Τα οικονομικά αποτελέσματα της Intel

Η Intel Corporation ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2012, με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται στα $53.3 δισεκατομμύρια, τα λειτουργικά κέρδη στα $14.6 δισ.


Tα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα $11.0 δισεκατομμύρια και τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) στα $2.13. Από τις λειτουργικές της δραστηριότητες η εταιρεία είχε εισροή μετρητών ύψους $18.9 δισεκατομμυρίων περίπου, ενώ το ίδιο διάστημα κατέβαλε εις χρήμα μερίσματα ύψους $4.4 δισεκατομμυρίων

και χρησιμοποίησε $4.8 δισεκατομμύρια για την επαναγορά 191 εκατομμυρίων κοινών μετοχών.


Ειδικότερα για το τέταρτο τρίμηνο του 2012, η Intel ανακοίνωσε κύκλο εργασιών $13.5 δις, λειτουργικά έσοδα $3.2 δις, καθαρά κέρδη $2.5 δις, και κέρδη ανά μετοχή 48 σεντς. Η εταιρεία είχε εισροή περίπου $6.0 δισεκατομμύρια μετρητών από λειτουργικές δραστηριότητες, κατέβαλε εις χρήμα μερίσματα ύψους $1.1 δισεκατομμυρίου και χρησιμοποίησε $1.0 δισεκατομμύριο για την επαναγορά 47 εκατομμυρίων κοινών μετοχών.


«Το τέταρτο εξάμηνο, σε μεγάλο βαθμό, εξελίχθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, καθώς συνεχίσαμε την εκτέλεση των πλάνων μας παρά τις αντίξοες συνθήκες,» δήλωσε ο κ. Paul Otellini, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intel. «Το 2012 σημειώσαμε τρομακτική πρόοδο σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων μας, καθώς μπήκαμε στην αγορά των smartphones και των tablets, δουλέψαμε μαζί με τους συνεργάτες μας για τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας των PC και διατηρήσαμε το ρυθμό ανάπτυξης και τις καινοτομίες στο χώρο των data center. Στο κατώφλι του 2013, μια σειρά νέα δυνατά προϊόντα θα μας επιτρέψουν να διατηρήσουμε μια πολύ καλή θέση, ώστε να εισαγάγουμε το επόμενο κύμα καινοτομικών λύσεων της Intel, οι οποίες θα καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα του computing.»


Χρήση 2012: Βασικές οικονομικές πληροφορίες και τάσεις ανά επιχειρηματική μονάδα
PC Client Group: έσοδα $34.3 δις, μείωση 3 τοις εκατό από το 2011.
Data Center Group: έσοδα $10.7 δις, αύξηση 6 τοις εκατό από το 2011.
Άλλα τμήματα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού Intel®: έσοδα $4.4 δις, μείωση 13 τοις εκατό από το 2011.


Q4 2012: Βασικές οικονομικές πληροφορίες και τάσεις ανά επιχειρηματική μονάδα
PC Client Group: έσοδα $8.5 δις, μείωση 1.5 τοις εκατό από το προηγούμενο τρίμηνο και 6 τοις εκατό σε ετήσια βάση (year-over-year).
Data Center Group: έσοδα $2.8 δις, αύξηση 7 τοις εκατό από το προηγούμενο τρίμηνο και 4 τοις εκατό σε ετήσια βάση.
Άλλα τμήματα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού Intel®: έσοδα $1.0 δις, μείωση 14 τοις εκατό από το προηγούμενο τρίμηνο και 7 τοις εκατό σε ετήσια βάση.
Μικτό περιθώριο 58 τοις εκατό, 1.0 τοις εκατό πάνω από το μέσο όρο των προβλέψεων της εταιρείας (57 τοις εκατό).
Δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης, συν δαπάνες για Εξαγορές και Συγχωνεύσεις $4.6 δις, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας ($4.5 δις, περίπου).
Φορολογικός συντελεστής 23 τοις εκατό, μικρότερος από την πρόβλεψη της εταιρείας (27 τοις εκατό, περίπου).


Επιχειρηματική Προοπτική
Στην ακόλουθη εκτίμηση της επιχειρηματικής προοπτικής για την Intel, δεν περιλαμβάνονται ενδεχόμενες επιπτώσεις από εξαγορές, συγχωνεύσεις, αποεπενδύσεις ή άλλες επιχειρηματικές κινήσεις και επενδύσεις που ενδέχεται να ολοκληρωθούν μετά τις 17 Ιανουαρίου.


Σύνολο χρήσης 2013
Κύκλος Εργασιών: μικρή μονοψήφια ποσοστιαία μεταβολή προς τα επάνω.
Μικτό περιθώριο: 60 τοις εκατό, συν ή πλην μερικές ποσοστιαίες μονάδες.
Δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης, συν δαπάνες για Εξαγορές και Συγχωνεύσεις: $18.9 δις, συν ή πλην $200 εκατομμύρια.
Αποσβέσεις άυλων στοιχείων που σχετίζονται με τις πραγματοποιηθείσες εξαγορές: περίπου $300 εκατομμύρια.
Αποσβέσεις παγίων: $6.8 δις, συν ή πλην $100 εκατομμύρια.
Έσοδα από μετοχικές επενδύσεις, τόκους και άλλα: καθαρά κέρδη $100 εκατομμυρίων, περίπου.
Φορολογικός συντελεστής: περίπου 25 τοις εκατό.
Ετήσιες επενδύεις: $13.0 δις, συν ή πλην $500 εκατομμύρια.


Q1 2013
Κύκλος Εργασιών: $12.7 δις, συν ή πλην $500 εκατομμύρια.
Μικτό περιθώριο: 58 τοις εκατό, συν ή πλην μια-δυο ποσοστιαίες μονάδες.
Δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης, συν δαπάνες για Εξαγορές και Συγχωνεύσεις: περίπου $4.6 δις.
Αποσβέσεις άυλων στοιχείων που σχετίζονται με τις πραγματοποιηθείσες εξαγορές: περίπου $75 εκατομμύρια.
Έσοδα από μετοχικές επενδύσεις, τόκους και άλλα: καθαρή ζημιά $50 εκατομμυρίων, περίπου.
Αποσβέσεις παγίων: περίπου $1.7 δις.


Σχετικά με τις εκτιμήσεις αποτελεσμάτων (Business Outlook)
Οι εκτιμήσεις σχετικά με την επιχειρηματική προοπτική (Business Outlook) της Intel υπάρχουν στη διεύθυνση intc.com και μπορούν να χρησιμοποιηθούν δημοσίως ή κατ’ ιδίαν σε συναντήσεις με επενδυτές ή άλλους. Οι εκτιμήσεις αυτές ισχύουν μέχρι και την 15η Μαρτίου, εκτός αν υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση. Εξαιρούνται οι εκτιμήσεις αναφορικά με τις αποσβέσεις άυλων παγίων λόγω εξαγορών, με τις επενδύσεις σε μετοχές και τα έσοδα από τόκους, καθώς και με το φορολογικό συντελεστή, οι οποίες ισχύουν μέχρι και την 24η Ιανουαρίου. Η Intel δεν θα προβεί σε καμία ανακοίνωση (Quiet Period) από το τέλος της 16ης Μαρτίου έως την ημερομηνία ανακοίνωσης των επίσημων αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2012, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 16 Απριλίου 2013. Στο διάστημα αυτό, όλες οι εκτιμήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της εταιρείας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δήλωση εμπεριέχει αναφορές σε μελλοντικές προβλέψεις (forward-looking statements) της SEC θα πρέπει να θεωρείται ότι έχουν μόνο ιστορική αξία, και ότι αναφέρονται αποκλειστικά στα δεδομένα που ίσχυαν πριν τη 16η Μαρτίου, και δεν έχουν αναθεωρηθεί από την εταιρεία.


Keywords
Τυχαία Θέματα