Τάση «συγχώνευσης» παρόχων στην Ευρώπη;

Προς τη «συγκέντρωση» οδηγείται η ευρωπαϊκή αγορά Τηλεπικοινωνιών, με τον αριθμό των παρόχων να μειώνονται -ή να προχωρούν προς τα εκεί- στις βασικές αγορές της Ευρώπης.

Κινήσεις για περαιτέρω συγκέντρωση παρατηρούνται στην ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή αγορά, η οποία -σε σχέση με τις ΗΠΑ ή την Κίνα – διαθέτει έναν κατακερματισμένο τομέα Τηλεπικοινωνιών. Ήδη, σε μια σειρά από βασικές αγορές της Ευρώπης, όπως η Ιταλία ή η Μεγάλη Βρετανία και Ισπανία, ο αριθμός των παρόχων έχει μειωθεί – ή έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη μείωση

του – από τέσσερις, μέχρι πρότινος, σε τρεις. Συνολικά, από 23 ευρωπαϊκές αγορές, σχεδόν οι μισές (12) έχουν ακόμη τέσσερις ή και περισσότερους παρόχους στην τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Εκτός τις συγκεκριμένες αγορές, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων και Τηλεπικοινωνιών IDATE (Institut de l’Audiovisuel et des Télécommunications en Europe), μια σειρά άλλων χωρών στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, φιλοξενούν τρεις παρόχους.

Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα, όπου δραστηριοποιούνται μόλις δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ενώ η Ρουμανία είναι η μόνη αγορά με έξι παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του IDATE, για κάποιες αγορές, όπως τη Δανία, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία, ο τέταρτος βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο. Επίσης, σε τέσσερις χώρες, Βουλγαρία, Ολλανδία, Ρουμανία και Σλοβακία, το λανσάρισμα του 4G δημιουργεί χώρο για τέταρτο παίκτη στην αγορά Τηλεπικοινωνιών, αν και οι αναλυτές εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα των σχετικών εγχειρημάτων.

Κινήσεις
Το πλέον πρόσφατο εγχείρημα συγκέντρωσης στα ευρωπαϊκά telecoms είναι η απόφαση των ομίλων Hutchison Holdings, με έδρα το Hong Kong και της ρωσικής VimpelCom Ltd, να συνασπίσουν τις τηλεπικοινωνιακές τους δυνάμεις στην Ιταλία, με τη συγχώνευση των Wind και “3 Italia”. Πρόκειται για μια κίνηση, που θα οδηγήσει σε έναν ενιαίο πάροχο κινητής τηλεφωνίας στην Ιταλία, με περισσότερους από 31 εκατ. συνδρομητές. Με την κίνηση αυτή, η Ιταλία έρχεται να προστεθεί στις ευρωπαϊκές αγορές, που, πλέον, αριθμούν τρεις “παίκτες” στην τηλεπικοινωνιακή “αρένα”.

Η ίδια μείωση του αριθμού των παρόχων συντελέστηκε στη Γερμανία με τη συγχώνευση μεταξύ E-Plus και O2 (θυγατρικές των KPN και Telefónica αντίστοιχα) το 2014, μετά από πολύμηνη εξέταση της συμφωνίας από τις αρμόδιες Αρχές Ανταγωνισμού. Η συγχώνευση εκρίθη αναγκαία, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν το τεράστιο κόστος των απαιτούμενων επενδύσεων στα δίκτυα.

Αντίστοιχο αποτέλεσμα – τη μείωση των παρόχων σε τρεις – θα έχει στη Μεγάλη Βρετανία η σχεδιαζόμενη συγχώνευση μεταξύ της Three (μέλος του ομίλου Hutchison Whampoa με έδρα το Hong Kong) και της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας O2 για την εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη, η οποία τελεί, επίσης, υπό τον έλεγχο των αρχών Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Άλλα πρόσφατα παραδείγματα συγκέντρωσης στην ευρωπαϊκή αγορά των Τηλεπικοινωνιών ήταν η πρόσφατη κίνηση για απόκτηση της βελγικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Base από το καλωδιακό δίκτυο Telenet, η κοινή πορεία Orange-Jazztel στην Ισπανία, η συγχώνευση Telenor και TeliaSonera στη Δανία, η ένωση BT και EE στη Μεγάλη Βρετανία, η συνένωση των Numericable και SFR στη Γαλλία και των Vodafone-Ono στην Ισπανία.

Δυναμική
Πάντως, όπως διαπιστώνει το IDATE και σήμερα, η ευρωπαϊκή αγορά Τηλεπικοινωνιών παραμένει κατακερματισμένη, σε σχέση τουλάχιστον με τα αντίστοιχα παραδείγματα των ΗΠΑ και της Ασίας.

Η δυναμική περί συγχωνεύσεων, που αναπτύσσεται στις ευρωπαϊκές Τηλεπικοινωνίες, είναι, σε ένα βαθμό, ευπρόσδεκτη από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., καθώς ευθυγραμμίζεται με τη γενικότερη ανάγκη για συνενώσεις μικρότερων δυνάμεων της αγοράς, προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυροί επιχειρηματικοί σχηματισμοί, ικανοί να ανταποκριθούν τόσο στον εγχώριο, όσο και – κυρίως – στο διογκούμενο διεθνή ανταγωνισμό.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, δια στόματος της Επιτρόπου, κυρίας Margrethe Vestager, έχει κατ επανάληψη προειδοποιήσει ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στις Τηλεπικοινωνίες θα περνούν από αυστηρότατους ελέγχους, με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι συμμαχίες μεταξύ εταιρειών του κλάδου δεν θα οδηγήσουν σταδιακά σε αύξηση των τιμών των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σύμφωνα με την Επίτροπο, βασικός στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές – ιδιώτες και επιχειρήσεις – θα συνεχίζουν να απολαμβάνουν καινοτόμες υπηρεσίες επικοινωνίας σε προσιτές τιμές, ώστε η συγκέντρωση στον κλάδο και οι επενδύσεις, που αυτή μπορεί να φέρει, να μην γίνουν σε βάρος του καταναλωτή.

Κληθείσα δε να σχολιάσει το αμερικανικό μοντέλο της αγοράς Τηλεπικοινωνιών, στο οποίο υπάρχει πολύ μικρότερος αριθμός παρόχων, η ίδια έχει τονίσει ότι αυτό το μοντέλο δίνει στους καταναλωτές πολύ λιγότερες επιλογές και σε μεγαλύτερες τιμές σε σχέση με την Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα