«Ναι» στο φθηνό ίντερνετ χωρίς όρια!

Τα πιο φθηνά πακέτα για πρόσβαση στο διαδίκτυο, χωρίς περιορισμούς στην ταχύτητα και τον όγκο δεδομένων, επιλέγουν οι καταναλωτές σήμερα, σύμφωνα με έρευνα.

Οικονομικά προγράμματα πρόσβασης στο Διαδίκτυο, με πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις δημοφιλείς εφαρμογές, χωρίς περιορισμούς είτε στην ταχύτητα, είτε στον όγκο των δεδομένων, προτιμούν σήμερα οι καταναλωτές. Μάλιστα, αυτού του είδους τα προγράμματα φαίνεται ότι είναι – ταυτόχρονα – και τα πιο προσοδοφόρα για τους ίδιους τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου.

Επιπρόσθετα και στο μέλλον, τουλάχιστον όσο υπάρχει

διαφάνεια στο τι περιλαμβάνει κάθε οικονομικό πρόγραμμα και όσο οι καταναλωτές έχουν την ευχέρεια να μεταπηδούν από τον έναν πάροχο στον άλλο, τα προγράμματα αυτά θα συνεχίσουν κυριαρχούν στην αγορά, σύμφωνα με το sepe.gr.

Έρευνα για την Ουδετερότητα του Διαδικτύου: Οι καταναλωτές δίνουν έμφαση στην τιμή του προγράμματος, χωρίς, ωστόσο, να παραγνωρίζουν στα χαρακτηριστικά του
Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα, που ανέθεσε το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC) σε ανεξάρτητο οίκο, με αντικείμενο την Ουδετερότητα του Διαδικτύου. Σύμφωνα με την έρευνα, αν και οι καταναλωτές δίνουν, πρωτίστως, έμφαση στην τιμή του οικονομικού προγράμματος, στο οποίο πρόκειται να δεσμευτούν, ωστόσο, βασίζουν, σε μεγάλο βαθμό, την απόφαση τους και στα χαρακτηριστικά του προγράμματος, τα οποία σχετίζονται με τη διαχείριση της κίνησης δεδομένων από τον πάροχο.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, που είχε ως στόχο να διερευνήσει πως αντιλαμβάνονται και αξιολογούν οι καταναλωτές την ουδετερότητα του Διαδικτύου, πολλοί από τους ερωτηθέντες εξέφρασαν την επιθυμία να μπορούν να αλλάζουν άμεσα πάροχο, εάν διαπιστώσουν ότι ο υφιστάμενος εφαρμόζει πρακτικές άνισης ή διακριτικής μεταχείρισης της κίνησης (απόκλισης από την ουδετερότητα του Διαδικτύου).

Μάλιστα, πάνω από τους μισούς από τους ερωτηθέντες σε όλες τις χώρες δήλωσαν ότι έχουν αλλάξει πάροχο στο παρελθόν τουλάχιστον μία φορά. Παρόλα αυτά, όπως έδειξε η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε τέσσερις χώρες – μέλη της Ε.Ε. (Σουηδία, Ελλάδα, Κροατία και Τσεχία), αρκετοί από τους ερωτηθέντες ανέφεραν ότι δεν είχαν πρακτικά άλλη επιλογή εναλλακτικού παρόχου.

Ουδετερότητα Διαδικτύου
Οι συντάκτες της έρευνας – στοιχεία της οποίας δημοσιοποίησε η ΕΕΤΤ – διαπιστώνουν ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες στην ευρωπαϊκή αγορά είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο ελκυστικές θα ήταν μακροπρόθεσμα κάποιες δυνητικές προσφορές οικονομικών προγραμμάτων με μειωμένα δικαιώματα ταχύτητας ή όγκου δεδομένων. Όπως αναφέρουν, εάν δεν υπάρξουν ρυθμιστικές παρεμβάσεις, είναι πολύ πιθανό να δούμε αρκετές τέτοιες προσφορές. “Αντίθετα, εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε τα οφέλη του ανοιχτού και χωρίς περιορισμούς Διαδικτύου, τότε θα απαιτηθεί η δημιουργία ενός συγκεκριμένου ρυθμιστικού πλαισίου”, αναφέρει η έρευνα.

Οι συντάκτες της, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι επιβεβλημένο, σε κάθε περίπτωση, η Ρυθμιστική Αρχή κάθε χώρας να εποπτεύει συστηματικά τις προσφορές οικονομικών προγραμμάτων Διαδικτύου ως προς τη διαφάνεια τους, τη φύση των προσφορών, τις πιθανές επιπτώσεις τους στην καινοτομία, τα επίπεδα του ανταγωνισμού και την ευκολία αλλαγής παρόχου και να παρεμβαίνει αντίστοιχα, όπου κρίνει απαραίτητο.

Η έρευνα
Να σημειωθεί ότι με τον όρο “ουδετερότητα Διαδικτύου” περιγράφεται η αρχή ότι οι πάροχοι οφείλουν να μεταχειρίζονται όλα τα δεδομένα στο Διαδίκτυο ισότιμα, χωρίς διακρίσεις ή επιπλέον χρεώσεις, ανεξάρτητα από τη χρήση, το περιεχόμενο, την πλατφόρμα, την εφαρμογή, το είδος του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται ή το είδος της επικοινωνίας.

Η έρευνα διεξήχθη το καλοκαίρι με φθινόπωρο του 2014 σε ένα τυχαίο δείγμα 1.000 καταναλωτών ανά χώρα και τα αναλυτικά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην αρμόδια ομάδα του BEREC (NN EWG) στις αρχές του 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα