Κινητή τηλεφωνία: Το Νοέμβρη τα σπουδαία

Η δημόσια διαβούλευση της ΕΕΤΤ για το φάσμα συχνοτήτων στην κινητή τηλεφωνία ολοκληρώθηκε με προτάσεις αλλά και αντιδράσεις.Την προηγούμενη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση της ΕΕΤΤ για τη χορήγηση των δικαιωμάτων χρήσης του φάσματος συχνοτήτων στην κινητή τηλεφωνία. Οι τρεις πάροχοι (Cosmote, Vodafone και Wind) κατέθεσαν τις απόψεις τους για τη διαδικασία, η οποία
αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2011 και εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει στα δημόσια ταμεία ένα ποσό της τάξεως των 380 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, οι απόψεις των εταιρειών διαβιβάστηκαν χθες στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γ. Ραγκούση καθώς το επόμενο βήμα είναι η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, βάσει της οποίας θα διεξαχθεί η σχετική διαδικασία, εντός του προσεχούς Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς, η μη συμμετοχή άλλου ενδιαφερόμενου δείχνει ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει νέος «παίκτης», κάτι που αναμενόταν δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην Ελλάδα. Η Cyta, που εξέφρασε τη βούλησή της για είσοδο στην κινητή τηλεφωνία, θέλει να το κάνει χρησιμοποιώντας τις υποδομές κάποιου υπάρχοντα παρόχου, οπότε δεν ενεπλάκη στη συζήτηση. Οι θέσεις των τριών εταιρειών για την προτεινόμενη διαδικασία, η οποία κατά κύριο λόγο αφορά την επαναδειοδότηση των τριών εταιρειών για το φάσμα που χρησιμοποιούν στα 900 MHz, δεν έγιναν γνωστές. Όμως, οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι και οι τρεις χαρακτηρίζουν υψηλό το τίμημα που ζητά η ΕΕΤΤ, καθώς η τιμή εκκίνησης για τη δημοπρασία είναι στα 23,3 εκατ. ευρώ για φάσμα 2×2,5 MHz στα 900 MHz. Το θέμα του τιμήματος αναμένεται πάντως να συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει στις 20 Σεπτεμβρίου η ΕΕΤΤ με τους παρόχους και όπου ο σύμβουλος της Επιτροπής, η γερμανική WIK θα παρουσιάσει το μοντέλο που χρησιμοποίησε για να καταλήξει στα ποσά που προτάθηκαν τελικώς. Παράπονα υπάρχουν και για τον τρόπο καταβολής του τιμήματος, καθώς η ΕΕΤΤ προτείνει η εξόφληση να γίνει εντός του 2011.
Keywords
Τυχαία Θέματα