Ποιο είναι το πιο ακριβές ρολόι στον κόσμο;

Αν νομίζετε ότι αγοράζοντας ένα smartwatch που είναι 24/7 online εξασφαλίζετε και πλήρη ακρίβεια στην ώρα σας, είστε τελείως μα τελείως γελασμένοι! Ναι, ένα smartwatch όπως και ένα smartphone ή ένα tablet, συγχρονίζουν ημερομηνία και ώρα παγκοσμίως προκειμένου να μη «χάνουν», κερδίζοντας έτσι σε ακρίβεια σε σχέση με ένα παραδοσιακό ρολόι αλλά και πάλι, εντελώς ακριβή δεν είναι, τουλάχιστον συγκριτικά με αυτό που κατάφεραν να δημιουργήσουν οι επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου

Μετρολογίας της Γερμανίας (Physikalisch-Technische Bundesanstalt). Τι έκαναν οι τύποι; Κατασκεύασαν το πιο ακριβές ατομικό ρόλοι!

Τα ατομικά ρολόγια είναι ρολόγια που χρησιμοποιούν συχνότητες στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα (μικροκύματα, υπεριώδης και ορατή ακτινοβολία) για τον προσδιορισμό του χρόνου. Είναι τα πιο ακριβή ρολόγια και χρησιμοποιούνται ακόμα και από Εθνικούς Οργανισμούς Προτύπων για τον καθορισμό του διεθνούς (ατομικού) χρόνου και τον συγχρονισμό των ρολογιών παγκοσμίως, τις συχνότητες των τηλεοπτικών σταθμών και τη λειτουργία των GPS.

Οι Γερμανοί ερευνητές λοιπόν, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο ρολόι το οποίο όμως είναι περίπου 100 φορές πιο ακριβές σε σχέση με τους προκατόχους του –λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτοί βασίζονταν στις δονήσεις ατόμων καισίου με τον ορισμό για τον προσδιορισμό του δευτερολέπτου (1 δευτερόλεπτο ισοδυναμεί τον χρόνο που απαιτείται για να ταλαντευτεί ένα ηλεκτρόνιο καισίου 9.192.631.770 φορές) να έχει διατυπωθεί το 1967. Αν λοιπόν οι ισχυρισμοί τους είναι σωστοί, τότε το δευτερόλεπτο θα πρέπει να προσδιοριστεί εκ νέου, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2018 από τη Διεθνή Γενική Διάσκεψη Μέτρων και Σταθμών που θα κληθεί να επανεξετάσει μεταξύ άλλων το κιλό, το αμπέρ, το μολ και το κέλβιν ως μονάδες μέτρησης.

Θα μας επηρεάσει αυτό καθημερινά και αν ναι, πόσο; Μην αγχώνεστε: μιλάμε για απειροελάχιστες διαφορές, απ’ αυτές που δεν είναι σε θέση να αλλάξουν ούτε κατ’ ελάχιστο την καθημερινότητα και τη ζωή μας –εκτός κι αν μια… χούφτα δευτερόλεπτα σε έναν ολόκληρο χρόνο π.χ. παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο για εσάς!

Keywords
Τυχαία Θέματα