο Χιρόσι Αογιάμα.

Ενδιαφέροντα στατιστικά και στοιχεία
- Η κούρσα στη Βαλένθια θα είναι η 750ή στην ιστορία της μεγάλης κατηγορίας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

- Τρεις είναι οι ισπανοί αναβάτες που έχουν κερδίσει αγώνα MotoGP στη Βαλένθια. Πρόκειται για τους Σέτε Τζιμπερνάου (2001), Ντάνι Πεντρόσα (2007 και 2009) και Χόρχε Λορένθο (2010).

- Η Honda θα έχει την ευκαιρία να κάνει νέο ρεκόρ συγκομιδής βαθμών στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, εφόσον κάποιος από τους αναβάτες της κερδίσει τον αγώνα. Το ρεκόρ ανήκει αυτή τη στιγμή στην Yamaha με 404 βαθμούς, ενώ η Honda έχει μαζέψει 380 φέτος ως τώρα.

Το πρόγραμμα στο MotoGP
Παρασκευή 4/11
Ελεύθερες δοκιμές - 1ο σκέλος 11:10-11:55GR
Ελεύθερες δοκιμές - 2ο σκέλος

Keywords
Τυχαία Θέματα