Τοποθέτηση του Προέδρου της ΕΕΤΤ

Χορήγηση Φάσματος Ραδιοσυχνοτήτων Κινητής Τηλεφωνίας: Το ιστορικό, η διαγωνιστική διαδικασία και τα οφέλη. Η τοποθέτηση του Δρ Λεωνίδα Κανέλλου

Σας καλωσορίζω στην ΕΕΤΤ για να σας ενημερώσω για τη διαγωνιστική διαδικασία χορήγησης φάσματος ραδιοσυχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας. Η διαδικασία αυτή σχεδιάστηκε από την Ολομέλεια και τα στελέχη της ΕΕΤΤ, που ευχαριστώ θερμά για τη συνεισφορά τους, και ολοκληρώθηκε πριν από

λίγο βάσει χρονοδιαγράμματος με απόλυτη επιτυχία.


Στις τρείς συμμετέχουσες εταιρίες COSMOTE, VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ και WIND κατακυρώθηκε όλο το προς διάθεση φάσμα στις ζώνες των 900 MHz και 1800 MHz. Το συνολικό τίμημα που εξασφάλισε η ΕΕΤΤ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, ανέρχεται σε 380,535 εκατ. Ευρώ (298,2 για το GSM και 82,2 για το DCS), δηλαδή συνολικά 110 εκ. Ευρώ περισσότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις ύψους 270 εκ. Ευρώ.


Θα ήθελα να σας παρουσιάσω συνοπτικά πως ξεκίνησε ο σχεδιασμός του διαγωνισμού, πως εξελίχθηκε στη συνέχεια, και ποιά συγκεκριμένα οφέλη προκύπτουν για τη χώρα, την αγορά και τους καταναλωτές.


Ενόψει λήξης των σχετικών δικαιωμάτων χρήσης του φάσματος το 2012, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε έγκαιρα τη διαδικασία πριν από ένα χρόνο περίπου. Επιλογή μας ήταν να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μία ανοικτή και διαφανή διαγωνιστική διαδικασία, υπό συνθήκες ασφάλειας και ρυθμιστικής σταθερότητας, για τη χορήγηση ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 900 και 1800 MHz. Κινηθήκαμε συνεκτιμώντας τα ακόλουθα δεδομένα:


• Πρώτον, υλοποιώντας την Οδηγία 2009/114/ΕΚ της 16ης Σεπτεμβρίου 2009, η οποία όριζε την απελευθέρωση της ζώνης των 900 MHz από οποιοδήποτε τεχνολογικό περιορισμό, με στόχο την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας τρίτης και τέταρτης γενιάς στην Ευρώπη.


• Δεύτερον, εξασκώντας τις θεσμικές υποχρεώσεις της ΕΕΤΤ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, την ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την προστασία των καταναλωτών, σύμφωνα με και με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες – Πλαίσιο και Αδειοδότησης δικτύων και υπηρεσιών ((2002/21/ΕΚ, 2002/20/ΕΚ αντίστοιχα).


• Τρίτον, κατανοώντας την ανάγκη να εξασφαλιστεί επαρκής χρόνος για τις εταιρίες ώστε να σχεδιάσουν την αξιοποίηση του φάσματος, που θα διεκδικούσαν, για την ανάπτυξη καινοτόμων κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών πρόσβασης και περιεχομένου. Παράλληλα, μέλημά μας ήταν να διασφαλίσουμε τη συνέχεια στην παροχή ανταγωνιστικών υπηρεσιών από τους υφισταμένους παρόχους, που έχουν ήδη επενδύσει σε δίκτυα, προσωπικό και τεχνολογίες, χωρίς όμως να αποκλείσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης τυχόν νεοεισερχομένων.


Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕΤΤ λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η παροχή υπηρεσιών τρίτης γενιάς (3G) στη ζώνη των 900 MHz παρέχει σημαντική εξοικονόμηση στο κεφαλαιουχικό κόστος ανάπτυξης δικτύου σε

Keywords
Τυχαία Θέματα