Στην Telenor περνά η Globul

Με €717 εκ. ανάλογα με τον καθαρό δανεισμό της εταιρείας και τις αλλαγές στο κεφάλαιο κίνησης, η Globul πουλήθηκε στην Telenor μαζί με την Germanos Telecom Bulgaria.


Η αξία πώλησης είναι εξαπλάσια των εκτιμώμενων κερδών EBITDA μαζί με τις διεταιρικές χρεώσεις (management fees) του 2013. Στην διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχαν οι τουρκικές Turk Telekom και Turkcell, αλλά και η Deutsche Telekom, ενώ χρηματοοικονομικός σύμβουλος

του ΟΤΕ ήταν η Citigroup.


Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ δήλωσε ότι η πώληση της Globul «εξασφαλίζει τη μείωση του δανεισμού του ομίλου ΟΤΕ και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, ανεξάρτητα από το μακροοικονομικό περιβάλλον. Από τις αρχές του 2011 και με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα μειώσουμε τον καθαρό δανεισμό μας κατά 2,3 δισ. ευρώ, πάνω από 50%. Η κεφαλαιακή ενίσχυση μας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουμε ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη υποδομών επόμενης γενιάς και νέων προϊόντων και υπηρεσιών στις κύριες αγορές που δραστηριοποιούμαστε.»


Ο νέος ιδιοκτήτης της Globul δραστηριοποιείται στην κινητή τηλεφωνία σε 11 αγορές στην Σκανδιναυϊα, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και στην Ασία, ενώ διαθέτει μερίδιο 43% στην VimpelCom Ltd., η οποία δραστηριοποιείται διεθνώς σε 18 αγορές. Η Telenor, με έδρα την Νορβηγία, συμμετείχε με 30% στα ιδρυτικό μετοχικό κεφάλαιο της Cosmote το 1997 και είναι διεθνώς από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας με 148 εκατομμύρια πελάτες. Η Globul με 4,5 εκατομμύρια πελάτες στο τέλος του 2012, έχει την δεύτερη θέση στην αγορά κινητής τηλεφωνίας της Βουλγαρίας. Το 2012, τα έσοδά της έφθασνα στα 377,6 εκατ. ευρώ, τα κέρδη EBITDA στα 135,4 εκατ. ευρώ και το περιθώριο EBITDA 35,9%.


Η συναλλαγή θα θεωρηθεί ολοκληρωμένη μετά την τελική έγκριση των αρμόδιων τηλεπικοινωνιακών αρχών.


Keywords
Τυχαία Θέματα