Έρευνα για τις αποφάσεις των CIOs

Έρευνα της Burson-Marsteller και της Penn Schoen Berland αναδεικνύει την καινοτομία και την πληροφορική ως κρίσιμο παράγοντα για την επιχειρηματική στρατηγική.


Η Burson-Marsteller, κορυφαία, παγκοσμίως, εταιρεία δημοσιών σχέσεων και επικοινωνίας, δημοσίευσε την έρευνα “Inside the Mind of the CIO”1, στην οποία συμμετείχαν 300 επικεφαλής τμημάτων πληροφορικής (CIOs). Η έρευνα υλοποιήθηκε από την Penn Schoen Berland (PSB) και στόχος ήταν να εξετάσει

τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις των Ευρωπαίων CIOs σχετικά με την αγορά εξοπλισμού πληροφορικής, καθώς και το πώς αισθάνονται οι ίδίοι για το ρόλο τους. Η φήμη του προμηθευτή και η υψηλή ποιότητα των προϊόντων είναι τα κριτήρια που είναι πιθανότερο να επηρεάσουν την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, όπως δήλωσε η πλειοψηφία των CIOs. Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε ότι η καινοτομία είναι το χαρακτηριστικό που καθιερώνει μια εταιρεία μεταξύ των ηγετών στην αγορά της τεχνολογίας και καθορίζει τη φήμη της.


Η έρευνα εντόπισε υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της κοινότητας της πληροφορικής. Οι εταιρείες τεχνολογίας απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη των CIOs, με περίπου το 51% να δηλώνει ότι τις εμπιστεύεται πολύ. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πώς το 34% δηλώνει ότι οι εταιρικές ιστοσελίδες παίζουν σημαντικό ρόλο κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων αγοράς εξοπλισμού. Στο ίδιο πλαίσιο, το 39% σημειώνει ότι επηρεάζεται από τον κλαδικό τύπο. Τα παραδοσιακά μέσα απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη των υψηλόβαθμων στελεχών πληροφορικής περισσότερο από τα social media. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη προς τα social media αυξάνεται, με περίπου έναν στους πέντε να εμπιστεύεται το Twitter στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία. Περίπου στα ίδια επίπεδα κινείται και η εμπιστοσύνη που δείχνουν στο ραδιόφωνο ως πηγή ενημέρωσης.


Ακόμη, η έρευνα προσπάθησε να αναλύσει τους παράγοντες που επηρεάζουν περισσότερο την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Το 60% των συμμετεχόντων στάθηκε στην ποιότητα των προϊόντων, ενώ το 57% αναφέρθηκε στο brand name ή τη φήμη ενός προμηθευτή τεχνολογικού εξοπλισμού ως βασικό παράγοντα (στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 67%). Ακόμη, το 56% δήλωσε ότι η σχέση απόδοσης-τιμής επηρεάζει τις αποφάσεις του.


Ο Chris Cartwright, Επικεφαλής του Technology Practice της Burson-Marsteller για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, δήλωσε: «Τα στελέχη των τμημάτων πληροφορικής είναι πραγματιστές. Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αναδεικνύουν την ποιότητα και τη σχέση απόδοσης-τιμής σαν τα βασικά κριτήρια αγοράς τεχνολογικού εξοπλισμού – πολύ περισσότερο μάλιστα από άλλους «πιο ήπιους» παράγοντες όπως η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, η ηγετική θέση της προμηθεύτριας εταιρείας ή οι οικονομικές της επιδόσεις. Ωστόσο, σήμερα, αυτό είναι κάτι που καλούνται να κάνουν όλες οι εταιρείες. Το συμπέρασμα ότι η φήμη είναι ένας βασικός παράγον

Keywords
Τυχαία Θέματα