Μάνος Ραπτόπουλος: Μοχλός ανάπτυξης η τεχνολογία

Tου Μανου Ραπτοπουλου*, από την εφημερίδα “Καθημερινή”, 9/6/12

Εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου και ενώ η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, σαφή παραδείγματα από το εξωτερικό καταδεικνύουν ότι υπάρχουν λύσεις που μπορούν να συνεισφέρουν μεσοπρόθεσμα στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων. Οπως και αν διαμορφωθεί τελικά η νέα κυβέρνηση, όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαμόρφωση πολιτικής και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχει

ανάγκη η χώρα, είναι σημαντικό να κατανοήσουν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η εφαρμογή της τεχνολογίας στην επίτευξη μιας αποτελεσματικότερης δημόσιας διοίκησης και τη στήριξη μιας ανταγωνιστικότερης οικονομίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα δαπανά σε τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών περίπου 1% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης των «27» βρίσκεται στο 2,5% του ΑΕΠ. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι η επίδοση της χώρας μας δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά από το 2006 και μετά, και επομένως δεν οφείλεται στην ύφεση των τελευταίων ετών. Ενα επιπλέον στοιχείο είναι ότι χώρες με παρόμοιο πληθυσμό και ανάλογες οικονομίες, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, επενδύουν σταθερά το διπλάσιο ποσοστό επί του ΑΕΠ σε τεχνολογία σε σχέση με την Ελλάδα.
Η καινοτομία, η τεχνολογία, η έρευνα και η εκπαίδευση αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας μιας οικονομίας. Πέραν όμως αυτής της διαπίστωσης, η οποία έχει και αιτίες διαρθρωτικού χαρακτήρα, η υιοθέτηση της καινοτομίας και της τεχνολογίας αποτελεί για πολλές προηγμένες οικονομίες εργαλείο μείωσης δαπανών και βελτίωσης των παρεχόμενων από το Δημόσιο υπηρεσιών: το 2011 το βρετανικό Δημόσιο ανακοίνωσε την εκτίμηση ότι θα διατηρήσει τις επενδύσεις σε τεχνολογία σταθερές σε βάθος πενταετίας σε μια προσπάθεια να μειώσει λειτουργικό κόστος, ενώ σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Guardian «παράλληλα με τη μείωση του κόστους, υπάρχει μια διαδεδομένη τάση για ανασχεδιασμό των υπηρεσιών που παρέχονται από το Δημόσιο».
Το πεδίο εφαρμογής της τεχνολογίας στον ελληνικό δημόσιο τομέα είναι εξαιρετικά ευρύ, δεδομένου ότι εκλείπουν βασικά εργαλεία διαχείρισης. Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα έργων με άμεση επίπτωση στην εξοικονόμηση δημόσιου χρήματος:
Η εισαγωγή διπλογραφικού συστήματος σε επίπεδο Κεντρικής και Γενικής κυβέρνησης, συνοδευόμενη από την εισαγωγή πληροφοριακών συστημάτων χρηματοοικονομικού ελέγχου και εκτέλεσης προϋπολογισμού, με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των υπερβάσεων επί του προϋπολογισμού κατά 10%-15%.
Η εισαγωγή συστήματος ERP στη δημόσια Υγεία μειώνει κατά 30%-50% την προμήθεια ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, και μειώνει επίσης την υπερβολική συνταγογράφηση κατά 20%-40%.
Στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης η υιοθέτηση πρακτικών και δοκιμασμένων λύσεων ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων, θα δημιουργούσε 5%-10% βελτίωση της ρευστότητα
Keywords
Τυχαία Θέματα