Η Ευρώπη γεφυρώνει το Ψηφιακό Χάσμα

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα παροχής δορυφορικής ευρυζωνικής επικοινωνίας στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της ΕΕ ολοκληρώνεται με την παρουσίαση ενός νέου website – όπως ανακοίνωσε η Επίτροπος Neelie Kroes.


Με την ευρυζωνική επικοινωνία μέσω δορυφόρου να είναι πλέον διαθέσιμη στο σύνολο των 28 χωρών της ΕΕ, η Ευρώπη φτάνει σήμερα σε ένα σημαντικό ορόσημο όσον αφορά το Ψηφιακό Χάσμα και την εξάλειψη του. Το όραμα ευρυζωνικής επικοινωνίας για το σύνολο των κατοίκων στην ΕΕ είναι πλέον πραγματικότητα, καθώς μόλις άρχισε η διάθεση

δορυφορικών υπηρεσιών και στα κράτη της Βαλτικής. Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία είναι οι τελευταίες χώρες που προστίθενται στο δίκτυο παρόχων δορυφορικής επικοινωνίας, το οποίο καλύπτει πλέον όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.


Χάρη στην ευρυζωνική επικοινωνία μέσω δορυφόρου, η οποία προσφέρει ταχύτητα λήψης (download) και εκπομπής (upload) μέχρι 20Mbps και 6Mbps αντίστοιχα, οι πολίτες της ΕΕ από όλα τα κράτη-μέλη, οι οποίοι μέχρι σήμερα βίωναν τις αρνητικές επιπτώσεις του Ψηφιακού Χάσματος, έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνδεθούν με τον υπόλοιπο κόσμο, να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες και βίντεο υψηλής ποιότητας, αλλά και να σπουδάσουν ή να προωθήσουν καλύτερα τις εμπορικές τους συναλλαγές. «Το γεγονός ότι η δορυφορική ευρυζωνική επικοινωνία είναι πλέον διαθέσιμη σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ αποτελεί ένα σημαντικό εφαλτήριο για την πραγματοποίηση του οράματος για μια συνδεδεμένη ήπειρο (Connected Continent)», δήλωσε η κ. Neelie Kroes, Αντιπρόεδρος της ΕΕ και Επίτροπος, αρμόδια για την Ψηφιακή Ατζέντα. Σύμφωνα με τους στόχους της «Ψηφιακής Ατζέντας για την Ευρώπη» (Digital Agenda for Europe – DAE), μιας πρωτοβουλίας υψηλής προτεραιότητας για την Ευρώπη του 2020, οι υπηρεσίες ευρυζωνικού Internet θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2013 να είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την έκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Οι δηλώσεις της Επιτρόπου Kroes έγιναν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την ευκαιρία της παρουσίασης του www.broadbandforall.eu, ενός ιστότοπου που δημιουργήθηκε από την Ένωση Ευρωπαϊκών Παρόχων Δορυφορικής Επικοινωνίας (European Satellite Operators Association – ESOA), με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών της ΕΕ σε δορυφορικές υπηρεσίες ευρυζωνικής επικοινωνίας. Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης με τίτλο “Broadband for all – Towards 100% coverage”, την οποία παρουσίασε ο ευρωβουλευτής κ. Lambert Van Nistelrooij, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν πώς οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να αξιοποιήσουν ένα μη εμπορικό, online εργαλείο προκειμένου να βρουν πρακτικές πληροφορίες σχετικά με παρόχους δορυφορικής επικοινωνίας στην περιοχή τους, οι οποίοι είναι σε θέση να τους εξασφαλίσουν ευρυζωνική σύνδεση άμεσα, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.


«Οι σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν γίνει από τον κλάδο των δορυφορικών επικοινωνιών σε επίπεδο τεχνολογίας και ανάπτυξης υπηρεσιών, επιτρέπουν στους πολίτες της ΕΕ να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσιτές και αποτελεσματικές ευρυζωνικές υπηρεσίες, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους, γεγονός που αυξάνει ουσιαστικά τις πραγματικές τους επιλογές, όσον αφορά τη διασύνδεσή τους με το διαδίκτυο», δήλωσε ο κ. Michel de Rosen, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Eutelsat, και Πρόεδρος στην ESOA. «Σε αντίθεση με τις υπηρεσίες που βασίζονται σε επίγειες υποδομές, οι υπηρεσίες εκπομπής ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων και ευρυζωνικής επικοινωνίας μέσω δορυφόρου, μπορούν να παρασχεθούν άμεσα ακόμη και στις πιο απομονωμένες κοινότητες, επιτρέποντας σε οικιακούς καταναλωτές, αστικών ή ημιαστικών περιοχών χωρίς επαρκή πρόσβαση στα επίγεια δίκτυα, να λαμβάνουν δεδομένα και βίντεο σε υψηλή ταχύτητα», προσέθεσε ο κ. De Rosen.


Lambert Van Nistelrooij (Ευρωβουλευτής): «Η γεφύρωση του Ψηφιακού Χάσματος και η δυνατότητα παροχής, από σήμερα κιόλας, γρήγορης ευρυζωνικής επικοινωνίας σε οποιοδήποτε σημείο της Ευρώπης, χωρίς να είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση χρονοβόρων έργων για την κατασκευή επίγειων υποδομών, μπορούν να αυξήσουν την απασχόληση και να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα στην περιφέρεια και σε άλλες απομονωμένες περιοχές της Ευρώπης».


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Επίτροπος κ. Neelie Kroes είχε την ευκαιρία να συζητήσει με εκπροσώπους του κλάδου, ευρωβουλευτές και διαμορφωτές πολιτικής, σχετικά με το τι επιπλέον χρειάζεται να γίνει προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάθε πολίτης που επιθυμεί να αποκτήσει δορυφορική ευρυζωνική πρόσβαση θα μπορεί να έχει την κατάλληλη υποστήριξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Η τελευταία γενιά δορυφόρων μεγάλης χωρητικότητας έχει φέρει επανάσταση στις ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας, καθώς είναι πλέον εφικτή όχι μόνον η αύξηση της ταχύτητας μετάδοσης, αλλά και του αριθμού των καταναλωτών που μπορούν να εξυπηρετηθούν, γεγονός που έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους για τον τελικό χρήστη.


Η δορυφορική τεχνολογία έχει ήδη αναγνωριστεί και έχει ενσωματωθεί σε εθνικά σχέδια παροχής ευρυζωνικής πρόσβασης σε διάφορες χώρες και περιφέρειες, όπως η Ιρλανδία, η Ουαλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος. Η νεώτερη γενιά δορυφόρων έχει, επίσης, ζωτική σημασία για τις επικοινωνιακές ανάγκες υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Για παράδειγμα, η αξιοποίηση της δορυφορικής τεχνολογίας αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό στην περιοχή της Εμίλια Ρομάνα, το 2012, προκειμένου να μπορέσουν τα νοσοκομεία, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οι ομάδες πολιτικής προστασίας που βρίσκονταν στην πληγείσα περιοχή να αποκτήσουν σύνδεση με το διαδίκτυο.


Keywords
Τυχαία Θέματα