«Πράσινες» πρακτικές από την LG

Φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και συσκευές μέσω προγραμμάτων ανακύκλωσης, για τον περιορισμό της ρύπανσης και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας.

Στην εποχή που διανύουμε, οι περιβαλλοντολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι οι μεγάλες εταιρείες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προστασία και τη διατήρηση της ισορροπίας του περιβάλλοντος, αξιοποιώντας με σύνεση τους φυσικούς πόρους του και εφαρμόζοντας φιλικές προς αυτό πρακτικές, όχι μόνο ως προς τη βιομηχανική παραγωγή, αλλά και ως προς την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση.

Αποτελεί πλέον κοινό τόπο το γεγονός

ότι λόγω της αλματώδους προόδου της τεχνολογίας, ηλεκτρικά είδη και ηλεκτρονικές συσκευές διατίθενται σε ευρεία κλίμακα και με γρήγορους ρυθμούς στην παγκόσμια αγορά, με συνέπεια την ταχεία αύξηση του όγκου των αποβλήτων τους. Καθίσταται λοιπόν αντιληπτό ότι, για τον περιορισμό και ακόμη και την εξάλειψη σημαντικού μέρους αυτών των αποβλήτων, το πιο άμεσο και ορατό όφελος για το περιβάλλον και -κατ’ επέκταση- για εμάς τους ίδιους είναι η ανακύκλωση συσκευών.

Το σημαντικό πλεονέκτημα που προκύπτει από την ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων είναι ότι αποφεύγουμε την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται σε αυτά, όταν μετά το τέλος της χρήσιμης ζωής τους, υποστούν ορθή περιβαλλοντική διαχείριση. Η ανακύκλωση συσκευών συνεισφέρει ουσιαστικά στον περιορισμό της βιομηχανικής ρύπανσης, καθώς μειώνεται η παραγωγή τοξικών αερίων και σωματιδίων που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα ή βιομηχανικών αποβλήτων που ρυπαίνουν το νερό και το υπέδαφος. Ταυτόχρονα, με τη μείωση των παραγωγικών διαδικασιών, εξοικονομείται ενέργεια και περιορίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η LG Electronics (LG) με υψηλό περιβαλλοντικό φρόνημα και οικολογική συνείδηση κατέχει ήδη αξιοσημείωτο ιστορικό στο σχεδιασμό και την παραγωγή «πράσινων» οικιακών συσκευών και άλλων προϊόντων, κατασκευασμένων ειδικά για να παρέχουν στους καταναλωτές σημαντικά επίπεδα εξοικονόμηση ενέργειας. Παράλληλα, η εταιρεία έχει δεσμευτεί στη μείωση της χρήσης επικίνδυνων υλικών στα προϊόντα της, όπως τα βαρέα μέταλλα και οι δραστικές χημικές ουσίες. Εξάλλου, στο πλαίσιο της ενεργούς περιβαλλοντικής δράσης της, η LG έχει υλοποιήσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης και ανακύκλωσης συσκευών κινητών τηλεφώνων.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι συνεχείς εξελίξεις και αναβαθμίσεις στην τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές σε ανανέωση της smartphone συσκευής του σε τακτά διαστήματα, πολλαπλασιάζοντας έτσι τη διάθεσή νέων κινητών τηλεφώνων στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών ειδών, ταυτόχρονα όμως οδηγώντας και σε εκθετική αύξηση του όγκου των αποβλήτων τους. Η LG αναγνωρίζοντας τη διαμόρφωση αυτής της πραγματικότητας αποφάσισε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης για κινητά τηλέφωνα παρωχημένης τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτής της ενέργειας, λοιπόν, παλαιότερες συσκευές LG κινητών συλλέγονται χωρίς κόστος για ανακύκλωση.

Με την επεξεργασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μερών των συσκευών ανακτώνται αξιοποιήσιμα υλικά, όπως πολύτιμα μέταλλα, γυαλί και πλαστικό, τα οποία επαναχρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής. Παράλληλα, διασφαλίζεται ότι μερικά από τα πιο επικίνδυνα υλικά της συσκευής απορρίπτονται σωστά, εφόσον δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Με αυτή τη δράση μειώνεται ο όγκος πλαστικού και άλλων υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή.

Εκτός όμως από το πρόγραμμα διαχείρισης και ανακύκλωσης κινητών ξεπερασμένης τεχνολογίας, η LG εφαρμόζει ένα «πράσινο» πρόγραμμα και στη συσκευασία των προϊόντων της. Έτσι, για παράδειγμα, ο επανασχεδιασμός της συσκευασίας του LG G2, έγινε με χρήση ανακυκλωμένων υλικών κατά 92%, για την εκτύπωση στο κουτί χρησιμοποιήθηκαν φυτικά προϊόντα (π.χ. μελάνι σόγιας) και δεν χρησιμοποιήθηκε κόλλα, ενώ επιτεύχθηκε μείωση του όγκου της συσκευασίας κατά 21%.

Επιπλέον, το 2014, 300 μοντέλα κινητών τηλεφώνων της LG μπήκαν στη λίστα των πιστοποιημένων ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ENERGY STAR του αμερικάνικου φορέα EPA (Environmental Protection Agency). Άλλωστε, η LG, ήδη από το 2013, είχε αυξήσει κατά 18% τις πωλήσεις της σε προϊόντα που φέρουν την πιστοποίηση ENERGY STAR. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2012, η «πράσινη» προσέγγιση για βιώσιμη ανάπτυξη από την LG έφερε συνολική μείωση σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που άγγιξε περίπου τα 30 εκατ. τόνους.

Εξάλλου, αναφορικά με το κομμάτι της εξοικονόμησης ενέργειας, οι νέες τηλεοράσεις OLED της LG έλαβαν πρόσφατα – στην έκθεση CES 2015 – την πιστοποίηση GREENGUARD από τον φορέα UL Environment. Συγκεκριμένα, τα μοντέλα τηλεοράσεων των 55, 65 και 77 ιντσών τεχνολογίας 4K ULTRA HD OLED έλαβαν όλα την πιστοποίηση GREENGUARD, που απονέμεται μόνο μετά από εκτεταμένες δοκιμές, ώστε να επιβεβαιωθούν οι χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Με τους καταναλωτές να προβληματίζονται για το υψηλό ενεργειακό κόστος και να δείχνουν αυξανόμενη ανησυχία για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι προτιμώνται πλέον ενεργειακά αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Η LG, μένοντας πιστή στη δέσμευσή της για τεχνολογικά προηγμένες και καινοτόμες συσκευές με σεβασμό στο περιβάλλον, σχεδιάζει και κατασκευάζει προϊόντα με γνώμονα ένα καλύτερο μέλλον για το περιβάλλον και για εμάς που είμαστε κομμάτι του και ζούμε μέσα σε αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα