Μήπως απλά καθαρίζετε αντί να απολυμαίνετε τα gadget σας;

Πηγή: AllAboutHealth.gr

Η ευκολία μετάδοσης του COVID-19 είναι αυτή που τον κάνει τόσο επικίνδυνο. Από τη στιγμή που ο κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του στον πλανήτη μας, δεν έχουν μηδενιστεί μόνο οι σωματικές επαφές, αλλά όλοι σκέφτονται πολλάκις να ακουμπήσουν ακόμα και μία επιφάνεια. Και καλά κάνουν, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, ο ιός που προκαλεί τον Covid-19, μπορεί να είναι βιώσιμος

ως και 72 ώρες πάνω σε πλαστικά, 48 ώρες σε ανοξείδωτο χάλυβα, 24 ώρες σε χαρτόνι και 4 ώρες σε χαλκό. Τι γίνεται όμως με τις συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως το smartphone, το laptop, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι μας; Πώς κάνουμε… απολύμανση στα gadgets μας, για να προστατευτούμε;

Όπως είδαμε και στο γνωστό πλέον διαφημιστικό σποτ του «Μένουμε σπίτι», ο Σπύρος Παπαδόπουλος, μόλις μπαίνει σπίτι καθαρίζει την οθόνη του κινητού του. Γιατί το κάνει και αν το κάνει σωστά θα το μάθετε παρακάτω!

Μέχρι πριν λίγο καιρό, οι εταιρείες κινητής συνιστούσαν στους κατόχους των smartphones να πλένουν τις οθόνες των απαραίτητων εργαλείων τους με ένα απλό μαλακό, υγρό πανάκι. Πλέον, όμως, αυτή η σύσταση δεν ισχύει, καθώς με τον εν λόγω τρόπο το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αφαιρέσετε λεκέδες και δαχτυλιές, αλλά σίγουρα όχι τα βακτηρίδια ή τους ιούς, συμπεριλαμβανομένου του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί το COVID-19.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε πώς μπορούμε να καθαρίζουμε/απολυμάνουμε σωστά κάθε gadget μας! Απολύμανση στα gadgets τώρα!

Smartphone και tablet

Μπορείτε να καθαρίσετε σωστά το smartphone ή το tablet σας (οθόνη και πλαίσιο), με απολυμαντικά μαντηλάκια ή με αλκοολούχο λοσιόν. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του καθαρισμού αυτού είναι ότι θα επιταχυνθεί η φθορά της ελαιοφοβικής επίστρωσης στην οθόνη.

Ωστόσο, αυτή η επίστρωση εξαντλείται με την πάροδο του χρόνου, ούτως ή άλλως. Αν δηλαδή είχατε τη συσκευή σας ένα σεβαστό διάστημα, η επίστρωση αυτή πιθανότατα να έχει ήδη φύγει. Ευτυχώς, όμως, μπορεί να εφαρμοστεί εκ νέου και να αποκτήσει και πάλι το κινητό σας την όψη του καινούργιου.

Αν πάλι χρησιμοποιείτε θήκη για την προστασία του smartphone ή του tablet σας, αυτή θα πρέπει να πλυθεί σε καυτό νερό με σαπούνι. Εννοείται πως η… απολύμανση της οθόνης και του σασί της συσκευής σας συνεχίζει να είναι επιτακτική!

Προσοχή! Μην βυθίσετε τη συσκευή σας σε κανένα υγρό (νερό, χλωρίνη, οινόπνευμα κ.λπ.), όσο κι αν… υπερηφανεύεται για την υψηλή βαθμολογία της στην αδιαβροχοποίηση. Επίσης, αποφύγετε τα σκληρά καθαριστικά, όπως τα λευκαντικά, τα καθαριστικά παραθύρων, τα κρεμώδη καθαριστικά. Αυτά θα καταστρέψουν σίγουρα την επίστρωση oleophobic, και μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και τη λειτουργικότητα της οθόνης.

Laptop

Φροντίστε ο φορητός σας υπολογιστής να αποκτήσει… antivirus κατά του ιού SARS-CoV-2, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Απομακρύνετε τη σκόνη με ειδικά σκουπάκια που εκπέμπουν συμπιεσμένο αέρα.Απολυμάνετε το πληκτρολόγιο και την οθόνη με ισοπροπανόλη ή αιθανόλη (οινόπνευμα). Προσοχή χρειάζεται να δώσετε στην οθόνη. Απαλές κινήσεις με μαλακό και καλά στημένο πανί είναι η λύση!

Πληκτρολόγιο

Τα πληκτρολόγια έχουν αποδειχθεί… σκληρά καρύδια, για αυτό άλλωστε η αντικατάστασή τους δεν γίνεται συχνά! Αυτό, όμως, σημαίνει πως οι συσκευές αυτές είναι γεμάτες μικρόβια, σκόνη και χνούδια, οπότε ο καθαρισμός τους είναι επιτακτικός και γίνεται σωστά μόνο αν καθαριστεί κομμάτι- κομμάτι.

Αρχικά, πρέπει να αφαιρεθούν όλα τα πλήκτρα και να καθαριστούν με πανί ή με ειδικό σκουπάκι που εκπέμπει συμπιεσμένο αέρα. Με τον ίδιο τρόπο θα αφαιρέσετε και τη σκόνη ή τα ψίχουλα (κι όμως) από το πλαίσιο. Έπειτα με τη βοήθεια της ισοπροπανόλης της αιθανόλης, θα απομακρύνετε τα μικρόβια από τη συσκευή.

Προσοχή! Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι να βάζουν τα πληκτρολόγιά τους στο πλυντήριο πιάτων! Η κίνηση αυτή όσο αποτελεσματική μπορεί να είναι για τον καθαρισμό, τόσο καταστρεπτική μπορεί να γίνει για την εμφάνιση, αλλά και για την λειτουργικότητα της συσκευής, οπότε προφανώς και δεν το προτείνουμε.

Μην ξεχνάτε πως ένα καλό καθάρισμα στο πληκτρολόγιο θα βοηθήσει στην απομάκρυνση μικροβίων, αλλά και στη βελτίωση της εμπειρίας της πληκτρολόγησης. Γίνεται κατανοητό, άλλωστε, πως η συσσώρευση σκόνης, στάχτης και ψίχουλων στα πλήκτρα μόνο ευχάριστη και εύκολη δεν κάνει τη χρήση τους.

Ποντίκι

Όπως και τα πληκτρολόγια, έτσι και τα ποντίκια περιλαμβάνονται στις συσκευές που χρησιμοποιούμε συνεχώς και τις αλλάζουμε σπάνια. Εκτός από αυτή την ομοιότητά τους, παρόμοιος είναι και ο τρόπος καθαρισμού τους. Χρησιμοποιείστε, λοιπόν, καθαριστικά με βάση το οινόπνευμα (είτε μαντηλάκια είτε κάποιο πανί στο οποίο θα βάλετε το καθαριστικό) για την απομάκρυνση των βακτηρίων. Για εκείνα τα σημεία που δεν καθαρίζονται εύκολα χρησιμοποιείστε μία μπατονέτα, αφού πρώτα τη βρέξετε με οινόπνευμα. Το κλειδί είναι να καθαρίζετε ελαφρά το ποντίκι σας συχνά, για να αποτρέψετε τον αποχρωματισμό του πλαστικού.

Χειριστήρια παιχνιδομηχανών

Το «Μένουμε σπίτι» έχει κάνει πολλούς από εμάς αυτοκόλλητους με τις αγαπημένες μας παιχνιδομηχανές. Ακούγεται πολύ λογικό, λοιπόν, να χρειάζεται ενδελεχή καθαρισμό το χειριστήριο, που μπορεί αυτές τις μέρες να… έχει κολλήσει στα χέρια σας! Το οινόπνευμα και οι μπατονέτες είναι ιδανικά εργαλεία. Αν τώρα έχετε χρόνο (που σίγουρα θα έχετε) πάρτε και μία οδοντογλυφίδα για να αφαιρέσετε τη βρωμιά, από τα σημεία που δεν φτάνει ούτε η μπατονέτα.

Monitors και τηλεοράσεις

Οι περισσότερες οθόνες και τηλεοράσεις δεν έχουν σχεδιαστεί για να αγγίζονται. Δεν κατασκευάζονται από γυαλί και είναι λιγότερο ανθεκτικές από ένα smartphone ή tablet. Οπότε, όλα πρέπει να γίνουν με ευλαβική προσοχή για να αποφευχθεί οποιαδήποτε βλάβη. Αυτό σημαίνει πως το μόνο που θα χρειαστείτε για να καθαρίσετε τις εν λόγω συσκευές είναι ένα υγρό πανί. Οι χημικές ουσίες που κρύβονται στα απορρυπαντικά μπορεί πραγματικά να φανούν καταστροφικές για την τηλεόρασή σας.

Όσο συχνότερα, τόσο καλύτερα

Ο κανόνας είναι αυτός και ισχύει παντού και πάντα, από τα χέρια μας μέχρι τα gadgets μας. Μέχρι να το συνηθίσετε, ίσως να δυσκολευτείτε λίγο, αλλά έπειτα όλα θα είναι πολύ πιο εύκολα, καθαρά και υγιή.

Keywords
Τυχαία Θέματα