Αναπτύσσοντας μία ψηφιακή εφημερίδα για το App store: Το παράδειγμα της Daily Telegraph και η σημασία των στατιστικών δεδομένων

Στη σύγχρονη εποχή, οι εφημερίδες που κάνουν το επόμενο βήμα και εκδίδουν το περιεχόμενο τους σε ψηφιακή μορφή έρχονται αντιμέτωπες με πολυάριθμα ερωτήματα:

Τι μορφή πρέπει να έχει η ψηφιακή έκδοση;Web app ή native app;Ποια είναι η συμφέρουσα τιμολογιακή πολιτική; Δικαιολογείται επιχειρηματικά ή δωρεάν διάθεση μίαςΑπό τη στιγμή που το περιεχόμενο τους είναι διαθέσιμο online μέσω του website τους μπορούν να δικαιολογήσουν μία συνδρομητική εφαρμογή στο App store;Τι επιπλέον θα περιέχει η εφαρμογή για
να ωθήσει τους χρήστες να την κατεβάσουν και να την χρησιμοποιήσουν έναντι του website;Μπορεί να δικαιολογηθεί το επιπλέον κόστος ανάπτυξης και συντήρησης μίας ακόμη πλατφόρμας, εφόσον επιλεχθεί η δωρεάν διάθεση της εφαρμογής με σκοπό το κέρδος από την πώληση διαφημιστικού χώρου;

Στο παρόν δημοσίευμα θα ρίξουμε μία ματιά στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Daily Telegraph την πρόκληση της έκδοσης ψηφιακού περιεχομένου.

Δοκιμαστική έκδοση (δωρεάν)

H Daily Telegraph κυκλοφόρησε μία εφαρμογή για iPad τον Σεπτέμβριο του 201o διαθέτοντας την δωρεάν για τους πρώτους 6 μήνες.

Η κίνηση αυτή έγινε με σκοπό την άντληση στατικών δεδομένων, όπως το πότε καταναλώνεται το περιεχόμενο, ποιος τύπος περιεχομένου είναι αποδοτικότερος και σε τι βάθος, ενώ παράλληλα εξάχθηκαν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το προφίλ των χρηστών της εφαρμογής για το iPad.

Η εφαρμογή τραβούσε επιλεγμένο περιεχόμενο (editor’s selections) από το website της εφημερίδας και το εμφάνιζε τροποποιημένο στην οθόνη του iPad σε tablet-optimized μορφή που διευκόλυνε την πλοήγηση και την ανάγνωση των άρθρων. Ο αριθμός των βασικών κατηγοριών περιορίστηκε σε 7 (επάνω στο menu bar) ενώ τα τελευταία άρθρα ανά κατηγορία εμφανίζοταν μέσω pop-up.

The Daily iPad app

The Daily website on iPad

Η εφαρμογή χρηματοδοτήθηκε από την Audi για 12 εβδομάδες και ως εκ τούτου υπήρχαν ολοσέλιδες διαδραστικές καταχωρίσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας οι οποίες ωστόσο δεν οδηγούσαν τον χρήστη εκτός της εφαρμογής.

Οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετώπισε η Daily Telegraph εντοπίστηκαν στην εμπορευματοποίηση των mobile ψηφιακών εκδόσεων μέσω διαφήμισης και η προσέγγιση νεότερων χρηστών.

Συμπεράσματα 1ου εξαμήνου (trial):

Οι αναγνώστες της ψηφιακής έκδοσης στο iPad ζητούν γρήγορη ενημέρωση και μόνο για τις σημαντικότερες ειδήσεις.Το 25% των χρηστών iPad δήλωσε ότι χρησιμοποιεί την εφαρμογή παράλληλα με άλλα media.Παρατηρήθηκε δραματική αύξηση στην αφοσίωση και την επαναληπτικότητα των χρηστών. Ο αριθμός των χρηστών που επέστρεφε στην εφαρμογή αυξανόταν καθημερινά και τελικά ξεπέρασε τους 111.000 τον Ιανουάριο του 2011.Οι χρήστες ηλικίας άνω των 55 ήταν περισσότεροι από τους χρήστες ηλικίας κάτω των 35 ετών. Οι μετρήσεις αυτές οδήγησαν στην διενέργεια διαφημιστικής καμπάνιας στο διαδίκτυο, στοχευμένη προς το νεανικό κοινό.Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι υπάρχει ένα σημαντικό ”δεύτερο κύμα αναγνωστών” τις απογευματινές ώρες. Για το
Keywords
Τυχαία Θέματα