Το κόμμα των Πειρατών στην ισλανδική Βουλή

Αξιοσημείωτη νίκη κατέγραψε το Κόμμα των Πειρατών –των υπερμάχων της διαδικτυακής ελευθερίας– στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στην Ισλανδία.


Το ισλανδικό Κόμμα των Πειρατών, το οποίο ιδρύθηκε πριν από μερικούς μήνες, κατάφερε να συγκεντρώσει το 5,1% των ψήφων εξασφαλίζοντας έτσι τρεις βουλευτικές έδρες. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια σημαντική εκλογική επιτυχία τόσο για το νεαρό κόμμα όσο και γενικότερα για το κίνημα των Πειρατών, που ιδρύθηκε πριν από επτά χρόνια στη Σουηδία ως βασικός φορέας και εκφραστής

των προσδοκιών μιας ομάδας νεαρών που ήθελαν πρωτίστως να ανταλλάσσουν αρχεία μέσω Ιντερνετ με μεγαλύτερη ευκολία, αδιαφορώντας για τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Μπιργκίτα Γιονσντοτίρ, επικεφαλής του ισλανδικού Κόμματος των Πειρατών, επισημαίνει ότι το κόμμα της είναι «η πολιτική πτέρυγα της επανάστασης της πληροφορικής». Είναι ένας κομματικός σχηματισμός αφιερωμένος στην ελευθερία της έκφρασης και στην πολιτική διαφάνεια, τόσο στο Διαδίκτυο όσο και στον πραγματικό κόσμο.


Η Γιονσντοτίρ ίδρυσε το Κόμμα των Πειρατών πιστεύοντας ότι οι πολιτικές αλλά και οι νομικές δομές που ισχύουν και ακολουθούνται σήμερα δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν την τεχνολογική επανάσταση, που άλλαξε ριζικά τον τρόπο που ζούμε. Ακριβώς όπως «παλιό λογισμικό δεν μπορεί να “τρέξει” σε ένα καινούργιο κομπιούτερ», εξηγεί η Ισλανδή πολιτικός, δεν είναι δυνατόν οι παλιές δομές να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις που έχει η σύγχρονη ζωή.


«Πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι όχι μόνο στην Ισλανδία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, νιώθουν ότι όλοι αυτοί οι θεσμοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν στις ισχύουσες συνθήκες. Πρέπει, λοιπόν, να δημιουργήσουμε καινούργιο “χάρντγουερ”», καταλήγει.


Για πολλούς αναλυτές, το καλό εκλογικό αποτέλεσμα στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση οφείλεται στο ότι το Κόμμα των Πειρατών θεωρήθηκε κόμμα διαμαρτυρίας. Πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση των τραπεζών της, η Ισλανδία μαστίζεται ακόμα από δεινά όπως ο πληθωρισμός, οι έλεγχοι στη κίνηση κεφαλαίου και η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Ακόμα και σήμερα, η ζωή είναι δύσκολη για τους Ισλανδούς που πρέπει να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια.


Στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, οι Ισλανδοί κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στην Κεντροδεξιά, που οδήγησε τη χώρα στην κρίση, και την Κεντροαριστερά, που επέβαλε οδυνηρά μέτρα λιτότητας. Ετσι, το Κόμμα των Πειρατών εμφανίστηκε ως εκφραστής του απλού Ισλανδού, ο οποίος θέλει τα πράγματα να ξαναγίνουν όπως ήταν.


Keywords
Τυχαία Θέματα