Πώς θα φέρουµε επενδυτές στην Ελλάδα

Η οικονοµική και επιχειρηµατική κοινότητα της Ελλάδας συζητά εδώ και χρόνια το θέµα των επενδύσεων στη χώρα.


Του Νάσου Ζαρκαλή, CEO της Wind,
Eφημερίδα “Κεφάλαιο” 29/09/2012


Μας προβληµατίζουν θεµελιώδη ερωτήµατα. Γιατί η Ελλάδα δεν αποτελεί πόλο έλξης ξένων επενδύσεων και πώς θα το αλλάξουµε αυτό; Πώς

θα γίνουµε ανταγωνιστικότεροι, ώστε να προσελκύσουµε περισσότερα ξένα κεφάλαια; Προφανώς, η βαθιά και παρατεταµένη ύφεση της ελληνικής οικονοµίας καθιστά το ζήτηµα πιο κρίσιµο από ποτέ, διότι, αν δεν ενισχυθεί η αγορά µε επενδυτικά κεφάλαια, η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει. Αυτό το απλό γεγονός φαίνεται πως το κατανοούν όλοι οι εµπλεκόµενοι: πολιτικοί, οικονοµολόγοι, επιχειρηµατίες, θεσµικοί φορείς κ.λπ.


Ουδεµία αντίρρηση διατυπώνεται, όλες οι φωνές συγκλίνουν στο ζητούµενο: Η οικονοµία µας χρειάζεται νέες επενδύσεις για να πάρει µπρος και να βγει από τον φαύλο κύκλο της αυτοτροφοδοτούµενης ύφεσης. Γιατί, λοιπόν, το αυτονόητο έχει καταστεί σχεδόν αδύνατο; Ασφαλώς οι µακροοικονοµικοί µας δείκτες έχουν καταβαραθρωθεί και το τοπίο της ελληνικής οικονοµίας, οµολογουµένως, δεν φαντάζει ιδιαίτερα ειδυλλιακό για τους πιθανούς επενδυτές. Όµως, ο κύριος λόγος δεν είναι αυτός.


Θα αναφέρω ένα παράδειγµα από τον κλάδο που εκπροσωπώ ως επικεφαλής της WIND Ελλάς, ώστε να δούµε στην πράξη τι έχει συµβεί µέχρι σήµερα σε ξένους επενδυτές που θέλησαν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα µας.


Το 2010, δεύτερο έτος ύφεσης για τις ελληνικές τηλεπικοινωνίες και, φυσικά, για την οικονοµία, έξι διεθνή επενδυτικά κεφάλαια διεκδίκησαν και απέκτησαν µετοχική πλειοψηφία στη WIND Ελλάς. Κατέβαλαν σχεδόν 900 εκατ. ευρώ για να την αποκτήσουν, απαλλάσσοντας παράλληλα την εταιρεία από το σύνολο των δανειακών της υποχρεώσεων. Από την αρχή της κρίσης, δεν υπήρξε άλλη µεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα και αυτό έχει ξεχωριστή σηµασία.


Μπορώ να σας πω µε βεβαιότητα πως, όταν οι µέτοχοί µας κατήρτισαν το επενδυτικό τους πλάνο, γνώριζαν πολύ καλά την ευρύτερη κατάσταση και ήξεραν, επίσης, ότι ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας διένυε πορεία συνεχούς πτώσης. Το γεγονός ότι δεν δίστασαν να προχωρήσουν αφενός αναδεικνύει την αξία και τις δυνατότητες της ίδιας της WIND, αφετέρου αποτελεί ψήφο εµπιστοσύνης σοβαρών ξένων επενδυτών προς την ελληνική οικονοµία.


Έκτοτε, ενώ η κρίση βαθαίνει και η αγορά της κινητής τηλεφωνίας έχει απολέσει το 40% των εσόδων της, η WIND, µε τη στήριξη των νέων µετόχων της, συνεχίζει να υλοποιεί επενδύσεις. Επενδύσεις που χρηµατοδοτούνται από ίδια κεφάλαια, είναι καθαρά αναπτυξιακές, αφορούν έργα υποδοµών και είναι άµεσα ανταποδοτικές στην οικονοµία. Ήδη από πέρυσι ξεκινήσαµε ένα µεγάλο έργο εκσυγχρονισµού του 3G δικτύου µας, ώστε να αναβαθµίσουµε την εµπειρία χρήσης του Internet από το κινητό δίκτυο, πρ

Keywords
Τυχαία Θέματα