Το “rooting” στο Android ακυρώνει την εγγύηση σας;
Με το “rooting” να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που φοβούνται μην τυχόν και χάσουν την εγγύησή τους. Με τη σύγχυση να… βασιλεύει επί του θέματος, πάμε να ρίξουμε μια ματιά για να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι ισχύει, πού καλυπτόμαστε και πού θα πρέπει να προσέξουμε
Ας ξεκαθαρίσουμε το εξής: η Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει πως κάθε συσκευή θα πρέπει να προσφέρεται στο καταναλωτικό κοινό με εγγύηση 2 ετών. Έτσι, ακόμα κι όταν εταιρείες (βλ. Apple) διατείνονται πως τα προϊόντα τους καλύπτονται από εγγύηση 12 μηνών, γνωρίζουν πως αν κάποιος καταναλωτής
Από εκεί και πέρα τώρα, στο θέμα του “rooting” ακόμα κι οι ίδιοι οι κατασκευαστές δεν προσφέρουν συγκεκριμένη απάντηση. Οι εταιρείες αναφέρουν πως μια τέτοια ή παρεμφερής διαδικασία «ενδεχομένως να καταστήσει άκυρη την εγγύηση» όμως η αλήθεια είναι πως σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αν μία συσκευή παρουσιάσει πρόβλημα λειτουργίας, ο κατασκευαστής θα την επιδιορθώσει, ακόμα κι αν ο χρήστης την έχει τροποποιήσει ως προς το λογισμικό/λειτουργικό της προηγουμένως –φυσικά για να αποφευχθεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο άρνησης παροχής υπηρεσίας, ο χρήστης μπορεί κάλλιστα να την επαναφέρει στην αρχική/εργοστασιακή της κατάσταση.
Αντιλαμβάνεστε βέβαια πως υπάρχουν και βλάβες που μπορούν να προκληθούν λόγω παρέμβασης στο λειτουργικό ενός smartphone ή tablet. Αν για παράδειγμα ο χρήστης ανεβάσει την ένταση του ήχου πάνω από τα ασφαλή επίπεδα, ενδεχομένως να προξενήσει ανεπανόρθωτη βλάβη στα ηχεία/μεγάφωνο της συσκευής. Αν πειράξει, εν γνώσει του ή άθελά του το firmware της κεραίας, του δέκτη Wi-Fi ή Bluetooth και αυτός πάψει να λειτουργεί, τότε ο κατασκευαστής εφ’ όσον διακρίνει πως η συσκευή είναι “rooted” ή έχει εγκατασταθεί ανεπίσημο ROM, μπορεί να υποστηρίξει πως αυτή είναι εκτός εγγύησης. Για περιπτώσεις που ένα smartphone ή tablet “brickάρει” κατά την εγκατάσταση “custom ROM”, δεν τίθεται θέμα (εννοείται πως είναι εκτός εγγύησης) όμως ευτυχώς αποτελούν σπάνιο φαινόμενο.
Ως εκ τούτου, καταλήγουμε σε μία πολύ χρήσιμη συμβουλή. Αν έχετε «πειράξει» με οποινδήποτε τροπο τη συσκευή σας αλλά πρέπει να την πάτε για σέρβις, φροντίστε να την επαναφέρετε σε μία «αποδεκτή» κατάσταση. Τι σημαίνει αυτό; “Unroot”! Επαναφέρετε την αρχική της ROM, κλειδώστε εκ νέου τον bootloader και… προσευχηθείτε η όποια βλάβη να οφείλεται καθαρά σε hardware –ένας κατασκευαστής μπορεί να δει αν η ROM ή ο bootloader μιας συσκευής πειράχτηκε κάποια στιγμή, ακόμα κι αν έχει μεσολαβήσει επαναφορά του.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Τεχνολογία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TechPress

- Τελευταία Νέα TechPress
- Το “rooting” στο Android ακυρώνει την εγγύηση σας;
- Snapdragon 820: Ο πρωταγωνιστής των επόμενων superphones
- Είστε «specialists» στο Microsoft Office;
- Επαναστατούν οι Samsung οθόνες για PC!
- MasterCard: Έρευνα για τις αγορές του Αγ. Βαλεντίνου
- Το πιο μεγάλο Escape room από CU Around
- Eμπειρία Virtual Reality στο Γερμανό!
- Τα 69α βραβεία BAFTA μόνο στον ΟΤΕ TV
- Η Forthnet για ένα πιο «safe» διαδίκτυο
- Αποκλειστικά στα Public το HTC Desire 620G
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Τεχνολογία
- Διαγωνισμός Naruto Shippuden UNS4
- Ο νικητής του διαγωνισμού FIFA 16
- dwreanTV: Τεχνολογία & Διαδίκτυο με τον Νίκο Βούστρο (01/02/2016)
- Dying Light Spotlight Edition. Η πιο ακριβή συλλεκτική όλων των εποχών!
- Knack 2
- Candy Camera - Βγάλτε πιο όμορφες φωτογραφίες με αυτό το υπέροχο πρόγραμμα!
- HP: Ετοιμάζει smartphone με Windows 10 Mobile και κάμερα 20 MP;
- Google: Βάζει τέλος στο Picasa για να συγκεντρωθεί στο Google Photos
- PC παρουσίαση του Need for Speed
- The Witness