H Apple μειώνει την παραγωγή του iPhone 5C, αυξάνει τις παραγγελίες για το iPhone 5S

Δημοσιεύματα αναλυτών αλλά και αναφορά από την Wall Street Journal αναφέρουν ότι η Apple έχει προχωρήσει στη μείωση της παραγωγής του iPhone 5C ενώ παράλληλα έχει αυξήσει τις παραγγελίες για το iPhone 5C. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε βεβιασμένα από πολλούς ως απόδειξη των χαμηλών πωλήσεων του iPhone 5C

συνοδευόμενη από τα γνωστά ‘Apple is doomed’ κτλπ. Η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική, βέβαια, καθώς η γραμμή παραγωγής είναι μια απίστευτα πολύπλοκη μηχανή και η οποιαδήποτε αλλαγή σε ένα μέρος της δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Σύμφωνα με την WSJ η Apple είπε σε δύο προμηθευτές, Pegatron και Hon Hai, ότι σκοπεύει να μειώσει την παραγωγή για το iPhone 5C κατά 20 και 33 τοις εκατό αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, όμως, αύξησε τις παραγγελίες για το iPhone 5S στην Hon Hai. To θέμα είναι ότι η μείωση αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για τις χαμηλές πωλήσεις του iPhone 5C. Μπορεί να ισχύει αλλά και όχι. Μπορεί απλά η παραγωγή να είναι τόσο καλή που δεν χρειάζονται περισσότερα κομμάτια. Η κατασκευή του άλλωστε είναι πολύ ευκολότερη από αυτή του 5S, του οποίου η αύξηση της παραγωγής είναι καλοδεχούμενη κρίνοντας από τις ελλείψεις στα καταστήματα του εξωτερικού (και σύντομα και στην Ελλάδα).

Ακόμα, το iPhone 5C είναι το πρώτο πείραμα της Apple και στα μάτια των καταναλωτών θεωρείται χειρότερο του iPhone 5 εξαιτίας της κατασκευής του. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πωλήσεις του πρώτου τριημέρου για τα iPhone 5S/5C ήταν στα 9 εκατομμύρια, ένας εξαιρετικά σημαντικός αριθμός που σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει προβλήματα ζήτησης. Είναι, βέβαια, αναμενόμενο ότι το 5S καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο από αυτά τα 9 εκατομμύρια αλλά αυτό είναι απολύτως λογικό. Οι καταναλωτές δεν στήνονται στην ουρά για να αγοράσουν το 5C, αλλά το 5S. Συνήθως, οι τεχνολογικά ενήμεροι είναι αυτοί που θα αγοράσουν νέα συσκευή τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας και από αυτούς η συντριπτική πλειοψηφία θα προτιμήσει προφανώς το 5S. Για αυτό είναι απολύτως λογικό να δούμε την διεισδυτικότητα του 5C στην αγορά σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες και όχι από τις πρώτες βδομάδες της διάθεσής του.

Να θυμίσουμε, επίσης, ότι και πέρσι υπήρξαν δημοσιεύματα ότι η Apple μειώνει την παραγωγή του iPhone 5 και τότε πάλι έσπευσαν ορισμένοι να διακηρύξουν την αποτυχία της συσκευής, μια αποτυχία χιλιόμετρα μακριά από την πραγματικότητα, βέβαια. Ο ίδιος ο Tim Cook, μάλιστα, είχε επιστήσει την προσοχή σε τέτοια δημοσιεύματα καθώς τις περισσότερες φορές η αλλαγή σε ένα κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας δεν μπορεί να αξιολογηθεί σωστά εφόσον δεν υπάρχει η γενικότερη εικόνα.

[via WSJ]

iPhone Hellas - iPhone iPad iPod Touch NewsH Apple μειώνει την παραγωγή του iPhone 5C, αυξάνει τις παραγγελίες για το iPhone 5S

Σχετικά άρθρα:

Η Apple ανακοινώνει εκδήλωση για το νέο iPhone στις 10 ΣεπτεμβρίουiPhone Photography Awards 2013, οι νικητές του διαγωνισμούΦωτογραφίες του iPhone 5S σε χρυσό χρώμα (;)
Keywords
Τυχαία Θέματα