Το ΕΔEΤ προάγει την αρχαιολογική έρευνα

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας προάγει την αρχαιολογική έρευνα
με την εγκατάσταση υπερταχείας διασύνδεσης με το Διαδίκτυο στο Λύκαιο Όρος.

Με τη δημιουργία διαδικτυακής ζεύξης μεταξύ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του απομακρυσμένου αρχαιολογικού χώρου ανασκαφών στο Λύκαιο Όρος στην Αρκαδία και του εργαστηρίου μελέτης της ανασκαφής στο χωριό Άνω Καρυές, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) συνεισφέρει καταλυτικά στην αρχαιολογική έρευνα που διεξάγεται αδιάλειπτα στο ιερό του Διός από το 2004.

Η διαδικτυακή ζεύξη, απόστασης 65 χιλιομέτρων, επιτυγχάνει συμμετρικές

ταχύτητες της τάξης των 100Mbps, δίνοντας στους αρχαιολόγους ερευνητές ευελιξία στη συλλογή και στην ανάρτηση των δεδομένων που συλλέγουν κατά την ανασκαφή, σε πραγματικό χρόνο, για περαιτέρω επεξεργασία και έρευνα. Τα δεδομένα καταγράφονται με χρήση κινητών συσκευών μέσω εφαρμογής που αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα για τον γεωεντοπισμό και τη φωτογράφηση των ευρημάτων, και την καταγραφή ηχητικών αποσπασμάτων.

Το ΕΔΕΤ έχει εγκαταστήσει στον αρχαιολογικό χώρο τον απαραίτητο δικτυακό εξοπλισμό για την ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο των τερματικών συσκευών της ερευνητικής ομάδας, και μέσω της διεθνούς υπηρεσίας ασύρματης περιαγωγής eduroam εξασφαλίζει τη γρήγορη και ασφαλή μεταφορά των δεδομένων. Η διασύνδεση μπορεί να γίνει τόσο με χρήση του πρωτοκόλλου IPv4 όσο και με IPv6.
Το ερευνητικό πρόγραμμα Λυκαίου Όρους αποτελεί μία ελληνοαμερικανική συνεργασία του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, με την καθοδήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό την αιγίδα και της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.

Keywords
Τυχαία Θέματα